Prest ber om mindre fri
Sokneprest og kirkeverge i Finnmark frykter at presters gunstige avtaler i Nord-Norge går utover menighetene.

I Nord-Troms og Finnmark har prestene spesielle personalordninger, ofte begrunnet som et virkemiddel for rekruttering. Kirkeverge i Måsøy, Arne Dahl Nygaard, er bekymret for at det går utover det langsiktige menighetsarbeidet i landsdelen. På verdidebatt.no advarer han om at prestene i praksis tas ut av menigheten halve året:
«Vi har mange dyktige prester her, som brenner for sin prestegjerning. Disse føler seg også kneblet og ubekvem med slike ordninger».
– Går utover menigheten
Fra 1. januar i år fikk prester ordnet arbeidstid, og med den har det for mange blitt mer avspasering på grunn av overtidsjobbing. Prestene har også beredskapsvakt et visst antall timer per måned. Det vil si at de blant annet må være tilgjengelige for å rykke ut med dødsbudskap ved ulykker. Tidligere fikk prestene et lønnstillegg for vakten, nå får de avspasering. Med store avstander i Finnmark tilsvarer dette 4-5 avspaseringsuker.
– De burde helt klart betale oss for overtid, i stedet for å gi oss avspasering og enda mer tid borte fra prestejobben, sier sokneprest i Måsøy, Laila Jåvold.
– Hvordan går mer avspasering utover deg og jobben din som prest?
– For min del blir det vanskelig å drive langsiktig menighetsarbeid. For eksempel prøvde vi å ha to kvelder i måneden der vi snakket om bønn. Det måtte vi stadig utsette eller avlyse, sier Jåvold.
Som en del av arbeidet er soknepresten innom to sykehjem i distriktet. I stedet for å gi sykehjemsbeboerne en liste med oversikt over tider hun vil komme innom, må hun ringe og si fra uke til uke.
– Det blir kort tidsplanlegging, fordi mye avspasering og møtevirksomhet tar tid. Jeg må planlegge nøye, men ikke ha for tett agenda, sier Jåvold.
LES OGSÅ: Kirken anbefaler at brudeparet går inn sammen
– Krevende å planlegge
Jåvold er takknemlig for veiledning og prostimøter, men bekymret for at den enkelte menighet tar skade av en travel, bortreist prest.
– Som aleneprest på Måsøy er det krevende å lage langsiktige planer, fordi de blir vanskelige å følge. Jeg vil ikke klage, men det er viktig å se på helheten, sier Jåvold.
Bare til veiledning og prostimøter en gang i måneden går det med to arbeidsuker i året, som presten ellers kunne brukt til menighetsarbeid. Det er store avstander i Hammerfest prosti som strekker seg til Nordkapp 200 kilometer unna Hammerfest.
– Sørpå kan de fortsette arbeidsdagen etter endt prostimøte, her bruker vi hele dagen til å reise. Vi trenger veiledning, og det er fint å møte prestekolleger, men jeg synes vi er for mye borte.
Soknepresten mener en del av møtene heller kunne blitt tatt gjennom videokonferanser for å spare tid.
LES OGSÅ: Prestene nekter å ta på seg skylden
Skyter seg selv i foten. – Vi trenger prester som har lyst til å være prest. Vi trenger ikke de prestene som synes det er morsommere å treffe andre prester, gå på møter, kurs og ha ferie. Det blir ikke lettere å fylle kirkene hvis prestene heller ikke ønsker å være der, sier kirkeverge Nygaard til Vårt Land og legger til:
– Når selve ordningen gjør at det blir behov for flere prester, skyter man seg selv i foten. Det hadde vært ønskelig om godene ikke betydde mindre arbeidstid for prestene.
– Kirkevergen frykter at mye fritid og lite menighetsarbeid kan tiltrekke seg feil prester. Er du enig i det, Laila Jåvold?
– Ja, i ytterste konsekvens kan det selvsagt bli slik. Det er ikke dermed sagt at det er fremtredende blant kollegene i dag, men alt kan misbrukes og blir misbrukt. Vi er bare mennesker.
– Er ikke godene nødvendig for å rekruttere prester til Finnmark?
– Det kan sikkert være nyttig, men for meg har det ikke spilt noen rolle for valg av arbeidsplass.
LES OGSÅ: Prester frustrerte over arbeidstidsavtalen
Utfordrende
– Det er ingen tvil om at den nye arbeidstidsordningen er utfordrende for oss i et bispedømme med store avstander. Men vi jobber i samtale med fagforeningene om å redusere antallet beredskapsområder for å få ned prestenes avspasering, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme.
– Soknepresten ønsker lønnstillegg i stedet for avspasering for beredskapsordningen. Kunne det vært mulig å få til?
– Vi må forholde oss til en fremforhandlet avtale mellom fagforeningene og departementet.
– Soknepresten foreslår å ta flere møter gjennom internettkonferanse?
– Noen møter tar vi allerede gjennom skype. Det er gunstig for arbeidstid og miljø. Men det er også viktig for personalet å møtes.
– Forstår du at kirkeansatte er bekymret over at avspasering og tid borte fra menigheten kan gå utover det langsiktige arbeidet?
– Ja, jeg ser utfordringen som ligger her. På en måte har vi fått skriften på veggen. Vi bruker mye av arbeidstiden på reise. Slik har det alltid vært, men nå må det avspaseres. Prestene har i større grad fått samme rettigheter som folk flest, sier Øygard.
LES OGSÅ: NRK-kjendis synes det er absurd at bare bruden bytter etternavn