Rister moderpartiene om Oljefondet

Seks ungdomspartier ber sine eget moderparti åpne for at Oljefondet kan investere direkte i infrastruktur, og ikke vente på enda en utredning før de våger.

«Dette handler ikke om å gå ned på krav til langsiktig lønnsomhet, men om å tilpasse Oljefondet til en ny økonomisk virkelighet», skriver seks ungdomspolitikere til sine moderpartier: Erling Laugsand (Senterungdommen), Ida Lindtveit (KrFU), Nicholas Wilkinson (SU), Emilie Bersaas (AUF), Tord Hustveit (Unge Venstre) og Isa M. A. Isene (Grønn Ungdom).
Publisert Sist oppdatert

– Vi skal være beslutningstakere en gang i framtiden, og vår generasjon må ta konsekvensen av de beslutningene som ikke blir tatt i dag, sier nestleder i AUF, Emilie Bersaas.

AUF vil bruke sine kanaler til å overbevise moderpartiet Ap om å gå inn for at Oljefondet skal få mulighet til å investere i infrastrukturprosjekter som ikke er børsnotert. Norges Bank har rådet Finansdepartementet til å åpne for dette, men regjeringen har innstilt på et nei, og viser spesielt til faren for omdømmeproblemer hvis noe går galt.

Som Vårt Land fortalte torsdag, vil vurderer Ap å be om en nærmere utredning av omdømmerisiko.

– Vi har utredninger og rapporter som peker i samme retning og den kunnskapen vi trenger. Nå står det på politisk vilje, sier Bersaas.

LES OGSÅ: Stortinget drøfter Siv Jensens oljefond-nei

– Langt fra drømmeri

Ungdomspartiene KrFU, AUF, Senterungdommen, Unge Venstre, Grønn Ungdom og SU har skrevet et opprop til sine moderpartier. De viser til at investeringer i fornybar energi vokser i stor fart og at retningen ble enda klarere etter klimatoppmøtet i fjor. De seks understreker at finanseksperter støtter tanken, og stadig flere sammenlignbare fond gjør slike investeringer for å sikre god avkastning.

– Dette er ikke naivt ungdomspartidrømmeri, understreker Erling Laugsand, leder for Senterungdommen.

Hans moderparti er i tenkeboksen.

– Jeg tror man er positive, men har en varsom holdning til å utvide hvor fondet skal gå. Det kan være sunt, men her mener vi at det faglige grunnlaget er så tydelig at man kan være både varsom og konservativ og gå inn for det, sier Laugsand.

Tord Hustveit, leder av Unge Venstre, er glad for at hans parti Venstre sier ja.

– Mange av verdipapirene Oljefondet er investert i, har lav avkastning. Samtidig er det stort behov for grønne infrastrukturinvesteringer, særlig i fornybar energi. Oljefondet kan både tjene mer penger og bidra til å løse klimakrisen. Vi skjønner ikke helt hvorfor regjeringen er imot, sier han.

LES MER: – Departementet som sier nei, nei, nei

– Rar risikovurdering

Ungdomspartiene hadde invitert Nina Jensen, generalsekretær i Verdens naturfond WWF. Hun mener ungdomspartienes dytt er viktig. WWF-lederen reagerer på at regjeringen onsdag tildelte nye letearealer for olje og gass i Barentshavet.

– Flere internasjonale oljeselskaper har valgt å trekke seg ut av Arktis fordi det ikke har vist seg å være økonomisk uforsvarlig. De har tapt milliarder av dollar på å prøve, sier hun.

Jensen understreker at det til sist er norske skattebetalere det går ut over, fordi selskapene får dekket 78 prosent av leteutgiftene så lenge de går med underskudd.

– Dette er gamling med skattebetalernes penger i et av de mest sårbare områdene vi har, og der isen smelter på grunn av klimaendringer.

Jensen synes politikerne bør gå i seg selv om hva risiko vil si.

– Man snakker om den store risikoen ved å la Oljefondet gå inn i fornybar energi, som er den veien resten av verden søker seg, og det markedet som er i størst vekst. Men det er ingen diskusjon om risikoen ved å åpne for olje og gass i Arktis, som kanskje er mest risikabelt av alt både finansielt og i et miljøperspektiv, sier hun.

LES MER: – Regjeringen holder Oljefondet unna grønt skifte

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Bare gjør det

Marte Gerhardsen, leder for tankesmien Agenda, hadde invitert ungdomspartiene til Agendas lokaler. Hun oppfordrer Ap til å lytte til ungdomspolitikerne og tunge fagmiljøer.

– Financial Times har kalt dette en «nobrainer». Det synes jeg er et godt uttrykk. Dette er et ukontroversielt valg. Her kan Oljefondet påvirke markeder og andre, og samtidig bevare integriteten til fondet som vår framtidige pensjonskasse, for det må ligge fast, sier Gerhardsen.

Powered by Labrador CMS