Står midt i verdens raskest voksende fluktkrise

Fatoumata (67) og familien har måttet flykte flere ganger fra væpnede angrep i Burkina Faso. Verdens raskest voksende fluktkrise utspiller seg nå i det vestafrikanske landet.

– Vi har ikke noe mat, vi har ikke tak over hodet, vi har ingen ting. Vi ber om hjelp, sier 67-åringen Fatoumata som sammen med familien er på intern flukt fra den brutale volden idet vestafrikanske landet Burkina Faso.
Publisert Sist oppdatert

Fluktkrisen øker med eksplosiv fart i landet med rundt 19 millioner innbyggere. I løpet av det siste året er antallet fordrevne tidoblet, og har nå passert 560.000 mennesker.

Innen april er prognosen at 900.000 mennesker vil være på flukt fra den brutale volden.

– Væpnede menn har jaget oss fra hjemmene våre og drept våre kjære. Derfor flyktet vi og kom hit. Vi har ikke noe mat, vi har ikke tak over hodet, vi har ingen ting. Vi ber om hjelp, sier 67-åringen Fatoumata til Flyktninghjelpen, som er på plass med nødhjelp nord i landet.

Tirsdag ble det meldt at opp mot 50 menn var blitt regelrett likvidert da ekstremister angrep et marked i en landsby i Silgadji i Soum-provinsen.

Fikk høre fryktelige historier

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er denne uken i Burkina Faso for å se på forholdene under den raskt forverrede fluktkrisen. I byen Barsalogho i nord ble han fortalt fryktelige historier fra noen av de 70.000 menneskene som nylig har flyktet til leire der det er akutt behov for vann, mat og utdanning:

– Mange fortalte meg at de ikke lenger får sove om natten på grunn av redsel for nye angrep. De fleste er enslige mødre, ettersom deres menn ofte er døde eller har flyktet fra målrettede angrep, sier Egeland.

Fluktproblemene forsterker en voksende sultkrise, der én av ti personer ventelig vil være avhengig av matvarehjelp innen juni.

Flyktninghjelpen er bekymret for at enkelte væpnede grupper driver målrettede angrep på skoler og lærere. Så langt har 330.000 på den måten mistet skolegang. Denne jenta har fått tilflukt i Barsalogho-leiren nord i Burkina Faso.
Flyktninghjelpen er bekymret for at enkelte væpnede grupper driver målrettede angrep på skoler og lærere. Så langt har 330.000 på den måten mistet skolegang. Denne jenta har fått tilflukt i Barsalogho-leiren nord i Burkina Faso.
Flyktninghjelpen er bekymret for at enkelte væpnede grupper driver målrettede angrep på skoler og lærere. Så langt har 330.000 på den måten mistet skolegang. Denne jenta har fått tilflukt i Barsalogho-leiren nord i Burkina Faso. Foto: Tom Peyre-Costa, Flyktninghjelpen

Mangler penger til nødhjelp

Egeland sier at hjelpebehovene er store, men de begrenses av sikkerhetssituasjonen og mangel på penger til nødhjelp:

– Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise. Nødhjelpsarbeidet er fremdeles altfor lite sammenlignet med størrelsen på denne menneskelige katastrofen, sier Egeland i en pressemelding.

Han er kritisk til at det legges for ensidig vekt på militære tilsvar på volden fra væpnede grupper nord og øst i Burkina Faso, fra Frankrike og flere land i Sahel-regionen. Det har bidratt til å forsterke fluktproblemet.

Flyktninghjelpen er også bekymret for at enkelte væpnede grupper driver målrettede angrep på skoler og lærere. Så langt har 330.000 på den måten mistet skolegang.

Opplevde flere bli drept på flukt

Ifølge flyktningen Fatoumata ble seks personer tatt til fange og drept under flukten på veien et par dager tidligere.

– Vi var alle svært redde og dro umiddelbart av gårde, og med Guds hjelp klarte vi å flykte. Håpet vårt er å kunne slå oss ned i sikkerhet og få litt mat og annen hjelp, sier den eldre kvinnen.

