Prikkstraffer skjenkebrytere

Helseminister Bent Høie (H) lyttet på skjenkenæringen. 
Grensen for å miste skjenkebevilling skal gå ved 12 prikker, ikke åtte.

Slik vil heleminister Bent Høie ha det: Dersom for fulle gjester får servert mer alkohol, skal skjenkestedet få fire prikker dersom en skjenkekontroll avdekker overskjenkingen. Ved 12 ­prikker ryker bevillingen i minst en uke.
Publisert Sist oppdatert

– Kom med straffeprikkene, Høie, ordningen er god og bør innføres så raskt som mulig, ba generalsekretær Mina­ Gerhardsen i Actis i Vårt Land i september.

Nå etterkommer helseminister Bent Høie (H) og den blåblå ­regjeringen bønnen fra Actis – og Stortinget:

– Vi innfører nå et nasjonalt prikksystem slik at brudd på lovverket skal behandles likt over hele Norge. Og vi ber kommunene om å bli bedre skjenkekontrollører, sier Høie til Vårt Land.

– Har ikke det vært tilfelle til nå?

– Nei, vi har sett ulik praksis. Flere kommuner har vegret seg for å straffe skjenkebrudd. Noen har tvilt på egen juridisk kompetanse, andre har vært for redde for reaksjonene.

Høie trekker særlig fram overskjenking som et problem som nå vil bli behandlet likt i Kommune-Norge.

LES MER: Våger ikke straffe skjenkebrytere

Får ikke servere

Fredag sender Helsedepartementet lovendringen over til Stortinget. Det innføres et prikksystem der ulike brudd på regler i alkoholforskriften og alkoholloven straffes med prikker:

• Åtte prikker ved skjenking til mindreårige.

• Fire prikker ved skjenking til åpenbart påvirkede.

• Fire prikker for overtredelser av tidsbestemmelsene.

• To prikker for konsum av medbrakt alkohol.

Skjenkesteder får bevillingen inndratt i minst en uke hvis det har fått tolv prikker i løpet av to år.

Prikkstraffen vil bli vedtatt, for den er etterspurt. Prikkene ble presentert i de rødgrønnes rusmelding. Og støttet av Stortingets helsekomité, sier Høie.

LES MER: – Kom med straffeprikkene, Høie

Slår av på kravene

Opprinnelig presenterte helseministeren et strengere regime enn det som nå blir vedtatt i Stortinget. Svarene som kom inn i høringsrunden i fjor, og lovendringen Høie sender til Stortinget, viser at statsråden har lyttet til sterke bransjeinnvendinger. For Høie ønsket følgende:

• Åtte prikker skulle kvalif­isere til inndragning av skjenke­bevilling.

• Opptjeningstiden skulle være tre år.

Blant de som reagerte sterkest, var NHO Reiseliv og Virke Reise. NHO mente at «Prikktildelingssystemet må være for en kortere periode enn tre år og det må være flere prikker enn åtte som er grensen for å miste bevilling». Virke sa at «en opptjeningstid på tre år er for lang. Det bør etter vår mening ikke være en lengre opptjeningstid enn ett år».

Høie går for to års opptjeningstid og 12 prikker. Både NHO og Virke er motstandere av et ­nasjonalt prikksystem, de ønsker­ lokalt selvstyre når skjenke­syndere skal straffes.

Ikke i lavsesong

Fram til nå har lokalpolitikere vist vilje til å legge inndragningen av skjenkebevillingene til lavsesong ­eller perioder med mange stengte dager. Slike milde, tilpassede straffer ønsker helseministeren å sette en stopper for.

En forskriftsbestemmelse som kommer sammen med lovendringen sier at bevillingen bør inndras innen fire uker etter vedtaksdato.

Powered by Labrador CMS