Skeie: Stiklestad ikkje eigna til religionsdialog

Forfatteren vil heller diskutere hva det koster å skifte tro.

Eyvind Skeie vil heller bruka Stilestad til å snakke om Olavsarven og hva det koster å skifte tro enn å ha religionsdialog.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett har tatt til orde for å bruke Stiklestad som sted for religionsdialog. Han har fått støtte fra pilegrimsdirektør Berit Lånke og biskop Tor Singsaas i Nidaros. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har serimot sagt nei.

Dikterpresten Eyvind Skeie er kritisk. På sin blogg skriver Skeie at han sier ja til religionsdialog og at han selv har gode erfaringer med dialog med enkeltmennesker i islamske land.

Han sier også ja til religionsdialog som et uttrykk for religiøse lederes ønske om å dele erfaring og ansvar på et bredt felt. Men så skriver han:

Ikke Stiklestad. «Men jeg skjønner ikke at Stiklestad utpeker seg som det opplagte sted i Norge for religionsdialog. Nasjonalt er vi nå inne i et langt løp som skal føre oss via Grunnlovsjubileet i 2014 helt frem til den store kirkefesten som vil finne sted i hele landet og ikke minst på Stiklestad i 2030, tusen år etter kongens død og helgentradisjonenes begynnelse.»

han mener at det både nasjonalt og kirkelig er veldig mye å ta fatt i »når det gjelder å komme til rette med det kristne innslag i den norske kulturen - og hvordan kirken i Norge i dag ser på kristningsverket og helgentradisjonene».

– Det hersker stor uklarhet om dette og om hva den såkalte Olavsarven består i.
 Å koble alt dette på en moderne dialogtanke og visjon om religionenes bidrag til fordragelighet i verden, er en temmelig dristig og omfattende visjon», skriver Skeie og legger til:

«Jeg er ikke imot dristige og omfattende visjoner, men spør meg selv om det er grunnlag nok for dette nå.
 Det er i hvert fall ikke tilstrekkelig å drive et slikt arbeid ved hjelp av dugnadsånden på Stiklestad, slik biskop emeritus Stålsett sier.»

Olavs fremgangsmåte. Skeie etterlyser derimot «et kritisk perspektiv som en del av arven fra Stiklestad, et perspektiv som innebærer en kritikk av helgenkongen og hans fremgangsmåte, med en tilsvarende kritikk av slikt som skjer i dag, ikke minst i land hvor det koster noe - og noen ganger livet - å skifte tro!»

Powered by Labrador CMS