Sørsudansk opprørsleder avviser våpenhvile

Opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar i Sør-Sudan vil foreløpig ikke godta regjeringens tilbud om våpenhvile.

Mange spillavhengige forteller nå om tilbakefall til spilling på grunn av isolasjon, ensomhet, permittering, karantene og stress. Det bør være grunn god nok til å stoppe spillreklamen under koronakrisen, mener kronikkforfatterne.
Publisert Sist oppdatert

– Mitt syn er at våpenhvilen bør forhandles fram slik at det kan opprettes en mekanisme til å overvåke den, sa Machar til den britiske kringkasteren BBC fredag.

Opprørslederen befant seg etter eget utsagn «i bushen» og ble intervjuet via satellittelefon. Han gjentok kravet om at Sør-Sudans president Salva Kiir må løslate flere politiske fanger. Foreløpig er to av Machars støttespillere sluppet fri.

LES OGSÅ: Drev opprørerne ut av oljeby og tilbød våpenhvile

– Vil forsvare seg. Tidligere på dagen erklærte den sørsudanske regjeringen at den er rede til å inngå våpenhvile. – Vi har i prinsippet godtatt at en våpenhvile kan tre i kraft umiddelbart. Men styrkene våre er forberedt på å forsvare seg hvis de blir angrepet, skrev regjeringen på Twitter.

Flere østafrikanske ledere diskuterte fredag konflikten i Sør-Sudan på et møte i Kenyas hovedstad Nairobi. Dagen før var Kenyas president Uhuru Kenyatta og Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn i Sør-Sudan, hvor de møtte president Kiir og forsøkte å mekle fram en fredsløsning.

LES OGSÅ: Religiøse ledere ber FN sende soldater

Forsterkninger. De første forsterkningene til den fredsbevarende FN-styrken i Sør-Sudan ankom landet fredag kveld. De 72 politifolkene er blitt flyttet fra FN-styrkene i Kongo.

Sikkerhetsrådet har besluttet å doble antallet medlemmer i den fredsbevarende styrken i Sør-Sudan til 12.500 soldater og 1.300 politifolk. Norske Hilde Frafjord Johnson leder FN-styrken.

Flere tusen mennesker antas å være drept etter at ulike deler av den sørsudanske hæren begynte å kjempe mot hverandre i midten av desember. Minst 90.000 mennesker er drevet på flukt de siste dagene, og mange har søkt tilflukt i eller ved FN-leirer.

Powered by Labrador CMS