Slik takler Europa Uber og delingsøkonomien
Selskapet Ubers reise i Europa er en historie om søksmål, voldsomme streiker, men også skattesamarbeid.

Sofie Prestegård, Dagsavisen
Under NHOs årskonferanse i dag skal det nye arbeidslivet og den såkalte delingsøkonomien under lupen. Uber, som formidler kontakt mellom sjåfører og passasjerer gjennom en app, vises ofte til som et eksempel på et selskap innenfor denne økonomien. Selskapet med sete i USA har vokst kraftig i Norge på få år.
• Det var titusener som brukte denne tjenesten i Norge i 2015.
• Det er flere hundre Uber-sjåfører registrert i Oslo.
• Registrerte driftsinntekter i 2014 var 654.000 kroner.
LES OGSÅ: Lager egen økonomi lokalt
–Vi skaper nye jobbmuligheter
– Ubers operasjoner er en betydelig bidragsyter til den lokale økonomien. Vi skaper nye jobbmuligheter for tusenvis av mennesker i alle byene der vi opererer, mener leder Carl Endresen i Uber Norway.
Selskapet har lansert to tjenester i Oslo: Uber Pop og Uber Black. Uber Black er henting med en finere bil med profesjonelle sjåfører. I Uber Pop er det Uber-godkjente sjåfører som plukker opp passasjerene i sine privatbiler.
LES OGSÅ: «Nettet er den nye bytteringen»
Dansk klem
Det er ikke bare i Oslo veksten i delingsøkonomien har vært markant. I Danmark har LO bestemt seg for å omfavne delingsøkonomien. Først og fremst for å klemme Uber og andre lignende tjenester inn i ordnende former. Danmarks nye LO-leder Lizette Risgaard sier til Berlinske Business at hun vil gå i dialog med Uber og andre virksomheter omfattet av deleøkonomien.
– Men vi vil heller kalle det plattformsøkonomi, for det har ikke noe å gjøre med å dele noe. Men som i andre land er det nok kommet for å bli – også i Danmark, sier Risgaard til Berlingske.
I Sverige er det bestilt en utredning av regjeringen som vil avgjøre Uber Pop sin framtid hos söta bror. I sommer ble en Uber Pop-sjåfør dømt for ulovlig taxivirksomhet av tingretten, og både Skatteverket og svenske Økokrim utreder nå om aktiviteten strider med gjeldende skatteregler, skriver den svenske avisen Dagens Industri.
LES OGSÅ: «Når imponerte du sist noen ved å ta pushups i en sosial sammenheng?»
Skattesamarbeid
Mens i Estland tester skattemyndighetene og Uber nå på nyåret et nytt samarbeid, der Uber-sjåføren kan sende inn inntektsinformasjon direkte til skatteetaten via mobilen, skriver den estiske avisen Arileht.ee. Skatteetaten legger deretter inn informasjonen i selvangivelsen.
I Barcelona har den lokale taxiforeningen vært en pådriver for at myndighetene skal ta grep. De mener det er ubalanserte konkurransevilkår mellom Uber og den tradisjonelle taxinæringen.
I Spania er det vedtatt forbud mot Uber Pop, skriver nyhetsbyrået Reuters. Den spanske domstolen har bedt EU-domstolen ta stilling til om disse nasjonale reglene er «lovlig og passende» under europeisk lov. Et av spørsmålene EU-domstolen er bedt å ta stilling til, er om Uber skal forstås som en ren transporttjeneste eller en ren formidlingstjeneste. En dom er ventet i løpet av 2016.
I Frankrike har det vært voldsomme streiker arrangert av organiserte taxisjåfører mot Uber, noe som skremte selv artisten Courtney Love. Enken til Nirvana-vokalisten Kurt Cobain beskrev det som den skumleste dagen i sitt liv, da hun ble havnet midt opp i streiken, skriver New York Times.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Forsøker å dempe konflikt
Regjeringen har forsøkt å roe konflikten mellom taxi- og Uber-sjåførene ved å vedta nye reguleringen, som blant annet begrenser Ubers bruk av lokaliseringsprogramvare for å finne kunder på gata, skriver Reuters. Ubers Paris-kontor ble i vår raidet av fransk politi som en del av en etterforskning opp mot det nye lovverket. De konfiskerte 1.200 mobiltelefoner, noen datamaskiner og dokumenter.
På andre siden av kanalen ligger et av selskapets største markeder: Storbritannia. Det skal være rundt 20.000 Uber-sjåfører i London alene, skriver Washington Post.
Lokale myndigheter har foreslått flere restriksjoner som inkluderer at passasjerene må vente i fem minutter fra bestilling til de starter turen, samt å forby sjåfører å jobbe med mer enn én operatør.
Det spørs om forslagene blir gjennomført. 200.000 briter har skrevet under en underskriftskampanje mot forslagene.