Straffedømt politiker kastet ut av Folketinget, kommer sterkt tilbake med nytt parti
NYVALG: Danmarks statsminister varsler nyvalg og inviterer til samlingsregjering. Utenfor Folketinget lurer invandringsmotstanderen Inger Støjberg med et helt nytt parti som drar til seg velgere.

Onsdag ble spenningen utløst: Danskene må gå til valgurnene tirsdag 1. november og velge ny nasjonalforsamling.
På Berlingske siste måling, publisert mandag, er det helt jevnt mellom blokkene i dansk politikk. De røde partiene får 88 mandater i Folketinget, mens de blå får 81. Jokeren er det nye partiet til Danmarks gamle statsminister, Lars Løkke Rasmussen, Moderaterne får seks mandater.
Nyvalget kommer som en følge av den såkalte minkskandalen i dansk politikk.
Overlevde minkslakten
Under pandemien beordret statsminister Mette Frederiksen avliving av Danmarks minkbestand, opp mot 17 millioner dyr. Begrunnelsen var en mutasjon av koronaviruset som hadde spredd seg fra mink til mennesker.
I granskingsrapporten som en kommisjon la fram i ettertid ble det slått fast at statsministeren villedet folket grovt på en pressekonferanse i 2020. Da opplyste hun at hele minkbestanden skulle avlives.
Støttepartiene sørget for at den sosialdemokratiske regjeringen ikke ble felt som følge av minkskandalen. Men Radikale Venstre krevde imidlertid at regjeringen utlyste nyvalg etter sommerferien. Hvis ikke ville de radikale stemme for mistillit mot regjeringen.

Inviterer til samlingsregjering
Derfor utlyste Mette Frederiksen nyvalg. Og lanserte en stor overraskelse. En bredt sammensatt samlingsregjering.
– Det er krig i Europa og økonomisk usikkerhet. Prisene stiger på alt vi trenger. Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen, sa Frederiksen på en pressekonferanse onsdag.
– Det er en sikkerhetspolitisk, energipolitisk og økonomisk krise, men vi vet at vi skal klare det, slik vi også kom oss gjennom koronapandemien, fortsatte hun.
Svært jevnt mellom blokkene
Frederiksen sier hun og partiet går til valg som sosialdemokrater, men er klare for kompromisser og samarbeid. Tiden er kommet for å finne en ny form for regjeringssamarbeid i Danmark, en mer bredt sammensatt regjering med partier fra begge sider av det politiske sentrum, lød invitasjonen fra Frederiksen.
Sosialdemokratene har styrt Danmark i en mindretallsregjering siden valget i 2019, med støtte fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Folketinget.
Det er svært jevnt mellom de to blokkene i dansk politikk på meningsmålingene, og flere partier har heller ikke klargjort hvilken statsministerkandidat de ønsker å støtte.
Frederiksen fikk onsdag raskt svar på invitasjonen til samlingsregjering. De to største borgerlige partiene, Konservative og Venstre, avviste prosjektet.
Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen
Mette Frederiksen, statsminister i Danmark
Kastet ut av Folketinget
Når valglokale åpner 1. november møter danskene et helt nytt parti, som har sterk medvind på meningsmålingene: Danmarksdemokraterne.
Partilederen heter Inger Støjberg. Den tidligere innvandringsministeren ble i desember i fjor dømt til fengsel i en riksrettssak etter å ha løyet for Folketinget, og ble kort tid etter kastet ut av den danske nasjonalforsamlingen.
Støjberg, som representerte partiet Venstre i 20 år, startet i sommer partiet Danmarksdemokraterne, som på kort tid samlet over 20.000 underskrifter for å kunne stille til valg til Folketinget. Partiet har lokket til seg flere avhoppere fra høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, og er nå langt større en rivalen.
På sommerens og høstens målinger har Støjbergs borgerlige parti vaket rundt ti prosents oppslutning. Danmarksdemokraterne legger vekt på at det vil føre en streng asyl- og flyktningpolitikk.
Støjbergs svært restriktive innvandringspolitikk ble et ideal for Sylvi Listhaug (Frp).

Eksstatsminister gjør comeback
Moderaterne er annet nytt parti som stiller til valg. Det ledes av tidligere Venstre-leder og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen, som brøt med Venstre etter en intern maktkamp.
Han har lansert partiet som et sentrumsorientert borgerlig parti, og ligger an til å bli «kongemaker» etter valget: Den han peker på – og dermed støtter – blir ny statsminister.