Reagerer på massevigsel

– Dette er å abdisere fra det pastorale ansvaret, synes Egil Morland om vigsel uten preken.

– Jeg synes ikke disse rammene legger til rette for den ettertanke og de forberedelser som skal til for å inngå ekteskap i Guds hus, sier Egil Morland om massebryllupet i Lademoen menighet i Trondheim.
Publisert Sist oppdatert

Førsteamanuensen ved NLA Høgskolen Bergen reagerer med munter oppgitthet når han hører om drive-in-bryllupet som skal arrangeres i Lademoen menighet på lørdag.

– Jeg synes ikke disse rammene legger til rette for den ettertanke og de forberedelser som skal til for å inngå ekteskap i Guds hus, sier Morland.

– Ved å kutte ut talen og vigselssamtalene i forkant, synes jeg man signaliserer at kirken har gitt opp at dens ord har særlig betydning i denne sammenheng.

LES MER: Ti ganger evig troskap

– Må ha preken i vielsen

– Rent liturgisk, er det uproblematisk å kutte vekk for eksempel talen?

– Man kan velge vekk noen salmer og andre innslag, men i alterboken for vigselsritualer står det ikke noe «kan» om preken. I så fall velger man bort det som gjør at kirken kan få formidlet sitt syn på ekteskap og samliv. Selv ville jeg ikke gjort det. Dette synes jeg er å abdisere noe fra sitt pastorale ansvar, sier han.

Har sansen for fest i enkle former

– Kontorvigsler er ikke et uvanlig fenomen i Den norske kirke. Hva gjør drive-in-bryllup annerledes?

Et kontorbryllup blir forberedt som andre vigsler. Det er som regel personlige grunner til at noen velger det. Og det kan være svært fint.

– Er det ikke bra at kirken gjør et forsøk på å avkommersialisere bryllupet?

– Absolutt. Jeg har stor sans for det initiativet Jarle Veland tok i Fyllingsdalen for noen år siden, der kirken stilte opp med fest i enkle former, gjerne for flere par samtidig.

LES MER: Satt i kø for drop-in bryllup

Powered by Labrador CMS