Slutt på slike skremmende scener – siste ebola-pasient ute fra sykehus
Koronaviruset herjer, men nå kommer gladmelding om ebolaviruset: Tirsdag ble den siste gjenværende ebola-pasienten i DR Kongo utskrevet fra sykehus.

– En gledens dag, sier styreleder Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser.
Epidemien i det østlige Kongo har pågått i nesten 20 måneder, og har ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) krevd 2.264 liv. Totalt er det rapportert mer enn 3.300 bekreftede tilfeller av ebolaviruset, men ingen nye etter 17. februar.
Gledesscener i DR Kongo
Dermed er det håp om at den dødelige epidemien er over. Helsearbeidere og andre deltok i jubel og dans da den siste pasienten ble skrevet ut fra et behandlingssenter i byen Beni tirsdag.
– Dette er gode nyheter, ikke bare for meg, men for hele verden, er kommentaren fra WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Det kan foreløpig ikke helt utelukkes at epidemien kan bryte ut igjen, ettersom det er vanskelig å ha oversikt i de mest konfliktrammede områdene i regionen. Dette er det tiende og verste ebola-utbruddet i DR Kongo siden 1976.
Leger Uten Grenser: En gledens dag
– Det er en gledens dag når den siste ebola-pasienten nå er skrevet ut fra sykehus i DR Kongo. Vi har ventet lenge på at denne ebola-epidemien skulle ta slutt, og håper at vi nå nærmer oss det punktet, sier styreleder Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser.
Hun betegner utbruddet i den østlige delen av DR Kongo, som startet i august 2018, som svært utfordrende. Det var første gang et ebola-utbrudd skjedde i et område med pågående væpnet konflikt. I tillegg var responsen mot utbruddet lenge dårlig tilpasset lokale behov og skikker.
Vant ikke befolkningens tillit
Ifølge Nordstrand var den internasjonale responsen lenge kun sentrert rundt ebola. Det gjorde at befolkningen risikerte å ikke få hjelp for andre og mer vanlige sykdommer, som malaria og andre infeksjoner, når de henvendte seg til helsetjenesten.
– Når befolkningen ikke opplever at deres egne behov ivaretas, blir det vanskelig å opparbeide den tilliten som er nødvendig for å sikre en effektiv respons, sier Nordstrand.
Etterlyser større handlekraft
Nordstrand i Leger Uten Grenser mener verdenssamfunnet burde vist mer handlekraft for å stanse utbruddet før det krevde så mange som over 2.300 dødsofre, ut fra de erfaringene man hadde med det store utbruddet i Vest-Afrika noen år tidligere, med over 11.000 døde mellom mars 2014 og juni 2016.
– På slutten av det utbruddet ble det tatt i bruk en svært effektiv vaksine, som også i DR Kongo er benyttet på nærmere 300.000 mennesker. Spørsmålet er om ikke den vaksineringen burde skjedd enda tidligere og i større omfang, sier Karine Nordstrand.
Norsk bidrag i vaksinetesting
Norske forskere bidro i 2015 sterkt til utprøving av vaksinen, som ifølge foreløpige studier skal ha en effektivitet på 97,5 prosent. Sist måned ble ebola-vaksinen lisensiert av DR Kongo, Burundi, Ghana og Zambia, bare 90 dager etter forkvalifiseringen av Verdens helseorganisasjon (WHO).
Det har nå gått over to uker uten noen nye, bekreftede ebola-tilfeller i DR Kongo. Etter 42 dager, som tilsvarer to sykluser på 21 dager – den maksimale inkubasjonstiden for viruset – kan et utbrudd bli erklært over.
Styreleder Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser håper at utbruddet øst i DR Kongo nå virkelig er slått ned, men sier at det er litt for tidlig å konkludere. Uansett vil det være risiko for nye utbrudd i området også i fremtiden, ettersom smitten lever videre i dyreriket.
LES MER OM EBOLA I
• – Kirkene kjemper mot overtro
• Fake news svekker ebola-kamp