SV-er på glid om kampen om friskoler
Stor politisk forståelse for friskolenes sak.

De kristne friskolene møtte tverrpolitisk forståelse da stortingsrepresentanter for fem partier møtte til debatt på Kristne Friskolers Forbunds (KFF) skolelederkonferanse på Gardermoen tirsdag kveld.
170 representanter for kristne friskoler deltar på den årlige skolelederkonferansen fra mandag til onsdag denne uken. Det er tradisjon for at representanter for kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget stiller til debatt en av dagene.
I år møtte Tor Bremer (Ap), Svein Harberg (H), Aksel Hagen (SV), Dagrun Eriksen (KrF) og Johannes Rindal (Sp). Selv SV-representanten sa at argumentene fra friskolelederne gjorde inntrykk og at han kanskje var på glid.
Generalsekretær Torgeir Flateby i KFF sa etter debatten at han opplevde signalene fra politikerne som noen av de mest positive han har opplevd i de årene skolelederkonferansen har vært arrangert.
Forliket ligger fast. Privatskoleforliket som ble inngått mellom de rødgrønne regjeringspartiene og KrF for få år siden, ser ut til å stå trygt. Ingen av de partiene som var med på forliket signaliserte at forliket sto i fare. Tvert om. Tor Bremer fra Ap sa at det viktigste signalet han hadde å gi var at politikken overfor private skoler skal være forutsigbar. Også KrFs Dagrun Eriksen sa at hennes parti står fast på forliket, og at forliket har medført stabilitet.
Sulteforet. Alt er imidlertid ikke fryd og gammen for de private skolene. På KFFs konferanse ble det framholdt at mange skoler sliter økonomisk, og at de blir sulteforet av staten.
De private skolene får i dag et tilskudd som i utgangspunktet skal tilsvare 85 prosent av det offentlige skoler får. De kristne friskolene er stort sett fornøyd med å få 85 prosent, selv om en del av dem gjerne hadde sett at prosenten var noe høyere. Men de er svært misfornøyd med at viktige kostnader for disse skolene blir holdt utenfor beregningsgrunnlaget for de 85 prosentene. Og dette har blitt verre de siste årene.
Sterkt ønske. Derfor viste debatten at det er et sterkt ønske at kapitalutgifter og husleieutgifter for skolene må komme med i beregningsgrunnlaget. Ifølge KFF foretok Multiconsult i 2004 en beregning som viste at de private skolene den gang fikk 24 000 kroner for lite per elev til dekning av husleie, sammenlignet med de offentlige skolene.
Alle politikerne i panelet uttrykte forståelse for at de private skolene her har gode argumenter på hånden.
Tjostolv Berget ved Kristelig Gymnasium sa at det haster å få på plass husleietilskuddet. – Det er for sent å gi husleietilskudd når skolene allerede er lagt ned på grunn av dårlig økonomi, sa han.
Rapporteringsvelde. Et annet problem som skolelederne tok opp med politikerne var den omfattende rapporteringen som er pålagt skolene. Også her fikk de støtte fra politikerne. – Tanken bak rapporteringen er nok god, men det blir for mye av det, og det tar fokus bort fra det lærerne egentlig skal bruke tiden på, sa Johannes Reindal fra Sp.
På glid. - SV prioriterer ideologisk sett den offentlige skolen, sa Aksel Hagen fra SV som innrømmet at argumentene fra skolelederne gjorde inntrykk.
- Selv en SV-er synes ikke at dette er bra. Så kanskje er jeg på glid, sa Hagen.
- Hvis du er på glid, skal vi sørge for at underlaget er glattest mulig, repliserte Svein Harberg fra Høyre.