Regjeringen vraker omstridt endring om erstatning til voldsofre
LYTTER: Ofre for vold og overgrep skal likevel ikke måtte gå til søksmål for å få erstatning. Det går regjeringen inn for i nytt lovforslag.

I fjor la regjeringen fram sitt utkast til ny lov om voldsoffererstatning. Det møtte sterk kritikk i høringsrunden, meldte Vårt Land i vinter.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var blant dem som fryktet at særlig ofre for volds- eller seksuallovbrudd ville bli skadelidende.
Ett av formålene med forslaget var å sikre voldsofre raskere erstatning. Regjeringen foreslo derfor å kreve dom for å få utbetalt erstatning gjennom statens ordning for voldsoffererstatning.
Men i saker der det ikke foreligger en dom, for eksempel fordi saken ble henlagt eller gjerningspersonen frikjent, ville offeret dermed selv måtte gå til sivilt søksmål for å få erstatning. Det var dette som møtte kritikk.
– Dette nye forslaget innskrenker muligheten og gjør det enda vanskeligere for voldsofrene å få erstatning, men også å bli sett og hørt, sa Trygve Slagsvold Vedum i vinter.
Mæland har lyttet
Nå har justisminister Monica Mæland (H) lyttet til kritikken. I det endelige lovforslaget har regjeringen fjernet den omstridte endringen, melder Rett24.
«Forslaget møtte stor motstand, blant annet fordi terskelen for å gå til sivilt søksmål er høy, særlig for personer som har blitt utsatt for volds- eller seksuallovbrudd», heter det i proposisjonen.
Departementet har derfor endret forslaget og foreslår nå «at voldsutsatte i saker som ikke har blitt behandlet av domstolene, skal kunne fremme søknad om erstatning for Kontoret for voldsoffererstatning».
Slik legger regjeringen seg nærmere dagens ordning igjen. Den lar offeret søke statens kontor for voldsoffererstatning fremfor å gå til sivilt søksmål.