Politiledelsen innkalt til høring om asylbarn

Politidirektør Odd Reidar Humlegård må forklare seg for kontrollkomiteen på Stortinget.
Publisert Sist oppdatert

Politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet må forklare seg for kontrollkomiteen om hvorfor det ble sendt ut brev med feil ordre om hjemsending av asylbarn.

Fra før av er det kjent at justisminister Anders Anundsen (Frp) vil bli innkalt. Nå er også resten av programmet klart. Høringen finner sted fredag 6. februar.

– Vi ønsker å belyse hva som har skjedd. I hvilken grad den endrede formuleringen i tildelingsbrevet nådde ut eller ikke, sier saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB.

LES OGSÅ: – Spørsmålet nå er ikke om KrF skal inn i regjering, men om vi fortsatt skal være et støtteparti

To hovedspor

Komiteen vil stille spørsmål til politidirektør Odd Reidar Humlegård og sjefen for Politiets utlendingsenhet Kristin Ottesen Kvinge, samt noen tillitsvalgte.

– De to viktigste tingene er å finne ut om Justisdepartementet hadde grunnlag for å forstå at dette ikke ble videresendt og formidlet, og om det kom informasjon til dem som gjorde at de burde skjønt det, sier Solhjell.

– Dessuten vil vi undersøke om justisministeren har gitt fullgod og korrekt informasjon til Stortinget i saken, sier han.

Til høringen kommer videre representanter fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Norsk advokatforening. Et par tidligere statssekretærer skal også forklare seg.

LES OGSÅ: Quo Vadis, KrF?

Solhjell mener det er snakk om en meget alvorlig sak fordi feilen har fått store konsekvenser for mange asylbarn som har vært lenge i Norge, samt for deres familier. De er sendt ut av landet.

– Hva skjedde?

Anundsen har fra Stortingets talerstol beklaget formaliteter knyttet til regjeringens oppfølging av asylavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF. Avtalen slår fast at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt enn før.

Selv om saken har fått svært mye medieomtale, mener Solhjell at det fortsatt er ubesvarte spørsmål.

– Vi arrangerer høringer fordi det kanskje kan bringe nytt lys til saker. Jeg tror det kan være interessant å forstå hva som faktisk har skjedd. Hvordan kunne det skje at endringene ikke nådde ut og i hvilken grad fikk det konsekvenser, sier han.

LES OGSÅ: – Samarbeidet har et betydelig forbedringspotensial akkurat nå

Powered by Labrador CMS