Siktede vil ikke snakke med noen etter kirkehærverket
FJÆRE KIRKE: Mannen som er siktet for grovt hærverk på Fjære kirke i Grimstad vil ikke snakke med noen etter hendelsen. Lørdag kveld ble han undersøkt av helsevesenet.

– Han er i en slik tilstand at han ikke ønsker å snakke med noen. Det er altså ikke gjort noen avhør av ham i det hele tatt, opplyser den siktede mannens forsvarer, advokat Ole Joakim Devold til Fædrelandsvennen lørdag kveld.
Devold sier videre at politiet nå vil ha en ytterligere undersøkelse av tilstanden hans. Foreløpig har Devold ikke fått snakket med sin klient eller politiet. Foreløpig har han kun fått tilgang til pågripelsesbeslutningen.
– Jeg har ikke fått opplysninger om hva han skal ha gjort. Beslutningen om pågripelse av ham er gjort for omfattende ødeleggelser på flere gjenstander, sier forsvareren.
Mannen ble pågrepet i 19-tiden fredag kveld. Den siktede er i 40-50-årsalderen og er en kjenning av politiet, skriver VG. Mannen ble pågrepet etter å ha ankommet kirken i beruset tilstand mens politi holdt på med åstedsundersøkelser fredag kveld.
Det var en gang mellom torsdag kveld og fredag morgen at kirken ble utsatt for innbrudd. Det ble gjort omfattende skader inne i kirken, deriblant på en rekke uvurderlige gjenstander fra helt tilbake til 1200-tallet.
Blant gjenstandene som er skadd, er døpefonten i kleberstein, som skal stamme fra 1300-tallet, skriver Agderposten.
Kan trolig settes i stand igjen
Norsk institutt for kulturminneforskning har undersøkt skadene i Fjære kirke og kommet til at det som er ødelagt, høyst sannsynlig kan settes i stand igjen.
Nina Kjølsen Jernæs fra instituttet (Niku) og kirkeverge Alexander Paul inspiserte skadene inne i kirken i Grimstad lørdag. Niku ble sendt på vegne av Riksantikvaren.
– Hun sier at tingene som er ødelagt høyst trolig kan settes i stand igjen. Det er jo gode nyheter i en slik situasjon. Selv om det blir merker som vil være synlige for dem som kjenner tingene, kan de i stor grad fremstå som før, sier Paul til Agderposten.

– Dette er likskjending
Undersøkelsene viste at det ikke er stjålet noen gjenstander.
– De har vært nede i krypten, i kjelleren og romstert. Av hensyn til etterforskningen og de døde vil jeg ikke si mer, men det er tydelig at de har vært der. Dette er likskjending, mener kirkevergen.
Kirkevergen anslår at restaureringsarbeidet er så stort at det må ut på anbud.
Foreløpig er alle aktiviteter flyttet til andre kirkebygg. Når man kan åpne kirken igjen, er tanken å bruke den fram til den må stenges når skadene blir utbedret.
