Studentorganisasjon jubler: Klarere regler for studenters perm ved fødsel med mer

LOVENDRING: Nå foreslår regjeringen å endre universitets- og høyskoleloven. Lovendringen skal tydeliggjøre studentene sine rettigheter til permisjon fra studiene.

Tuva Todnem Lund (leder) i Norsk Studentorganisasjon (NSO)H
FORNØYD: Tuva Todnem, leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), er positiv til lovforslaget. Hun forteller at dette er noe NSO har etterspurt lenge.
Publisert Sist oppdatert

– Vi er veldig glade for at det nå kommer et konkret lovforslag. Vi har etterspurt dette lenge. Lovendringen vil gjøre studenter mer likestilte, sier Tuva Todnem Lund, som nå skal lese forslaget i dybden. Hun er leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Fredag sendte regjeringen inn et forslag til endringer i universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og opplæringsloven. Regjeringen ønsker å tydeliggjøre hva studenter kan forvente av tilrettelegging fra universitetene og høyskolene.

Dette gjelder blant annet retten til permisjon fra studiene i forbindelse med førstegangstjeneste, sykdom, graviditet, fødsel og omsorg for barn, samt andre tungtveiende grunner.

– Vi hører historier om studenter som ikke blir hørt. Frem til nå har for mye vært opp til den enkelte institusjon. Dette er fordi rettighetene til studentene ikke har vært tydelig nok presisert. Det har ført til ulike tolkninger av lovverket, hvilket har ført til at enkeltstudenter har opplevd ulik behandling, sier NSO-lederen.

Lovendringen vil gjøre studenter mer likestilte

Tuva Todnem Lund, leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Flere studenter opplever ulik behandling

Todnem Lund forteller at studenter opplever regelmessig å ha ulike rettigheter til permisjon og tilrettelegging.

– Vi håper at lovforslaget vil gjøre det enklere for institusjonene å forstå hvilke rettigheter studentene har, og for studentene å tolke lovverket, legger Todnem Lund til, som også understreker at «det er viktig at studenter har de samme grunnleggende rettighetene, uansett hvor de studer».

Illustrasjonsfoto student på lesesal.
LOVENDRING: – Rettighetene til studenter ikke har vært tydelig nok presisert, mener NSO-leder Tuva Todnem Lund. Hun mener at dette fører til ulikheter.

Vil styrke studentenes rettigheter

  • Kunnskapsdepartementet sendte torsdag 2. juni inn et høring forslag til endringer i universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og opplæringsloven
  • Regjeringen foreslår å endre universitets- og høyskoleloven for å styrke studentenes rettigheter. Målet er å gjøre det tydeligere hva studentene kan forvente av tilrettelegging fra universitetene og høyskolene.
  • Forslaget er sendt til høring.

Kilde: NTB og Regjeringen

Også Henning Skau, leder i organisasjonen for norske fagskolestudenter (ONF), mener forslaget er positivt for universitet og høyskolesektoren.

– Vi kommer til å jobbe for at retten til permisjon på ulike grunnlag kommer inn i fagskoleloven også. Lovforslaget gir ikke fagskolestudentene de samme rettighetene til dette. Uansett hvordan type student man er, burde man ha de samme rettighetene. Det er viktig for oss, sier Skau.

Han viser imidlertid til at retten til permisjon i forbindelse med fødsel og omsorg er allerede i fagskolelovverket.

Uansett hvordan type student man er, burde man ha de samme rettighetene.

Hennig Skau, leder i norske fagskolestudenter (ONF)

NRK har tidligere skrevet om studenter som har opplevd urettferdig behandling. Blant annet om en jente som fikk spontanabort da hun var i praksis. Hun fikk ikke gyldig fravær.

– Viktig at studentene har loven i ryggen

– Vi mener det både er viktig og riktig at vi har noen felles nasjonale lover som sikrer at studentene behandles likt på tvers av institusjoner, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, i en e-post til Vårt Land.

Frem til nå har dette i stor grad vært opp til universitetene og høyskolene å lage reglene. «Det er viktig at studentene har loven i ryggen hvis de skulle oppleve seg urettferdig behandlet i små eller store saker», understreker Asheim.

Oslo 20210111. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim snakker om ny utdanningsstrategi.Foto: Terje Pedersen / NTB
UTDANNING: – Studenter som av ulike årsaker trenger tilrettelegging fra studiestedet sitt, kan fort oppleve å bli veldig små i et stort system, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fredag 2. juni.
Powered by Labrador CMS