Støre og Lysbakken lyttet til Groruddalen

Statsråder fiikk integreringsråd fra entusiastisk folkemøte.

Leder for Arbeiderpartiets integreringsutvalg og utenriksminister, Jonas Gahr Støre, fikk mange innspill til integreringsdebatten under folkemøtet på Rommen skole i Oslo tirsdag kveld.
Publisert Sist oppdatert

– Vi er her for å lytte og ta i mot råd, sa inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) da han åpnet folkemøtet om integrering på Rommen skole i Groruddalen, Oslo, tirsdag kveld.

Salen var fylt til randen av flere hundre engasjerte groruddøler som var lei av at mediene fremstiller dalen som et problem.

Også Lysbakken mente det var på tide å slutte å svartmale Groruddalen, og pekte på at dalen er et godt sted å bo med mange muligheter. Likevel var han bekymret over at flere etnisk norske har flyttet ut av dalen fordi andelen med innvandrerbakgrunn har gått opp.

– Vi ser tendenser til økt etnisk segregering. Det er noe vi må ta på alvor, sa statsråden.

Han trakk fram en mer sosial boligpolitikk som nøkkelen til å snu trenden.

Mang flytter. Fra salen fikk særlig tidligere skolebyråd i Oslo, Robert Wright (KrF), oppmerksomhet for sin bekymring over at det på flere skoler i området er svært få etnisk norske. Det gjør at mange foreldre flytter med barna til skoler hvor det er flere etnisk norske.

– Vi må ta denne uroen på alvor, sa utenriksminister og leder for Arbeiderpartiets integreringsutvalg, Jonas Gahr Støre.

Han er opptatt av å definere et bredere «vi», og sa til forsamlingen at også etnisk norske må gi for å få til et godt felles flerkulturelt prosjekt i Norge.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), pekte på at Groruddalen er Norges mest internasjonale dal, og at dette også kan være positivt.

– I en stadig mer internasjonal verden er det viktig med flerkulturell kompetanse. Da er det et fortrinn at vi er så internasjonale, sa han.

– Skremmebilde. Fra salen var flere groruddøler samstemte i at de ikke kjente seg igjen i skremmebildene som mediene og politikerne har skapt.

– Jeg er stolt av å bo i Groruddalen, sa en ung kvinne.

– Vi har det bra i Groruddalen. Ingen kan ha det bedre, mente Tor-Erik Røberg-Larsen, engasjert borettslagsstyreleder og journalist i Dagsavisen.

Utfordringer. En ungdomsskoleelev syntes det var utfordrende å få ansvaret for å integrere. Jenta går på Tokerud ungdomsskole hvor omtrent 70 prosent av elevene har minoritetsbakgrunn.

– Jeg har ikke tenkt å flytte fra Groruddalen, men jeg synes det er litt urettferdig at det er akkurat vi som får ansvaret for å skape det «nye Norge».

Hun trakk fram at man på skolen hennes blir sett ned på om man ikke har noen tro, og at homofili ikke er akseptert.

– I Norge må man ha lov til å tro på det man vil og elske den man vil, avsluttet den unge kvinnen.

En mann med bakgrunn fra Somalia påpekte at mange innvandrere er godt integrerte, men at mange nordmenn likevel er skeptiske.

– Det er nordmenn som ikke er integrert, mente han og inviterte til et tettere samarbeid på tvers av etnisitet.

Viktig valgsak. Etter debatten var inkluderingsminister Lysbakken imponert over engasjementet i Groruddalen. Han mener det flerkulturelle samfunnet blir en viktig sak i hovedstaden foran kommunevalget neste høst.

Powered by Labrador CMS