Nestleder-rush i KrF - Ulstein vil inn i ledelsen
KRF-TOPPEN: Til ledig nestlederplass i KrF er en kø av partiprofiler. Dag Inge Ulstein droppet lederkandidatur, men inn i ledertrioen vil han.

– Jeg er klar for å bli nestleder, sier Ulstein til Vårt Land.
Tirsdag meldte Ulstein at han ikke var aktuell til å bli valgt til ny leder i KrF. Det var derimot fungerende leder Olaug Bollestad. Løpet kan være lagt for at Bollestad velges av det ekstraordinære landsmøtet 13. november. Bollestads opprykk betyr at partiet må finne ny nestleder.
KrFs valgkomité har sendte onsdag ut en liste over personer som har sagt seg villige til å overta som «nestleder eller andre verv» i partiledelsen. Listen ble først gjengitt i Dagen og Norge IDAG.
En rekke kjente profiler
Ulstein er blant navnene. Men det er også en rekke profilerte og rutinerte KrF-politikere:
- Jorunn Gleditsch Lossius – som mistet stortingsplass i høst.
- Tore Storehaug – som heller ikke ble gjenvalgt.
- Ida Lindtveit Røse – toppkandidat i Akershus, tidligere statsrådvikar og gruppeleder i Viken.
- Øyvind Håbrekke – tidligere stortingsrepresentant.
- Espen Andreas Hasle – Oslo-leder og listetopp ved valget.
Håbrekke toppet for KrF i Trøndelag ved valget. I tillegg har fylkesleder i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus, stilt seg til disposisjon.
Olufsen-Mehus har dessuten erklært at han er klar for å utfordre Bollestad til kamp om lederposten, men hadde i første høringsrunde ingen fylkeslag bak seg.

Lindtveit Røse: «Jeg vil stille opp for partiet»
I deler av KrF anses Ida Lindtveit Røse som en mulig fremtidig partileder. Etter Kjell Ingolf Ropstads avgang avklarte hun tidlig at hun ikke var aktuell som leder nå.
Men om partiet vil, er hun klar for å bli nestleder eller innta andre topposisjoner.
– Jeg vil være med på å gjenreise KrF som et bredt kristendemokratisk folkeparti. Dersom det i løpet av prosessen vil bli behov for suppleringer har jeg vært tydelig på at jeg vil stille opp for partiet, i de posisjoner partiet ønsker meg til, skriver hun i en sms til Vårt Land.
Ulstein trolig godt fremme i heatet
I høringsrunden var det seks fylkeslag som ønsket Ulstein som partiets leder - deriblant kjernefylkene Agder og Vestland. Rogaland - som lanserte Bollestad - ønsket Ulstein som nestleder.
Ulstein kan dermed ligge godt fremme i heatet før den siste høringsrunden landes og valgkomiteen former sin endelige innstilling.
Vårt Land traff fredag Ulstein i Stortinget. Det var første arbeidsdag der, etter at han torsdag gikk av som utviklingsminister.
– Jeg er trygg på at valgkomiteen legger frem noe som blir bra for KrF, sier han.

Sentralt verv i KrF har Ulstein ikke hatt
Først neste uke avklarer KrFs stortingsgruppe hvilke av representantene som skal ta plass i de stortingskomiteene partiet får tildelt.
Ulstein har fire år som stortingsrepresentant foran seg, men har hittil ikke hatt et sentralt verv i KrFs partiorganisasjon. Velges han som nestleder, vil han innta ledertrioen sammen med Bollestad og Ingelin Noresjø.
Dermed vil han kunne stå sentralt i prosessene med å forme KrFs vei etter høstens valgkatastrofe. Det arbeidet skal partiet ta fatt på i tiden etter det ekstraordinære landsmøtet.
Bollestad tok oppgjør i bok
Vårt Land skrev torsdag at enkelte KrF-fylkeslag holdt døren åpen for andre lederkandidater enn Olaug Bollestad. Også kandidater utenfor Stortinget.
Men fra flere fylkeslag med mange landsmøtedelegater er meldingen at partiet må ha en leder som sitter på Stortinget. Slik kan tyngde nå vippes i Bollestads favør.
Bollestad ble første gang valgt inn på Stortinget i 2013. Da var hun 51 år gammel. I boken Snakk sant om livet tok hun et oppgjør med holdninger kvinner møter i politikken – også når det handler om å innta sentrale verv.
«Eg har søren ikkje tenkt å gi meg!»
Bollestad skriver:
«I KrF si snart 90 år lange historie har partiet berre hatt éin kvinneleg partileiar, Valgerd Svarstad Haugland. Det er opplagt at KrF må bli langt flinkare til å løfta fram både dei unge og dei godt vaksne damene».
Bollestad viser også til at når man er på hennes alder i politikken, ofte møter spørsmålet: Når har du tenkt å gi deg?
I boka svarer hun: «Eg har søren ikkje tenkt å gi meg!»