Sender SV ut av Tinget

Eksperter frykter for både miljøpolitikken og bredden i norsk politikk når SV nå faller ut av tinget på Vårt Lands mai-gallup.

Partileder Audun Lysbakken og SV ser nulltallet på tinget i Vårt Lands mai-gallup. Slår gallupen til, vil det være første gang SV faller ut av Stortinget siden de het Sosialistisk Folkeparti (SF).
Publisert Sist oppdatert

SV mister alle sine mandater til Stortinget, Rødt stepper inn med ett mandat og De grønne rykker opp til sju stortingsplasser. Det ville vært resultatet dersom det var valg i morgen og Vårt Lands meningsmåling slo til.

Slår denne målingen til, er det grunn til uro, lyder bekymringsmeldingen fra eksperter, som frykter at både venstresiden og miljøengasjerte velgere vil tape.

Behov for annet parti

Leder av Manifest, tankesmie på venstresiden, Cathrine Sandnes, frykter «et verstefalls-scenarie», der 10 prosent av velgerstemmene ender med uttelling i fattigslige 1-2 mandater i stortingsvalg.

– Faller SV ut av Stortinget, vil det oppstå et behov for et annet parti, mener Manifest-lederen.

Hun synes det er litt trist å se at ikke Rødt, SV og Feministisk Initiativ klarer å samle seg. Miljøpartiet regner hun ikke med som et venstresideparti, siden de fronter seg med blokkuavhengighet og er utydelige i privatiseringsspørsmål.

LES MER: Flyktningløft for FRP

Lofoten ville tapt

Valgforsker Frank Aarebrot spår tap av påvirkning for miljøengasjerte velgere dersom det tidligere regjeringspartiet faller ut av tinget. Hvis Venstre på samme tid faller under sperregrensen, vil konsekvensen bli spesielt merkbar, mener han.

– Det er ikke demonstrasjonstog gjennom Oslos gater som har reddet Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvis vi tenker oss at SV ikke hadde vært på Stortinget, og Venstre lå under sperregrensen under de to seneste regjeringsdannelsene, hvilken mulighet hadde vi da hatt til å frede disse områdene?

Han har ikke tro på at De Grønne-leder Rasmus Hansson, med «sitt snakk om blokk­uavhengighet» alene ville fått i havn et slikt vern. Det er den særskilte dynamikken med SV og Venstre som Ap og Høyres alliansepartnere, som har spilt vernet frem.

Sandnes supplerer:

– Det var ganske stor forskjell på miljøpolitikken som ble ført av Stoltenberg I og Stoltenberg II-regjeringen, der SV var betydelig mindre i den andre. En ren Ap-regjering skiller seg mye fra et Ap som dras av Senterpartiet og SV.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Frykter for bredden

Frank Rossavik, forfatter av SVs historie, mener det vil være dramatisk for SV å falle ut av Stortinget:

– Jeg tror partiet vil ha vanskelig for å komme tilbake om de først faller ut.

Men han bekymrer seg også for tap av bredde i norsk politisk debatt. Han frykter et Ap som fritt kan manøvrere inn mot sentrum om de ønsker det, uten å tenke på avskalling av velgere mot venstre.

– SV har først og fremst vært stort når Ap har drevet mot Høyre, og fungert som parkeringsplass for misfornøyde Ap-velgere. Hvis ikke det lenger er mulig, vil Ap kunne gli uhindret mot Høyre. Det vil kunne svekke bredden i politisk debatt i Norge.

LES MER: Skylder på regjerings­slitasje

Elendighet

Siden rekordvalget i 2001, da oppslutning var 12,5 prosent, har nedgangen gått jevnt og trutt. Sist valg møtte partiet nesten sperregrensen, og valgforsker Frank Aarebrot er derfor ikke overrasket over gallupen:

– Dette er bare en liten skrudreining til all SVs elendighet, sier han.

Likevel tror han vi foreløpig skal ta meningsmålingen med en klype salt. Selv om den viser at SVs mandat faller ut, og Rødt kommer inn, har SV likevel 2,1 prosent av stemmene mot Rødts 1,6 prosent på målingene. Grunnen til at SV-mandatene faller ut, skyldes geografisk skjevfordeling i partipreferanser, med mange av SVs velgere og stortingsmandater fra Oslo, sier ­Aarebrot. Han tror derfor utslaget på målingene kan skyldes at Norstat tilfeldigvis fikk tak i et par Rødt-velgere, der de vanligvis ville truffet SV-velgere.

Powered by Labrador CMS