Sp bolter seg fast i sentrum

Etter valgknekken vil Sp-toppene bygge allianser med KrF og slutte å hakke på «By-Venstre».

Sp-toppene Ola Borten Moe (fra venstre), Liv Signe Navarsete og Trygve Slagsvold Vedum gikk på en valgsmell og er ennå ikke i topphumør. Men partiet staker nå ut ny kurs etter at den rødgrønne epoken er over. Sammen snakker de fint om sentrum.
Publisert Sist oppdatert

På mandagens landsstyremøte, det første etter det rødgrønnne havariet og det verste Sp-valget etter krigen, lyder det nye toner.

– Nå skal vi bygge et godt samarbeid med de andre sentrumspartiene, varsler Sp-leder Liv Signe Navarsete.

For første gang siden de satt i Bondevik 1-regjeringen sammen, er Sp, KrF og Venstre igjen selvstendige opposisjonspartier i Stortinget, utenfor regjering.

Borten-bønn. Sp flørter igjen friere med de to andre, selv om KrF og Venstre har skrevet under på samarbeidsavtale med de blåblå. Gjennom den får de to et knippe seire – men påtar seg også et ansvar for Solberg-regjeringen.

Nestleder Ola Borten Moe er klar på at Sp ikke bør låse posisjoner om regjeringssamarbeid i 2017 til gamle rødgrønne venner eller andre allerede nå:

– Det er det ingen andre som gjør og selvsagt bør ikke Sp gjøre det heller. Vi må dessuten vokse og bli større i tiden fremover, sier Borten Moe.

Venstre-godsnakk. Det siste året har Sp-topper nærmest avskrevet Venstre fra det politiske sentrum – og kalt partiet litt nedsettende for et «byparti». Overfor Vårt Land mandag ville ingen i Sps ledertrio bruke slike merkelapper mer.

– Jeg har ikke noe skummelt blikk mot Venstre. Hvorfor skulle jeg det? Det er drevet en slags konkurranse om å definere partier ut av sentrum. Den er nå avsluttet, forsikrer Borten Moe.

Også Navarsete er atskillig mykere:

– Venstre har fjernet seg noe fra oss de siste årene, men jeg registrerer at det er krefter i Venstre som drar i vår retning.

Samling. Overfor Vårt Land ramser Navarsete opp en rekke punkter der hun tror spesielt KrF og Sp kan finne sammen. Det handler om landbruk, bioteknologi, næring og deler av miljøpolitikken.

– Vi hadde god kontakt med Knut Arild Hareide da vi satt i regjering med SV og Ap. Jeg håper på god kontakt med ham nå også.

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum tror partiene etter hvert «skriver seg sammen» – som det heter – i innstillinger på Stortinget.

– Hvis du skal spå status om to år: Vil fellespunktene bli så mange at man da ser en slags «sentrumsblokk»?

– Jeg vil tro det. Så lenge man ikke er del av en regjering, kan man skrive seg sammen der man er enige. Da vil nok sentrum gjøre det.

Nei til nei. Til like før valget bakset Sp rundt sperregrensen på mange målinger. Valgnatten reddet partiet seg som tidligere litt inn. Men 5,5 prosent er likevel det dårligste siden krigen.

– Vi må unngå å bli et parti som sier nei, uten alternative forslag, varsler hun og fulgte opp:

– Vi bør avvente med å dømme den nye regjeringen nord og ned før sakene deres er lagt frem for Stortinget.

Lukkede dører. Etter Navarsetes tale debatterte Sps landsstyre valgsmellen, strategi og veien videre bak lukkede dører.

Sp-lederen vil ikke slippe de rødgrønne helt. For på mange områder finnes det saker de sammen har utviklet i regjering.

– Det ligger en betydelig kraft i aksen fra sentrum til våre tidligere regjeringskolleger, sa hun i talen.

Med interesse snappet hun opp utspillet fra nyvalgt leder i KrFU, Emil Andre Erstad, som ba KrF fjerne seg fra høyresiden og flytte seg mer inn mot sentrum.

Tilfreds Hareide. – Jeg håper på et godt forhold til Sp i tiden fremover, kommenterer KrF-leder Knut Arild Hareide og sier dette om Erstads utspill:

– Det er litt av KrFUs oppgave å tale høyt og utfordre på retning.

Men til både Erstad og Navarsete har Hareide likevel denne meldingen:

– KrF har lovet velgerne å være garantist for et skifte. Da kan vi ikke bare fristille oss fra løfter bare én måned etter valget.

Powered by Labrador CMS