Nå får prestene lov til å jobbe hver søndag
Fra 1. juli får også prester unntak i Arbeidsmiljøloven for å jobbe på søndager. Dermed retter regjeringen opp en 15 år gammel glipp.

– Vi finner det naturlig at prestene inkluderes under samme bestemmelse som andre kirkearbeidere, sier Ingrid B. Tenfjord, direktør i arbeidsgiveravdelingen i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.
Unntaksregel for organister – men ikke for prester
Det har lenge eksister en egen unntaksregel i Arbeidsmiljøloven, som inkluderer klokkere, organister og kirketjenere. Denne tillater dem å jobbe mer enn annenhver søndag, som er den vanlige begrensningen.
Nå skal også prester falle inn under denne bestemmelsen. Fram til prostereformen i 2004 var prester nemlig ansett for å ha en særlig uavhengig stilling, som ikke innfattes av arbeidstidsreglene.
Etter prostereformen oppsto det tvil om dette fortsatt gjaldt. Imidlertid løste man problemet ved å ha en egen tariffavtale mellom KA og prestene, som tillot arbeid på alle søndager slik at prester kunne holde gudstjeneste. Fra 1. juli er hullet altså tettet.
LES MER: Tør prestene egentlig å streike?
– En naturlig justering
– Vi mener at gudstjenestene, spesielt på søndager, er en så vesentlig del av prestens arbeidsoppgaver at det er formålstjenelig at man har en lovmessig åpning for det, sier Tenfjord.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er enig i at det er en naturlig justering.
– Vi har jobbet med dette en stund, det har ikke vært verdens største sak, men vi har vært i gang med å rydde opp i slike unntaksbestemmelser en stund, sier hun.
Støtte i høringsuttalelsene
I samme kongelige resolusjon fritar regjeringen også medlemmer i Statens havarikommisjon for transport for flere regler om overtids- og helgearbeid.
Både KA og Presteforeningen støttet endringen i sine høringsuttalelser.
– Dette angår ikke så veldig mange, og det viktigste er at de det angår direkte er positive, sier Hauglie.
LES MER: Prester uten venner
– Fornøyd med regelverket nå
Ifølge Tenfjord ser ikke KA grunn til å endre arbeidsmiljøloven på andre måter for sine arbeidstakere.
– Vi har ingen spesielle ønsker om justeringer i Arbeidsmiljøloven. Vi er fornøyd med regelverket sånn som det er nå, sier hun.