Senter for kreftpasienter får ikke krisehjelp fordi de er ideelle
Sørlandet Rehabiliteringssenter Eiken har nå ingen inntekter, men fremdeles én million i faste utgifter. Fordi senteret drives på ideell basis, får de likevel ingen hjelp av regjeringens krisepakke.

– Situasjonen oppleves som absurd. Vi har mange ledige senger og dyktig fagpersonell som brenner etter å bidra i koronadugnaden. Men i påvente av avklaringer fra Sørlandet sykehus og kommuner, er vi blitt nødt til å permittere de ansatte, sier Reidun Meberg.
Hun leder Sørlandet Rehabiliteringssenter Eiken, som blant annet rehabiliterer kreftpasienter og pasienter som trenger opptrening etter ortopediske inngrep.
På grunn av tiltak for å hindre sprening av korona, har de måtte stenge dørene. Uten pasienter og inntekter, har flesteparten av de 80 ansatte blitt permittert. Samtidig fortsetter faste månedskostnader på rundt 1 millioner kroner å løpe.
Senteret får ingen krisehjelp fra regjeringen, fordi det drives på ideell basis.
LES OGSÅ: Frivillige organisasjoner taper millioner i gaver
Gjelder ikke ideelle
På fredag la regjeringen frem forslag til krisepakke for foretak med svikt i omsetningen som følge av koronaviruset. I det nåværende forslaget vil ordningen kun gjelde for skattepliktige foretak. Det kan få dramatiske konsekvenser for ideelle og frivillige organisasjoner.
– Vi har fått reaksjoner fra flere ideelle organisasjoner som ikke er skattepliktige, men som har havnet i en akutt økonomisk situasjon, sier KrFs finanstalsmann Tore Storehaug.
Vil finne løsning
Nå jobber Storehaug for å finne en løsning som også kan favne de ideelle organisasjonene. Han trekker frem rehabiliteringssentre, attføringsbedrifter og gjenbruksbutikker som eksempler på foretak som har fått store problemer.
– Beskjeden er tydelig: Det haster for dem også, på samme måte som for bedriftene, sier Storehaug.
– Hvorfor er det et krav om skatteplikt i forslaget?
– Kravet om skatteplikt gjør det enkelt å etterprøve data og sikrer dermed at ordningen går til bedrifter som er seriøse. Det er et viktig poeng, men vi må finne en løsning for de som faller mellom to stoler.
– Hva er ditt forslag til løsning?
– Det kan legges opp til at søknader behandles manuelt. Man kan også se på særordninger for de enkelte bransjene.
Flere er i samme situasjon
Til sammen har de statlige, regionale helseforetakene avtaler med 59 private rehabiliteringsinstitusjoner, ifølge en pressemelding fra Sørlandet Rehabiliteringssenter Eiken. Flere av dem drives på ideell basis.
Ifølge Hege Aatangen, fagsjef arbeidsgiverorganisasjonen i Virke ideell og frivillighet, er det viktig at Sørlandet Rehabiliteringssenter Eiken og de andre helsevirksomhetene som ikke omfattes av de statlige krisepakkene nå får hjelp.
– De trenger økonomisk forutsigbarhet, slik de er rustet til å ta imot pasientene når de kommer tilbake, sier Aatangen.
Sjefen ved Sørlandet Rehabiliteringssenter Eiken frykter at hun kan komme til å miste flere miste fagpersoner til sykehus og kommune i kjølvannet av koronakrisen.
- Skulle vi miste nøkkelkompetanse og gode fagpersoner, vil det være svært ødeleggende for vår drift, sier Reidun Meberg.
Behandles tirsdag
Regjeringens forslag skal behandles i Stortinget på tirsdag. Storehaugs inntrykk er at flere vil finne en løsning for de ideelle.
– Er det motstand mot å inkludere de ideelle?
– Det handler mer om å finne riktig måte å gjøre det på. Vi driver for tiden med politisk ekstremsport når en ordning som vanligvis ville tatt et halvt år å utrede må vedtas på kort tid, sier Storehaug.
Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge, forteller at så godt som alle ideelle og frivillige organisasjoner faller utenfor ordningen slik den er nå.
– Det er klart at de kan gå konkurs eller få store økonomiske problemer på lang sikt. Derfor er det veldig uheldig at de faller utenfor, sier Slotterøy Johnsen.
LES OGSÅ: