Slik får du stefamilien til å fungere
SAMLIVSPANELET: Det kan by på utfordringer når to voksne mennesker, med barn fra tidligere forhold, etablerer en ny familie. Tid er viktig for å unngå konflikter, mener Vårt Lands samlivseksperter.

– Det er mange utfordringer når disse konstellasjonene skal finne sin form. Jeg tror tid er et viktig stikkord. Vi må gi hverandre tid til å finne ut av disse tingene og tillate rom for reaksjoner. Det sier Eli Landro, diakon og familieterapeut, i Vårt Lands sommerpodkast. Denne uken er temaet stefamilien.
Dine, mine og våre barn. Det er mye man skal tenke på når man etablerer en ny familiekonstellasjon. Det er ikke alltid like lett å få stefamilien til å fungere. Vårt Lands Kjell Kvamme har derfor invitert Landro og psykologspesialist Bente Barstad til å diskutere de nye forbindelsene som oppstår når foreldre skiller seg og får nye kjærester.
– Det er en prosess som må jobbes med, sier Barstad.
Forholdet kan ryke
Det er flere forventninger når en ny voksen person kommer inn i en familie. Barstad mener at den nye foreldrerollen er en stor kilde til konflikt i mange stefamilier.
Man møter på helt sentrale spørsmål: Skal du oppdra mine barn? Bryr du deg om dem? Blir du glad i dem?
Barstad sier at dersom utfordringene blir for store i foreldresamarbeidet, kan det nye forholdet ryke. Konfliktene oppstår ofte fordi forventningene partene har ovenfor hverandre og barna, ikke er avklart. Det «fikser» sjelden seg selv.
Ifølge Barstad sliter stemødre typisk mer enn stefedre i starten av et nytt parforhold. Mange stemødre opplever at partneren tar det for gitt at de skal gå inn i en morsrolle. De blir overlatt mye ansvar. Dette er ikke alltid like populært hos barna.
Det er vanskelig for barn å få en ny foreldreperson. Barn må få lov til å si at det er krevende, mener Barstad.
– For mange er det veldig tabu. Det gjør det enda mer komplisert.
Stefamiliene som lykkes har ofte en fordeling av rollene, hvor den nye parten ikke oppdrar den andres barn, men er en støttespiller.

Sommer: Hva skal man gjøre?
Det er mange som drar på ferie med sine nye familiekonstellasjon i sommerferien. «Hvordan får man til en god ferie for stefamilien?», spør Kjell Kvamme.
– Planlegging og familieråd. Man kan kanskje bli enige om å gjøre ting hver for seg. Man må ikke være sammen hele tiden, sier Eli Landro.
Barstad er enig i dette. Barna må ikke bli presset til å ha det harmonisk, mener hun.
– Nå snakker vi som at vi tar det for gitt at disse barna ikke går godt sammen, og at det er problematisk. Det er ikke nødvendigvis sånn. Det kan være en veldig god kjemi mellom barna fra begge forholdene, legger hun til.
Hva hvis en av foreldrene er død?
– Det er familier hvor moren eller faren er død, og den andre får seg ny kjæreste. Er det noen andre utfordringer for disse når man skal etablere en nye familie og familierelasjoner, spør Vårt Lands Kjell Kvamme.
– Noe vil nok være sammenlignbart, men det er en ganske ulik utfordring. Det kommer an på hvor lang tid det har gått og hvordan den nye kommer inn, sier Landro, som understreker at det må gjøres med varsomhet og klokskap.
– Samarbeidet med ekser kan være utfordrende i stefamilier. Den utfordringen har man ikke da, supplerer Barstad. Hun viser også til at for noen kan det bli en veldig positiv ting at det kommer inn en ny voksen inn i livet.
– Mange barn er svært opptatt av at mor og far skal ha det godt. Det kan også være positivt at mor eller far finner seg en ny partner.
Landro og Barstad understreker at barn ofte sammenligner den nye personen med sin biologiske far eller mor.
– Man må normalisere og alminneliggjøre det, så det ikke blir en konflikt, sier Barstad.