Muslimske foregangskvinner anklages for antisemittisme

To nyvalgte, muslimske representanter i den amerikanske Kongressen møter motbør etter Israel-kritiske ytringer som tolkes som antisemittisme.

Demokratene Ilhan Omar (til venstre) og Rashida Tlaib er de første innvalgte muslimske kvinnene i Representantenes hus i Kongressen. Deres brennende engasjement for palestinernes sak har avfødt uttalelser som kan tolkes som antisemittisme. Her er de avbildet da Donald Trump i forrige uke holdt sin State of the Union-tale.
Publisert Sist oppdatert

Det ble skapt historie da den 16. amerikanske Kongressen åpnet i januar. Aldri har Representantenes hus vært mer religiøst mangfoldig og kvinnepreget, symbolisert ikke minst ved Ihlan Omar og Rashida Tlaib som kom inn som de første muslimske kvinner i forsamlingen.

Med henholdsvis somaliske og palestinske røtter har de kjent på kroppen islamofobiske angrep etter at de havnet i rampelyset. Nå vekker de imidlertid strid for uttalelser som tolkes som antisemittiske.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner inntar Kongressen

Kjøper seg innflytelse?

Verst stormer det rundt Ihlan Omar (37), etter at hun i helgen insinuerte at den amerikanske pro-israelske lobbygruppen AIPAC bruker penger for å kjøpe seg politisk støtte i USA. AIPAC beskriver selv sitt oppdrag som «å styrke, beskytte og fremme forholdet mellom USA og Israel på måter som forbedrer sikkerheten til USA og Israel».

Omar responderte søndag på en twittermelding fra en journalist som spurte hvorfor amerikanske ledere alltid forsvarer Israel:

– Alt handler om Benjamins, twitret Omar, og hun henviste ikke da til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, men til et slanguttrykk for 100-dollarseddelen som prydes av Benjamin Franklin, en av de amerikanske grunnlovsfedrene.

På oppfølgingsspørsmål om hvem hun mener slike penger kommer fra, twitret Ihlan tilbake: «AIPAC!».

LES MER: Høyreekstreme bak drap på jøder

Spiller på gamle fordommer

Dermed var lurvelevenet løs. Både republikanske og demokratiske politikere gikk løs på Omar for å spille på gamle, antisemittiske holdninger om at pengegriske jøder nærmest styrer verden. Dette er en fordom som skriver seg tilbake til Middelalderen, da jøder ble utestengt fra en rekke yrker, og mange jøder dermed ble pengeutlånere, en upopulær virksomhet som kristne ikke ville påta seg på grunn av den bibelske fordømmelsen av ågervirksomhet.

Ikke minst tok demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, affære. Etter å ha kalt inn den ferske representanten inn til et oppvaskmøte om det Pelosi mener er en «dypt støtende» og antisemittisk uttrykksmåte, unnskyldte Ihlan Omar ordvalget:

– Antisemittisme er en realitet, og jeg er takknemlig for jødiske kolleger som skolerer meg om den vonde historien med antisemittisk ordbruk.

LES OGSÅ: Mann uten land

Fortsatt lobby-kritisk

Men helt flat legger Omar seg ikke:

– Jeg fastholder samtidig den problematiske rollen lobbyister spiller i politikken vår, enten det er AIPAC, N.R.A. (lobbyen for retten til å bære håndvåpen) eller fossilindustrien.

For demokratene er antisemittiske ytringer et dobbelt problem, ettersom de fleste jødiske velgere i USA stemmer demokratisk. Det jødiske samfunnet i USA er langt mer liberalt og venstreorientert enn USA som helhet, også med god takhøyde for politisk kritikk av Israel, men de fleste amerikanske jøder som har ytret seg offentlig om saken mener Ihlan Omar har tråkket over en grense.

Det mener også president Donald Trump:

– Jeg synes hun burde skamme seg. Jeg synes det var en forferdelig uttalelse, og jeg synes ikke unnskyldningen var tilstrekkelig, kommenterte Trump, som ikke akkurat er kjent for å unnskylde egne, omdiskuterte utsagn.

LES OGSÅ: Svenske konspirasjonsteorier

Trekker apartheid-parallell

Omar har for flere år siden kalt Israel et «apartheidregime» i sin behandling av palestinerne. Etter Gazakrigen i 2012 skrev hun på Twitter: «Israel har hypnotisert verden, måtte Allah vekke befolkningen og hjelpe dem til å innse den ondskapen Israel begår».

Kritikken mot Israel deler Omar med Rashida Tlaib. Begge de muslimske representantene støtter den omstridte BDS-bevegelsen som vil boikotte Israel, en oppfordring de poengterer er beskyttet av den grunnlovsfestede retten til ytringsfrihet.

Når særlig republikanerne retter sterke anklager mor de to for antisemittisme, skaper det også reaksjoner andre veien:

– Jeg anser dette som et islamofobisk angrep på to frittalende, fargede kvinner som rister opp i ting ved å ta modige standpunkt i kritiske saker, sier Yousef Munayyer, direktør i U.S. Campaign for Palestinian Rights.

LES MER: Mangedobbelte palestinske ofre

Har palestinsk bakgrunn

Juristutdannede Rashida Tlaib (42) er datter av palestinske innvandere til USA, og har et brennende engasjement for palestinernes rettigheter. Hun sa i valgkampen at hun definitivt vil stemme mot mer amerikansk militærbistand til Israel, og er åpen for at konflikten kan ende med en demokratisk enstatsløsning som vil omfatte både dagens Israel, Vestbredden og muligens Gaza. Det vil i så fall kunne bli en stat der den jødiske befolkningen kommer i mindretall.

Tlaib må samtidig tåle kritikk fra noen konservative og jødiske grupper for å ha støttespillere på sosiale medier som poster sterkt kritikkverdige innlegg og linker. Blant annet har den palestinske rettighetsaktivisten Abbas Hamideh sammenlignet sionister med nazister, og hevdet at Israel er en terrorstat på linje med IS sitt kalifat, uten rett til å eksistere.

En annen tilhenger, Maher Abdel-qader, som har donert penger og organisert arrangementer for Tlaib, har delt en åpenbart antisemittisk video på sin Facebook-konto. Han har beklaget delingen, men alle disse kontroversene bidrar til at de sterke følelsene for og mot Israel har tatt en ny omdreining i det politiske USA.

LES MER: Kan velge bort jødedom

Powered by Labrador CMS