Organisasjoner risikerer å bli siktet
Regionleder i Normisjon sier han ville ansatt en papirløs igjen i dag. – Det kan få deg siktet, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Ansatte i Normisjon og Kirkens Bymisjon innrømmer å ha ansatte papirløse. De risikerer samme straff som Gunnar Stålsett.
– På et generelt grunnlag er det slik at alle som innrømmer å gjøre straffbare handlinger, vil kunne bli siktet. Det følger av straffeloven, sier Andreas Meeg-Bentzen, påtaleansvarlig i Stålsett-saken.
Torsdag kom siktelsen mot biskop emeritus Gunnar Stålsett for å ha ansatt en papirløs. Politiet har innstilt på en ubetinget fengselsdom på 45 dager. Det har gjort det tydelig hvilken risiko det kan innebære å ansette ureturnerbare asylsøkere.
Vårt Land har tidligere skrevet om at både Normisjon og Kirkens Bymisjon har ansatt ureturnerbare asylsøkere – papirløse – gjennom Arne Vistes selskap Plog AS.
Gjort det igjen
I 2017 arbeidet en ureturnerbar asylsøker fra Etiopia som altmuligmann på et av Normisjon region Rogalands leirsteder. Leder i Normisjon region Rogaland Erik Rørtveit forteller at mannen ble hentet av politiet for en tid tilbake. Bortsett fra det har ikke politiet vært i kontakt med Normisjon region Rogaland.
Normisjon har heller ikke ansatt noen papirløse i organisasjonen siden den gang.
– Det har ikke vært noen aktuelle kandidater. Men hvis vi hadde blitt stilt i samme situasjon i dag, ville vi ha gjort det igjen. Vi støtter Arne Viste og Gunnar Stålsett. Vi oppfordrer politikerne til å følge lovens ånd og ikke lovens bokstav. Det er umenneskelig for folk å gå så lenge uten mulighet til arbeid, sier han.
– Betyr det at du er villig til å gå i fengsel for å ansette papirløse?
– Det blir feil av meg å svare på det. Men som sagt, så ville vi ha ansatt en papirløs igjen i dag.
Ikke spekulere
Kirkens Bymisjon i Bodø ansatte tre ureturnerbare asylsøkere i selskapet i 2017, og organisasjonen opplyste i høst om at én ansatt i Kirkens Bymisjon Østfold har arbeid gjennom Plog det siste året.
Men assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Johannes Heggland, ønsker ikke å spekulere i hvorvidt stiftelsen er villig til å risikere fengselsstraff ved å fortsette å ansette papirløse.
– Det vi er opptatt av i dag er at Stålsett-saken viser med all tydelighet at det er nødvendig å gjøre en endring i lovverket slik at ureturnerbare får tilgang til jobb, sier han.
Heggland mener det er viktigere å fokusere på risikoen ureturnerbare lever i og med hver dag, enn på risikoen eventuelle arbeidsgivere står i.
Endre regelverk
– Har Kirkens Bymisjon papirløse som er ansatt i dag?
– Vi ønsker ikke å kommentere om enkeltmedarbeidere. Det tunge ansvaret i denne saken ligger hos stortingspolitikerne våre, som må endre et regelverk som jeg vil hevde strider med den allmenne rettsoppfatningen, og som dessuten etter vårt syn strider med grunnleggende kristne og humanistiske verdier.
– Men er det aktuelt for Kirkens Bymisjon å ansette papirløse hvis lovverket ikke endres?
– Det har jeg ingen kommentar til i dag. Det må vi vurdere fortløpende.