Ønsker forsoning etter borgerkrig

Sør-Sudans president Salva Kiir ber sine tilhengere om å tilgi befolkningen og regjeringen i nord.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpige resultater fra folkeavstemningen i Sudan viser et overveldende ja til løsrivelse blant velgerne i Sør-Sudan.

Tidligere har regjeringen i nord kommet med forsonende utspill overfor sør, og søndag snakket også den tidligere opprørslederen Salva Kiir om tilgivelse.

– For våre avdøde brødre og søstre, særlig de som falt mens kampen foregikk – måtte Gud velsigne dem med evig fred, sa Kiir fra prekestolen under en romersk-katolsk messe i en katedral i Juba.

– Og måtte vi, som Jesus på korset, tilgi dem som med makt forårsaket deres bortgang, sa den sørsudanske lederen.

Ifølge anslag mistet to millioner mennesker livet i den 22 år lange borgerkrigen, som var den siste runden i den fem tiår lange konflikten mellom det hovedsakelig muslimske Nord-Sudan og den sørlige delen av landet.

– Uavklart prosess. Men om avstemningen har gått rolig for seg, gjenstår vanskelige spørsmål som fordeling av oljeinntekter og gjeld, grensedragning, statsborgerskap og retten til vannet i Nilen, forklarer utviklingsminister Erik Solheim (SV).

– Prosessen med forhandlinger mellom nord og sør er uavklart. Det er ikke klart hvor, hvordan og når forhandlingene skal foregå, sa han til NTB søndag.

– Det er helt avgjørende med en økonomisk pakke som gjør at man får to bærekraftige stater i nord og sør.

Solheim peker også på at forventningene er enorme i sør, men at det raskt vil vise seg at ikke alle regionens problemer skyldes regjeringen i Khartoum i nord.

Norsk rolle. Enkelte steder viser opptellinger at over 90 prosent har sagt ja til uavhengighet for Sør-Sudan. Det er allerede klart at minst 60 prosent av befolkningen har avgitt stemme, noe som betyr at resultatet vil bli gyldig.

Det offisielle resultatet er ikke ventet før i februar, men alt tyder på at Sør-Sudan nå blir et eget land.

Norge har brukt nærmere 4 milliarder bistandskroner på Sudan, først og fremst de sørlige delene av landet, siden 2005.

– Den viktigste rollen vi har nå, er på oljesiden, hvor vi leder forhandlingene og bidrar med ekspertise, forklarer Solheim, som lover et fortsatt sterkt norsk engasjement for Sudan.

Godt mottatt. Sudans president Omar al-Bashir og hans NCP-parti har sagt at resultatet av folkeavstemningen vil bli akseptert, også om det viser at landet skal deles.

– Folkeavstemningen foregikk i en rolig atmosfære og med stor grad av frihet og rettferdighet. Det er helt klart at partiet vil godta resultatet, uansett om det skulle bli for enhet eller løsrivelse, sier en av Bashirs rådgivere, Rabie Abdul Ati til nyhetsbyrået AFP.

Valgkommisjonens leder, den eldre statsmannen Mohammed Ibrahim Khalil, hyllet valget som det fredeligste han hadde opplevd noen gang i Sudan.

Også utenfra er reaksjonene positive. EUs utenrikssjef Catherine Ashton kaller valget «en historisk hendelse og en viktig milepæl».

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber «folket og institusjonene i Sudan om å vise tålmodighet og tilbakeholdenhet til det endelige resultatet foreligger».

– Så langt har dette gått over all forventning, og alle dommedagsprofetiene er gjort til skamme, sier Erik Solheim.

Powered by Labrador CMS