Nå lar vi bryllupsgavene gå til andre
Da Arne Jensen og Vibeke Hollekim giftet seg, ga bryllupsgjestene 85.000 kroner til frivillighetssentralen på St. Hanshaugen.

Det er bryllupssesong. Flere tusen bryllup går av stabelen i disse dager, og tusenvis av kroner skal brukes på gaver til brudeparene. Det florerer av sausenebb, karafler og kakespader i sølv.
Noen ønsker seg imidlertid heller gaver til andre, og Arne Jensen og Vibeke Hollekim er et slikt par. Da de giftet seg i 2010, hadde de bestemt seg for to ting: De ville ha mange gjester, men ingen gaver.
– Ikke meningsfylt med gaver
– Dette skyldtes at vi giftet oss i voksen alder. Jeg var 47 år og kona 38. Så vi hadde mye ting og tang – i hvert fall sammenlagt. Vår største utfordring var å redusere antall glass, bestikk og blomstervaser. Da virket ikke 150 nye gaver fra gjester spesielt meningsfylt. Vi ville bidra med noe som kunne være til nytte og glede for andre, sier Arne Jensen.
Jensen og Hollekim gikk til Kirkens Bymisjons frivillighetssentral på St. Hanshaugen og spurte om de trengte noe. Og jo da, det var behov for en utlånssentral av sportsutstyr. Et sted hvor barn og unge som ikke har råd til dyrt fritidsutstyr kunne låne ting som skøyter, fiskestang og slalåmski. Paret inngikk en avtale med dem, og gjestene ga sammenlagt 85.000. Utlånssentralen fikk navnet Skattekammeret.
LES OGSÅ: – Derfor valgte vi drop in-bryllup
En gave som varer
I dag, seks år senere, kan barn flere steder i landet låne sportsutstyr gratis fra Skattekammeret.
– Vi er veldig lykkelige for at dette har vokst. Vi var jo redde for at dette var noe som bare skulle bli satt i gang for å så dø hen. Nå er det mange som sponser, slik at dette kan drives videre. Mange er nok litt overrasket over at dette har blitt hva det har blitt, sier Jensen som forteller at de regelmessig leverer rapporter til dem som ga gave i deres bryllup, slik at de kan følge med på hva de har bidratt til.
– Hva slags reaksjoner fikk dere fra gjestene?
– De var veldig positive. Noen begikk sivil ulydighet og kom med fysiske gaver, men jeg tror en del synes det var ekstra ålreit å legge inn noen kroner ekstra til et sånt formål. I ettertid tror jeg mange kjenner på at de har vært med på noe viktig. Vi synes virkelig det bare har vært en glede å bidra til noe sånt. Det er en gave som varer lenge, sier Jensen.
LES OGSÅ: NRK-kjendis Live Nelvik synes det er absurd at bare bruden bytter navn
Kjøpekraft og alder
– Personlig har jeg registrert stadig flere tilfeller av at brudepar melder at de vil gi bryllupsgaven til veldedige formål, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Ifølge en undersøkelse fra Nordea i 2011 er bryllup den anledningen nordmenn gir mest i gave, og at vi ga gaver verdt 3,3 milliarder kroner til brudepar i året.
– Jeg synes det er utrolig snilt å gi bort disse gavene, siden bryllup er en av de begivenhetene der vi åpner lommeboka aller mest. Før var bryllupsgavene noe man trengte for å stifte bo, men behovet for dette er ikke lenger like stort i Velstands-Norge hvor vi i lang tid har hatt god kjøpekraft. Det er også en medvirkende årsak at vi gifter oss senere.
– Har vi ikke bare blitt snillere og mer ideelle?
– Jeg tror ikke det. Hovedårsakene er nok at vi har bedre råd og gifter oss senere. Jeg tror dette mest illustrerer hvor god råd vi har, sier Reitan.
LES OGSÅ: Foreldre gir konfirmantene gaver for over 10.000 kroner
– Føltes ikke riktig
Også Ingebjørg Rensvik Dyngeland (40) og Knut Dyngeland (51) valgte å gi bryllupsgaven til et veldedig formål. I likhet med Jensen og Hollekim, oppgir de at de hadde nok fra før.
– Vi er voksne og har det vi trenger, men vi lever i en verden der langt fra alle har det. Det føltes ikke riktig å hamstre mer når så mange ikke har noe. Vi ser på nyhetene hver dag hvor mye nød det er i verden. Man kan føle seg maktesløs, men man må jo starte et sted, sier Ingebjørg Rensvik Dyngeland.
De giftet seg for knappe tre uker siden og ville at gavene skulle gå til SOS-barnebyer. SOS-barnebyer opplyser at brudeparet har fått samlet inn 16.000 kroner.
– Et bryllup handler om kjærlighet og ikke om ting. For oss var vielsen og å være sammen med nære og kjære det viktige. Da blir det prikken over i-en at dagen kommer andre til gode også, sier Rensvik Dyngeland.
– Burde flere gjøre som dere og gi bort bryllupsgaven?
– Det synes jeg absolutt, i hvert fall hvis man er voksen og har det man trenger. Hvis man er ung og i en etableringsfase, så skal man med beste samvittighet ta imot gaver.
LES OGSÅ: Brud ble kalt egoistisk fordi hun gikk opp kirkegulvet uten far
Merker trenden
Kommunikasjonssjef Synne Rønning i SOS-barnebyer sier at organisasjonen ikke har tall på hvor mange brudepar som gir gaver til dem, men generelt sier hun at de merker at mange velger å gi både bryllupsgaver, jubileumsgaver og bursdagsgaver til organisasjonen.
Det samme merker Leger Uten Grenser, som i fjor fikk inn over en halv million kroner fra brudepar.
– Det er absolutt en økende trend at brudepar ønsker seg gaver til veldedige organisasjoner, sier database- og giverservicemedarbeider Silje Finstad.
Også Redd Barna fikk inn en halv million i bryllupsgaver i 2015.
– Vi merket en trend i 2010 med at flere jubilanter og brudepar valgte å gi penger til oss. Denne trenden fortsetter, sier Kristina Høyer, mediesjef i Redd Barna.
LES OGSÅ: – Stadig tryggere å gi penger til organisasjoner