– Solvik-Olsen vil kneble kirken

– Bibelen taler tydelig om mennesket og skaperverket, sier Ap-politiker Arild Stokkan-Grande som selv har vært kirkeorganist.

Arild Stokkan-Grande mener det er naturlig at kirken deltar i samfunnsdebatten.
Publisert Sist oppdatert

Arild Stokkan-Grande i familie- og kulturkomiteen (Ap) mener kirken må få ta opp de sakene de ønsker uten at politikere skal styre innholdet i debatten. Han reagerer på Ketil Solvik-Olsen (Frp) sitt utspill om at kirken burde holde munn i politiske spørsmål som ikke har med teologi eller bibeltolkning å gjøre. Stokkan-Grande mener kirkeledere har rett til å uttale seg, også i politiske enkeltsaker.

– Bibelen er tydelig på forholdet mellom mennesker og skaperverket, og derfor er det naturlig å ha en levende debatt om for eksempel oljeboring, sier Stokkan-Grande.

Knebling. Ap-politikeren mener det er bekymringsverdig dersom parlamentarikere skal styre hvilke meninger det er lov å ha, og anklager Frp for å kneble meningsmotstandere.

Gjør ikke Ap noe av det samme når dere vurderer å kutte statsstøtte til organisasjoner som mener noe annet enn dere?

– For det første har vi ikke gjort det. Og for det andre dreier det seg om å kutte støtte dersom det er blitt begått lovbrudd, som blir noe helt annet.

Har ikke Solvik-Olsen et poeng når han sier at mange kan støtes ut dersom kirka tar politiske standpunkt?

– Det er det opp til kirkas ledere å ta stilling til. Vi skal overlate det som er kirkas ansvar til kirka, og så må vi som politikere ta vårt ansvar for å styrke ytringsfriheten, sier Stokkan-Grande.

VERDIDEBATT: Ketil Solvik-Olsen er på tynn is om kirkelig mandat, skriver Rolj Kjøde. Bli med i debatten.

Står fritt. Medlem i kirkekomiteen på Stortinget, Anne Tingelstad Wøien (Sp), er klar på at kirka som selvstendig trossamfunn må stå fritt til å mene det den vil, og at det først og fremst er kirkas medlemmer som må reagere dersom de mener kirkeledere legger seg opp i saker de ikke burde.

– Det blir helt håpløst dersom vi som politikere skal begynne å ta stilling til hva kirka skal mene noe om. Da får vi mene det som kirkemedlemmer, og ikke som politikere, sier Tingelstad Wøien.

Er det problematisk når noen biskoper tar klare standpunkt, for eksempel når det gjelder oljeboring?

– Det må kirkas medlemmer mene noe om selv. Jeg ser på det som en ytring i samfunnsdebatten, og ser ikke noe galt i at kirka deltar aktivt i den, sier Sp-politikeren.

LES OGSÅ: Solvik-Olsen meldte seg ut av Den norske kirke på grunn av oljeutspill

Standpunkt. Hvorfor kan ikke kirka stå fritt til å mene det den vil, Ketil Solvik-Olsen?

– Det er ikke forbudt for en menighet å ha politiske standpunkt. Men som personlig kristen synes jeg det er problematisk at kirka inntar standpunkt som helt åpenbart handler om politikk. Da fremmedgjøres en del av medlemsmassen.

Forsøker Frp å kneble meningsmotstandere?

– Mitt utspill er ingen forsøk på knebling, men en bekymring for at kirka skyver folk fra seg. For velgere på borgerlig side tror jeg ikke det er fornuftig dersom kirken blir et reklametårn for venstreradikale grupper. Det er ikke klokt når kirka indikerer at alle som driver med oljevirksomhet, ødelegger skaperverket.

Mener du at kirka ikke skal kunne delta i samfunnsdebatten?

– Kirka skal engasjere seg i sosialetiske spørsmål og være en pådriver for skaperverket. Det jeg kritiserer, er når biskoper sier at for å ta vare på skaperverket, må man være i mot oljevirksomhet. Da mener jeg man trekker en detaljert konklusjon som er basert på en personlig vurdering som ikke har teologisk grunnlag.

Bør skille. Arild Stokkan-Grande mener det bør være et tydelig skille mellom meningsbryting og styring av debatt.

– Jeg kan godt delta i en debatt hvor jeg er helt uenig med en prest eller biskop. Da tar man utgangspunkt i diskusjon. Men når man som parlamentariker begynner å styre hva slags temaer man skal få lov å mene noe om, trår man over en grense man bør vokte seg for å trå over, sier Stokkan-Grande.

Powered by Labrador CMS