Slik blir dramaet i Ap om rusreformen
NARKOTIKA: Thrilleren om rusreform vil rase til siste slutt på Aps landsmøte. Kampvotering kan avgjøre i splittet parti.

Rusreformen er temaet på alles lepper når Arbeiderpartiet sparker i gang landsmøtet sitt på torsdag.
Ap holder skjebnen til rusreformen i sine hender, men er dypt splittet om hovedgrepet i regjeringens forslag: Avkriminalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk.
Partiet har tradisjon for å løse strid bak lukkede dører i redaksjonskomiteen fremfor ved kampvotering i åpen sal. Den berømte komiteen jobber nå på høygir for å meisle ut et kompromiss, som delegatene kan samle seg om. Klarer den det denne gangen?
Spisser seg til på oppløpssiden
På oppløpssiden til landsmøtet har tonen spisset seg til gjennom utspill i sosiale medier og lekkasjer til pressen.
Mandag meldte Dagbladet at det har vist seg umulig å lande et kompromiss i redaksjonskomiteen. Forkjemperne for avkriminalisering skal ha tapt kampen internt, ifølge avisens kilder. Motstanderne skal være seierssikre.
Kort etter rykket nestleder i Oslo Ap og varaordfører i hovedstaden, Kamzy Gunaratnam, ut på Facebook og ironiserte over nei-siden ved å si at hun har skiftet syn om rusreformen og nå mener straff må brukes for å hjelpe arbeidsledige også.
Saken utvikler seg raskt fram mot landsmøtestart. Rustalsmann Tellef Inge Mørland åpner i VG for å utsette reformen til etter valget, hvis landsmøtet krever store endringer i regjeringens forslag.
Huitfeldt i nøkkelrolle: Dette prøver hun å samle Ap om
Både AUF og fylkeslagene i Vestland og Oslo støtter avkriminalisering. Lederne der avviser overfor Vårt Land at de har gitt opp kompromiss i komiteen.
– Mitt inntrykk er at det ikke er avgjort ennå, sier Astrid Hoem i AUF.
I en tekstmelding til Vårt Land letter lederen i redaksjonskomiteen, Anniken Huitfeldt, på sløret om hva slags kompromiss jobber for:
– Bedre forebygging for ungdom og helsehjelp framfor straff for rusavhengige.
Spørsmålet er om det betyr avkriminalisering, men bare for rusavhengige. Eller om det betyr status quo i lovverket og mer vekt på hjelp til narkomane. Det siste er linjen i utkastet til nytt partiprogram.
Oslo og AUF åpner for å kreve kampvotering
Kompromisset Huitfeldt formulerer synes uansett ikke å være levelig for ja-siden:
– Et kompromiss som i realiteten er å avvise rusreformen er ikke et reelt kompromiss, sier Marte Mjøs Persen i Vestland Ap.
– Jeg vil ikke si hvor grensen går for oss, men tror et kompromiss bør gå litt lenger enn det, sier Frode Jacobsen i Oslo.
Verken Oslo-lederen eller Astrid Hoem i AUF utelukker å kreve kampvotering om ja til avkriminalisering til slutt. Men begge tror og håper at komiteen vil jobbe for kompromiss langt inn i landsmøtehelgen.
Underveis i landsmøtet vil det trolig holdes prøveavstemninger i delegasjonene, så komiteens forslag til løsning kan speile styrkeforholdet.

Så splittet er Ap om straff
Det betyr at «kjøttvekta» uansett vil bli avgjørende for utfallet i Ap. Vårt Lands kartlegging av rusvedtak i Aps fylkeslag og AUF før landsmøtet viser at styrkeforholdet fortsatt er usikkert:
- Ønsker avkriminalisering for alle: Vestland, Oslo, Agder og AUF.
- Sier nei til all avkriminalisering: Nordland, Vestfold og Telemark.
- Sier nei til generell avkriminalisering: Rogaland
- Bare rusavhengige skal slippe straff: Akershus.
- Tar ikke stilling før landsmøtet: Trøndelag, Østfold, Innlandet, Finnmark, Møre og Romsdal, Troms.
Åpent: – Spriker i alle retninger
Selv om man kan ane konturene av et flertall mot avkriminalisering for alle, er styrkeforholdet på landsmøtet fortsatt åpent. Flere fylkeslag står uten vedtak og vil ikke binde delegatene sine.
– Delegasjonen er delt. Jeg har ingen formening om hvor flertallet ligger, sier fylkessekretær Svein-Rune Johannessen i Møre og Romsdal.
Samtidig ventes signalene fra redaksjonskomiteen å bli viktig for hvor flere av lagene lander til slutt.

X-faktorer i kamp mot klokka
Fortsatt kjemper redaksjonskomiteen mot klokka for å finne «en mest mulig samlende løsning», understreker komitéleder Anniken Huitfeldt.
X-faktorene er mange. Finnes det en mellomting mellom avkriminalisering for alle og hjelp fremfor straff til narkomane? Og er det juridisk mulig å avkriminalisere bare for rusavhengige?
Vårt Land er kjent med at komiteen har hentet inn hjelp fra juridisk ekspertise.
– To ting er viktige for oss: Avkriminalisering, og at vi ikke skal skille mellom unge og tunge rusavhengige, sier Hoem i AUF.
– Er det rom for kompromiss da? Er det ikke enten avkriminalisering for alle, eller bare for rusavhengige?
– Det er det man må finne ut av. Men landsmøtet avgjør til sist, svarer Hoem.