Femdobling av terrorangrep

Burkina Faso er et av landene i den stadig mer konfliktherjede Sahel-regionen. Nylig meldte FN at antallet terrorangrep i Burkina Faso, Mali og Niger er femdoblet siden 2016. Det ble rapportert om mer enn 4.000 drepte i 2019, opp fra 770 for tre år siden.

– Det har skjedd et klart geografisk skifte der terrorangrepene har beveget seg østover fra Mali til Burkina Faso, og de utgjør en økende trussel mot de vestafrikanske kyststatene, sa FNs spesialrapportør Mohamed Ibn Chambas da tallene ble lagt fram.

– Jeg forstår ikke hva som har skjedd, vi pleide å snakke med hverandre, sier Mariam, en fordrevet mor i en leir i nærheten av Barsalogho. – Hvis det var spenninger mellom lokalsamfunnene, ville ledere diskutert i henhold til vår tradisjon. Nå snakker ingen lenger, det er murer mellom oss, sier hun til Flyktninghjelpen.
– Jeg forstår ikke hva som har skjedd, vi pleide å snakke med hverandre, sier Mariam, en fordrevet mor i en leir i nærheten av Barsalogho. – Hvis det var spenninger mellom lokalsamfunnene, ville ledere diskutert i henhold til vår tradisjon. Nå snakker ingen lenger, det er murer mellom oss, sier hun til Flyktninghjelpen.
– Jeg forstår ikke hva som har skjedd, vi pleide å snakke med hverandre, sier Mariam, en fordrevet mor i en leir i nærheten av Barsalogho. – Hvis det var spenninger mellom lokalsamfunnene, ville ledere diskutert i henhold til vår tradisjon. Nå snakker ingen lenger, det er murer mellom oss, sier hun til Flyktninghjelpen. Tom Peyre-Costa, Flyktninghjelpen

Underdekkede hjelpebehov i Sahel

Ifølge siste rapport fra Verdens Matvarefond (WFP), trenger nå rundt 8,3 millioner mennesker humanitær assistanse i de tre Sahel-landene Burkina Faso (1,5 millioner), Mali (3,9 millioner) og Niger (2,9 millioner).

Antallet internt fordrevne i de tre landene nærmer seg en million, der Burkina Faso med 560.000 på intern flukt er verst rammet. I tillegg er det over 270.000 på flukt over grensene i de tre landene.

Ifølge Flyktninghjelpen bidro giverland med under halvparten av de pengene som trengs for å møte nødhjelpsbehovene i Burkina Faso, der fluktkrisen vokser raskest.

– Vi må øyeblikkelig trappe opp vår tilstedeværelse for å gi familier den hjelpen og beskyttelsen de fortjener, sier Egeland.

Mange drept i angrep

Opp mot 50 menn skal ha blitt drept da ekstremister angrep et marked i en landsby i Burkina Faso.

– Terroristene omringet folkene på landsbymarkedet, før de ble delt inn i to grupper. Mennene ble likvidert, mens kvinnene ble beordret til å forlate landsbyen, opplyser en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

Angrepet startet lørdag, men jihadistene var fortsatt i området mandag, ifølge vitner i området. Det er lite informasjon om hendelsen i Silgadji i Soum-provinsen, fordi jihadistene angivelig kuttet telefonlinjene før massakren.

Nasjonal TV melder ifølge NTB at dødstallet kan komme til å stige til opp mot 50, mens myndighetene har bekreftet over 30 drepte.

LES MER:

Ber Norge bidra med soldater

Afrika dominerer krise-liste

Burkina Faso

  • Burkina Faso var den raskest voksende fluktkrisen av alle humanitære kriser i fjor, målt i prosentvis økning.
  • Tallet på fordrevne økte fra rundt 50.000 ved begynnelsen av året til 560.000 i desember 2019.
  • 1800 mennesker ble drept i angrep i Burkina Faso i fjor, en økning fra 80 i 2016.
  • 330.000 barn er ute av skolen som et resultat av at 2087 skoler er strengt på grunn av sikkerhetssituasjonen.
  • Giverland bidro med bare 48 prosent av de 187 millioner dollar som trengtes for å møte nødhjelpsbehovet i 2019.
  • FN og humanitære partnere forventer at det er behov for 295 millioner dollar for å møte behovene i 2020.
  • Kilde: Flyktninghjelpen
Powered by Labrador CMS