Oslo, Bergen og Trondheim kan bosette «Moria-flyktninger» med det samme

ASYL: Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) synes det er uforståelig at de 50 «Moria-flyktningene» må belage seg på å bo flere måneder på asylmottak. - Send dem direkte hit, vi har plass, sier hun.

Moria
APPELL: Statssekretær Hilde Barstad (nr.2 t.v.) og stortingspolitikerne Torhild Bransdal (Krf) og Solveig Schytz (V) blant flere tusen barnesko når de lytter til Liv Karin Dahlstrøm (t.v.) i «Evakuer barna fra Moria» i sommer. Barstad avviser nå at de 50 flyktningene som kommer over nyttår vil bli bosatt raskt. (Foto: Heiko Junge/ NTB)
Publisert Sist oppdatert

– Vi kan stille leiligheter til barnefamilier og ta imot dem for direktebosetting slik at de slipper lang ventetid i mottak, opplyser ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik (Ap) til Vårt Land.

I forrige uke gikk Ottervik og varaordfører Mona Berger (SV) ut i Adresseavisen og ba om at «Moria-flyktningene» måtte bli sendt direkte til norske kommuner. Oppfordringen til regjeringen kom etter at Vårt Land hadde skrevet om at 50 flyktninger i Hellas hadde blitt plukket ut til å bli flyttet til Norge.

Moria
Trondheim 20201104. Pressekonferanse om koronasituasjonen i Trondheim onsdag formiddag.Foto: Ole Martin Wold / NTB

Da sa Utlendingsdirektoratets (UDI) assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad at flyktningene må bo flere måneder på asylmottak «fordi kommunene trenger tid på å klargjøre bolig integreringsløp».

Denne forklaringen ble gjengitt av Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da SV-politiker Karin Andersen ba regjeringen om å bosette flyktningene direkte i norske kommuner.

Men nå sier altså Trondheim, Norges tredje største kommune at de ikke trenger tid. De har både boliger og mannskap tilgjengelig.

93 ordførere krever svar fra regjeringen

93 ordførere har nå sendt et brev til regjeringen hvor de ber om svar på hvorfor kommunene ikke får ta imot så mange barn fra Moria-leiren som de ønsker.

«Vi har fortsatt ikke fått et ordentlig svar på hvorfor vi ikke kan ta imot kommunenes ønskede antall flyktninger. 128 kommuner har sendt klar beskjed om at vi kan ta imot langt flere enn de 50 som er foreslått av regjeringen», står det i brevet.

Vårt Land har tidligere kartlagt norske kommuner som vil ta imot flyktninger fra Hellas. Les oversikten her.

Ifølge Klassekampen ber ordførerne om at regjeringen lar villige kommuner ta imot barn med behov for akutt hjelp.

– Vi er først og fremst utålmodige. Vi og veldig mange andre kommuner kan hjelpe flere enn vi får lov til, sier Venstres Alfred Bjørlo, ordfører i Stad kommune.

Statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet sier at regjeringen venter på en enighet i EU før den vil binde seg til å ta imot flere.

Oslo kan ta imot raskt

Til Adresseavisen oppfordrer Trondheims varaordfører Mona Berger (SV) «andre kommuner med samme kapasitet og kompetanse om å bidra på tilsvarende måte».

Oslo kommune er en av de norske kommunene som har mulighet til å bidra.

– Vi har også tilgang på leiligheter og ansatte som kan ta imot, men det må avklares med den enkelte bydel, sier Rina Mariann Hansen (Ap) til Vårt Land.

Hun er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester.

Moria
OSLO: Oslo har leiligheter som «Moria-flyktningene» kan flytte inn i, sier byråd i Oslo, Rina Mariann Hansen. Hun tror at de likevel kan ha nytte av å bo på et mottak før de blir bosatt.(Foto: Heiko Junge / NTB)

– Opphold på mottak kan være positivt

Til tross for at Oslo kommune kan bosette flyktningene direkte, argumenterer byrådet for at et opphold på mottak kan være positivt.

– På et asylmottak vil de ha tilgang på ansatte på en helt annen måte enn ute i en bolig i kommunen, forklarer Hansen.

Hun mener koronapandemien forsterker argumentet om opphold på mottak.

– Særlig i den situasjonen vi nå er i, med karantene- og smittebestemmelser, kan formidling av informasjon og muligheter for å stille spørsmål være lettere tilgjengelig på et mottak, sier hun.

Byråd i Bergen: - Vi trenger ikke flere måneder

UDIs og Ropstads forklaring om at bosettingskommuner trenger tid til å klare å ta imot flyktningene, gjelder ikke for Bergen, ifølge Katrine Nødtvedt (MDG), byråd for mangfold i Bergen.

Kommunen er klar til å kaste seg rundt, om regjeringen vil bosette raskt.

– Vi står kanskje ikke klare til å ta imot en stor familie på dagen, men det er ikke snakk om måneder i det hele tatt. Om det er noen som skulle fortjent et unntak fra de ordinære asylprosedyrene er det helt klart Moria-flyktningene, sier Nødtvedt til Vårt Land.

Justisdepartementet: - Ingen særskilt behandling

Regjeringen har satt strenge kriterier for hvilke flyktninger fra Hellas som skal få lov til å få oppholdstillatelse i Norge. Dette mener både Trondheim kommune og stortingspolitiker Karin Andersen er et argument på hvorfor Moria-flyktningene ikke trenger å bli utsatt for påkjenningen av en vanlig asylsøkerprosess. De er plukket ut fordi de er forventet å få opphold i Norge.

Det siste poenget bekreftes av Justisdepartementet.

- Vi har valgt å ta mot sårbare familier fra Syria for det er svært høy sannsynlighet for at de kan få bli, sier statssekretær Hilde Barstad (H) til Vårt Land.

Behandlingen av asylsøknadene til de utvalgte flyktningene fra Hellas vil bli behandlet så raskt som mulig, opplyser hun. Men bosetting før disse flyktningenes asylsøknader er ferdigbehandlet vil ikke skje.

Det er Kunnskapsdepartementet som har ansvar for bosetting.


Bosetting av «Moria-flyktningene»

  • Alle flyktninger med opphold i Norge skal bo i en kommune.
  • Bosetting og integrering av flyktninger er en kommunal oppgave, og kommuner som bosetter flyktninger mottar tilskudd fra staten.
  • De 50 flyktningene fra Hellas vil etter planen tilbringe sine 3 første uker i Norge på Det nasjonale ankomstsenteret i Råde.
  • Deretter vil de bli flyttet til asylmottak selv om de kan ha fått innvilget oppholdstillatelse.
  • De kan begynne å bli bosatt i norske kommuner først minst tre måneder etter de har fått oppholdstillatelse.
Powered by Labrador CMS