Rafto-prisen til meksikansk biskop
José Raúl Vera López (65), katolsk biskop i Saltillo, Mexico, tildeles Raftoprisen 2010 for sin kamp for menneskerettigheter og sosial rettferdighet.

Han er en kompromissløs kritiker av maktovergrep og en fryktløs forsvarer av migranter, urfolk og andre utsatte grupper i det meksikanske samfunnet, heter det i en pressemelding fra Rafto-stiftelsen, som kunngjorde tildelingen i formiddag. Prisen deles ut i Bergen 7. november.
Modig. Biskop José Raúl Vera López karakteriseres som en av de modigste kritikerne av menneskerettighetsbrudd i dagens Mexico. Med fare for egen sikkerhet taler han høyt og uredd om brudd på menneskerettigheter, maktmisbruk, korrupsjon og manglende rettsikkerhet, framheves det i begrunnelsen for hvorfor han får prisen.
Fattige. Mexico er ikke noe fattig land. Likevel lever nesten halvparten av landets 110 millioner innbyggere under fattigdomsgrensen. De lever også i økende grad i frykt, og en viktig årsak er bølgen av drap og vold i kjølvannet av kriminelle kartellers brutale kamp om kontroll over narkotikatrafikken.
Utsatte migranter. Særlig utsatt er de mange migrantene på vei gjennom Mexico fra El Salvador, Honduras og Guatemala. De utsettes for drap, kidnapping, trakassering, ran og seksuelle overgrep fra kriminelle, men også fra immigrasjonsmyndigheter, politi og militære. En rapport fra den meksikanske menneskerettskommisjonen viser at i løpet av et halvt år, fra september 2008 til februar 2009, ble 9.758 migranter kidnappet i Mexico. Noen tvangsrekrutteres inn i narkotikakartellene, andre blir ofre for menneskehandel.
Anklaget politimenn. I et intervju med Frontera NorteSur i mars i år anklaget Raúl Vera meksikanske politimenn og representanter for Det nasjonale migrasjonsinstituttet for å være involvert i et kriminelt nettverk som kidnapper migranter på vei til USA og torturerer ofrene til å avsløre navn og telefonnumre til slektninger. Deretter kreves løsepenger. Dersom familien ikke kan betale, tvinges ofrene til å selge organer fra kroppene sine.
Kartellenes makt. Raúl Vera deler myndighetenes bekymring for narkotikakartellenes makt og voldsbruk, men han kritiserer metodene politiet og regjeringens militærstyrker bruker i kampen mot kriminalitet, understrekes det i Raftostiftelsens begrunnelse.
Biskopen er opptatt av at myndighetene ikke gjør noe med de sosiale årsakene til at kartellene kan består. Arbeidsledighet og dyp fattigdom sikrer kartellene rekruttering. Korrupsjon blant politikere, i politiet og i rettsapparatet har gitt kartellene politisk innflytelse og nærmest total straffefrihet, understrekes det.
Mexico er nå hovedåren for narkotikatrafikk fra Sør-Amerika til USA, og den narkotikabaserte økonomien har enorme dimensjoner. Det anslås at aktørene har inntekter på 25 milliarder USD årlig, og at 450 000 jobber er direkte knyttet til produksjon og smugling av narkotika. Dette gjør narkotikakartellene til en potensiell stat i staten. Grensebyen Ciudad Juárez i nord beskrives som verdens farligste by utenfor en krigssone, med 2660 drap i 2009.
Irriterte myndighetene. Raúl Veras menneskerettighetsengasjement ble vekket da han var hjelpebiskop i den sørlige regionen Chiapas fra 1995 til 1999.
Hans arbeid for urfolk og fattige bønders rettigheter vakte misnøye blant landeiere og hos myndighetene. Kirken lot ham ikke overta embetet som biskop i Chiapas. I stedet ble han utnevnt til biskop i Saltillo, ved grensen til USA.
Men Raúl Vera lot seg ikke ufarliggjøre. Etter forflyttingen trappet han opp engasjementet for menneskerettigheter, med særlig fokus på migranter og deporterte som det er mange av i dette området. I 2002 stiftet han organisasjonen Belén migrantenes herberge (Belén Posada del Migrante) i Saltillo. Det har gitt ly og støtte til 40.000 migranter fra hele Mellom-Amerika. Arbeidet er ikke ufarlig i dagens Mexico. Amnesty International har krevd at myndighetene beskytter de ansatte ved senteret og migrantene som oppholder seg der.
Overgrep mot kvinner. Raúl Veras engasjement favner vidt: Ved siden av migrantenes situasjon står den dramatiske økningen i drap og overgrep mot kvinner og straffefrihet for militære sentralt i arbeidet hans.
Han har satt søkelyset på militærets voldtekter, overgrep mot prostituerte og kvinnedrapene som de siste 15 årene har kostet hundrevis av unge kvinner livet i grenseområdene mot USA. En rapport fra Human Rights Watch (2009) viser hvordan det meksikanske militæret har voldtatt tenåringsjenter for å tvinge frem tilståelser i forhørssituasjoner. Ingen er stilt til ansvar for disse overgrepene.
Støtter fanger og homofile. Raúl Veras blikk er rettet mot samfunnets utsatte og utstøtte. Han er opptatt av å sikre rettighetene til urfolk, fattige bønder og arbeidere. Han taler fangenes sak, og viser hvordan fattige kriminaliseres i det meksikanske samfunnet. I motsetning til flertallet av presteskapet, gir han klart uttrykk for sin støtte til homofile og prostituerte, framhever Raftostiftelsen i begrunnelsen.
Han arbeider for at de som har makt i samfunnet skal holdes til ansvar og at utsatte grupper bevisstgjøres om sine rettigheter. Som redskap i dette arbeidet stiftet han Broder Juan de Larios-senteret for menneskerettigheter (Centro Diocesano para los Derechos Humanos Fray Juan de Larios).
Lever farlig. Det krever mot å være en kritisk røst i dagens Mexico. Menneskerettighetsaktivister og journalister lever farlig. De utsettes for trusler, overvåking, arrestasjoner, rettsforfølgelse, forsvinninger og drap. Mexico er et av verdens farligste land å være journalist i. I 2009 alene ble åtte meksikanske journalister drept.
Forverres. Ved å gi Raftoprisen 2010 til José Raúl Vera López, vil Raftostiftelsen sette søkelyset på den dramatiske og stadig forverrede menneskerettighetssituasjonen i Mexico, hvor myndighetens forsøk på å kontrollere den økende volden har ført til en militarisering av samfunnet som ytterligere har forverret menneskerettsituasjonen.
Samtidig retter stiftelsen oppmerksomheten mot den katolske biskopens arbeid for positiv forandring.
«Prisen løfter fram en ubøyelig forkjemper for de svakest stilte i det meksikanske samfunnet, en som både evner å se det enkelte mennesket og hvordan dets livsvilkår formes av økonomi og maktstrukturer. Raúl Vera argumenterer for en samfunnskritisk rolle for kirken i Mexico og kritiserer kirkeledernes nære forhold til myndighetene», skriver Raftostiftelsen. Raúl Vera bidrar på denne måten til å gi de svakeste stilte i Mexico et verdig liv og håp om en bedre framtid, konkluderer stiftelsen.