Presseetisk nederlag for Blå Kors

Komiteen som foreslår revisjon av etikkregler anbefaler norsk presse å se bort fra et forslag om spesiell varsomhet for reklameeffekten av alkoholomtale.

Blå Kors der Jan Elverum (bildet) er generalsekretær vil ha norsk presse til å pålegge seg selv særlig aktsomhet for reklameeffekten av alkoholomtale. Denne uken fikk de nei fra komiteen som innstiller på endringer i etikkregelverket.
Publisert Sist oppdatert

Norsk Presseforbunds komité for revisjon av norsk presses etikkregler, Vær Varsom-plakaten, mener norske medier har «et stort ansvar» for å få fram de negative konsekvensene av alkoholmisbruk. Den sier likevel nei til å ta inn en oppfordring til å jobbe særskilt for opprettholdelsen av skillet mellom redaksjonell omtale og reklame for legemidler, tobakk og alkohol.

Skeptisk til vinanmeldelser. Forslaget om en slik formulering kom fra avholdsorganisasjonen Blå Kors i fjor sommer. Organisasjonen hadde da i lengre tid pekt på det de anser for å være en utradering av alkoreklameforbudet, nemlig medienes massive og positive omtale av alkoholprodukter, for eksempel i form av vinanmeldelser.

– De negative virkningene av alkohol er det en ordinær, journalistisk oppgave for mediene å forholde seg til. I den grad det kan påvises at det drives tekstreklame for alkoholprodukter, er det brudd på Tekstreklameplakaten, skriver komiteen som blant annet består av Aftenpostens kulturredaktør, Knut Olav Åmås, og generalsekretær i Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold.

Tekstreklameplakaten er regelverket som setter et skille mellom artikler og reklame i norske aviser. Tekstreklame-fenomenet oppstår ifølge plakaten når produkter og kommersielle interesser blir eksponert eller positivt omtalt på redaksjonell plass ut fra andre hensyn enn uavhengig og kildekritisk journalistikk.

Skuffet. Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors er skuffet over innstillingen. Han mener signaler i en tidlig fase tilsa at en endring kanskje var på trappene.

– Temaet har engasjert i pressekretser. Mange journalister ser hvilket gedigent samfunnsproblem alkoholmisbruk er, og at tredjeparter som barn og familier uforskyldt blir ofre. Da er det litt feigt at man ikke tar ansvaret på så stort alvor at de innlemmer en regel om dette, sier Elverum.

At komiteen understreker medienes ansvar for å få fram de negative konsekvensene av alkoholmisbruk, hilser han velkommen.

Vil følge saken. – Men det er jo et ansvar som pressen uansett har i møte med et såpass samfunnsskadelig middel som alkohol. Formuleringer som dette, erstatter ikke det presseetiske kompasset en endring av regelverket ville utgjort.

Han varsler imidlertid at organisasjonen han leder kommer til å følge med på pressens alkoholomtale.

– Vi vil jobbe for å holde debatten om dette varm. Vi som er vaktbikkjer vil ta et ekstra ansvar nå, sier Blå Kors-generalen.

Powered by Labrador CMS