Statsminister Reinfeldt i tenkeboksen

– Valget 2010 er avgjort, men ennå ikke ferdigregnet, slo statsminister Fredrik Reinfeldt fast mandag.

Telefonene han tar de neste dagene, får betydning for hvor humpete veien blir for regjeringen de neste fire årene.

– Det mangler bare 7.000 stemmer for at den borgerlige alliansen mellom Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet skulle beholde flertallet i Riksdagen, slo Fredrik Reinfeldt fast på sitt første pressetreff etter valget.

Men selv om det fortsatt skal finregnes før det offisielle valgresultatet er klart, tyder alt på at Reinfeldt nå forbereder seg på å løse det som mandag ble omtalt som en «uklar», «kaotisk» og «uforutsigbar» parlamentarisk situasjon.

Dilemma. Statsministeren kommer ikke til å forhandle i medienes og ekspertenes påsyn. Men han har allerede fridd offentlig til Miljöpartiet, samtidig som han gjentatte ganger har slått fast at Sverigedemokraterna ikke kommer til å bli tatt inn i varmen. Det til tross for partiets brakentré inn som Riksdagens vippeparti.

Dilemmaet for Reinfeldt er hvor bredt han er villig til å gå de rødgrønne i møte for å sikre støtten han trenger for å slippe å forholde seg til Sverigedemokraterna.

Rødgrønt utspill. Peter Eriksson i Miljöpartiet mener det ville være merkelig om ikke det største partiet i Riksdagen, nemlig Socialdemokraterna, skulle bli hørt i forhandlingene som nå står for dør.

– Om den parlamentariske situasjonen er like uklar når valgresultatet er klart på onsdag, må Fredrik Reinfeldt ta kontakt med alle de rødgrønne og ikke bare Miljöpartiet, sa Eriksson mandag.

Miljöpartiet gjorde et svært godt valg, og blir det tredje største partiet i Riksdagen. Seieren har en bitter bismak i og med at partiets alliansepartnere Socialdemokraterna og Vänsterpartiet gikk tilbake. Innad mener flere at partiet må tilbys statsrådsposter dersom det skal gå med på et samarbeid. Andre mener det vil være å svike velgerne å vende det rødgrønne samarbeidet ryggen.

– Ikke støtteparti. Om det dreier seg om taktiske utspill i mediene, eller et reelt uttrykk for lojalitet til de rødgrønne samarbeidspartnerne, kan bare Miljöpartiets Maria Wetterstrand og Peter Eriksson svare på.

Men talspersonene for partiet, som mange nå venter skal bryte ut og «redde» den borgerlige alliansens mindretallsregjering, har gjort det klart at de forventer en mer ydmyk tilnærming fra Reinfeldt.

– Miljöpartiet kommer ikke til å opptre som et støtteparti for den borgerlige alliansen hvis den skal regjere i mindretall, lød det under pressekonferansen mandag.

Flertallshåp. Fortsatt eksisterer det en ørliten mulighet for at de resterende 100.000 stemmene som ennå ikke er talt opp, skal rydde opp i situasjonen. Selv om alliansen etter tellingen av de siste forhåndsstemmene på onsdag skulle få over 50 prosent, avhenger det likevel av fordelingen i valgkretsene om dette også endrer mandatfordelingen til en flertallssituasjon.

– Teoretisk sett kan valget bli avgjort på onsdag, sier professor i statsvitenskap Sören Holmberg til TT.

Må velge. Reinfeldt antydet mandag at forhandlingene kan begynne når resultatet er klart onsdag. Regjeringen håper han å ha klar innen den nye Riksdagen kommer sammen 4. oktober.

– Vi skal bruke tiden fram til da på å tenke og analysere valgresultatet og føre en dialog, sa Reinfeldt.

Uansett hva han velger, kan ikke Sverigedemokraternas historiske gjennombrudd og innmarsj i Riksdagen ignoreres av statsministeren.

Partiet krever selvsagt å bli hørt. Tross alt har 330.000 svensker stemt på partiet. Om de 20 representantene partiet nå sender til Stockholm, får den innflytelsen partileder Jimmie Åkesson lovte på valgnatta, kan komme til å avhenge av hvordan Reinfeldt nå velger å nærme seg partiene fra den rødgrønne blokken.

– Det er absolutt en drømmesituasjon for oss å komme i vippeposisjon. Det er den sterkeste posisjonen man kan ha for å få gjennomslag for sin politikk, sier Sverigedemokraternas pressetalsmann Erik Almqvist til NTB.

Powered by Labrador CMS