– Slå ring om kirkeasyl
Kirkeasyl og maktbruk bør inngå i regjeringsforhandlingene, mener KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, som viser til Fitjar-saken.

– I en forhandlingssituasjon må KrF stå fast ved å verne kirkeasyl. Vi har kritisert regjeringen for å ville avvikle det. Det handler om respekt for den aller siste muligheten folk har for å få prøvd sakene sine på nytt, understreker KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold til Vårt Land.
Han mener det i forhandlinger om kirkeasyl bør slås fast at myndighetene skal være «ytterst forsiktig med maktbruk» dersom de går til pågripelsesaksjoner i kirkebygg, særlig der barn er involvert.
Traumer
Bekkevold viser til Fitjar-saken som blant annet var omtalt i Vårt Land mandag, som eksempel på at politiet bør være mer varsomme når barn er involvert i slike aksjoner. Den afghanske barnefamilien som sitter i kirkeasyl i Hønefoss, sier de sliter med traumer etter at politiet pågrep dem i kirkeasyl på Fitjar i Hordaland i vinter.
– De barna kunne vært den opplevelsen foruten, og politiet burde brukt mer varsomhet. Vi har ikke et vel av kirkeasylanter i Norge. De som bruker kirkeasyl har det som siste mulighet, sier Bekkevold.
I likhet med KrF, er heller ikke Venstre villig til å rokke ved kirkeasylet.
– Venstre er tindrende klar på dette. Kirkeasylinstituttet er en del av vår kristne humanistiske kulturarv, og en del av det etablerte systemet. Det ansees for å være en slik sedvane at vi mener det skal beholdes, sier partiets innvandringspolitiske talsperson, Abid Raja.
Han er derimot trygg på at politiet følger lover og regler i pågripelsesaksjoner mot kirkeasylanter.
– Jeg har selv jobbet som politiadvokat i Politiets Utlendingsenhet (PU), og jeg vet at de aller fleste gjør alt de kan for å gå fram på en human og rettssikker måte. Det vil alltid oppleves som brutalt når politiet henter barn, sier Raja, som understreker at han kommenterer på et generelt grunnlag.
– Bør avskaffes
Samtidig som Høyre fortsatt ønsker å avvikle kirkeasyl, vil de ikke gi politiet tillatelse til å hente mennesker i kirkerom.
– Hovedregel er at av respekt for kirken så skal ikke politiet ta seg inn å hente mennesker der. Utgangpunktet for kirkeasyl er at kirkerommet har spesiell status. Denne praksisen ser vi ikke noe behov for å endre, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) i kommunalkomiteen. Hun vil ikke kommentere regjeringsforhandlingene.
Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, er derimot helt tydelig på at partiet mener kirkeasyl bør avskaffes, og at politiet med det bør kunne få ta seg inn i kirker.
– Frp har det samme standpunktet som tidligere. Det er ingenting som tilsier at man bør beholde kirkeasylet. Vi har et rettssystem i Norge. Selv Unge Venstre som i høst vedtok å oppheve instruksen om kirkeasyl, har forstått det, mener Helgheim.
Han mener det er svært få saker der det har vist seg at norske myndigheters avgjørelser har satt liv og helse i fare, og han mener politiet bruker nødvendige metoder når de går til pågripelsesaksjoner mot kirkeasylanter der barn er involvert.
– Det er bare å oppheve den instruksen om at politiet ikke kan gå inn i kirker og hente ut asylanter. Det er foreldrenes ansvar å følge loven og for ikke å sette barna i en slik situasjon. Det at politiet må jakte på foreldrene – det kunne vært unngått, understreker Helgheim.