Mer likestilling med Gud
Arbeid for likestilling i bistandsland er mest effektivt hvis Gud er med på laget, viser ny rapport.

Bistandsparaplyen Digni har i samarbeid med tre av sine medlemsorganisasjoner, Norsk Luthersk Misjonssamband, Misjonsalliansen og Det Norske Misjonsselskap, gjennomført et flerårig prosjekt om kvinners rettigheter og likestilling. Prosjektrapporten lanseres i dag.
– Mange av menneskene i disse landene har en religiøs livsanskuelse. Det hjelper ofte svært lite å fortelle fattige mennesker i slike land om FNs menneskerettigheter og konvensjoner om likestilling, sier seniorrådgiver i Digni, Heidi Holt Zachariassen og fortsetter:
– Det som derimot er virkningsfullt er å samarbeide med religiøse ledere som kan gi trygghet for at deres Gud ser på menn og kvinner som likeverdige og ønsker likebehandling og likestilling mellom kjønnene.
UD: Ikke overraskende. Statssekretær i utenriksdepartementet (UD), Arvinn Gadgil, (SV) er ikke overrasket over resultatene fra Digni-rapporten og viser til prosjektet om Religion og Utvikling som UD i lengre tid har arbeidet med.
– Prosjektet om Religion og Utvikling startet med erkjennelsen av at vi må ta på alvor religionens plass i samfunnet og i den enkeltes liv. Et trossamfunn er ikke bare et sted for spirituell utvikling og utforskning, det er også med på å danne normene for hvordan samfunnet skal være, sier Gadgil.
– Hvordan vil konklusjonen fra rapporten påvirke norsk bistandspolitikk fremover?
– Nå har ikke jeg lest rapporten ennå, men tematikken har allerede påvirket oss sterkt. Vi har folk som jobber for at religionsperspektivet i større grad blir en del av norsk bistandspolitikk, sier Gadgil og fortsetter:
– Vi jobber også med å utarbeide veiledere for å hjelpe dem som forvalter bistandspengene til å ta på seg de religiøse brillene og i større grad forstå hvilke rolle trossamfunnene spiller.
Fornøyde kvinner. Det Norske Misjonsselskap har deltatt i prosjektet gjennom partnere i Evangelical Church Mekane Yesu (EECMY) i Etiopia og Den gassisk-lutherske kirke (FLM) i Madagaskar. De fikk støtte til prosjekter som skulle øke forståelsen av likestilling. Ragnhild Mestad, programkonsulent i Misjonsselskapet, mener prosjektet har lyktes.
– At kirken engasjerer seg for likestilling er kjempeviktig og har en sterk symbolverdi. Når kirkene tar likestilling på alvor har det en stor gjennomslagskraft. Det kan sammenlignes med å kaste en stein i vannet, det får enorme ringvirkninger, sier Mestad.
I fjor besøkte hun selv noen av kvinnene som er med i prosjektet i Madagaskar. Her har de blant annet opprettet kvinnegrupper, og i fjor feiret de kvinnedagen 8. mars for første gang.
– Før prosjektet kom visste de ikke at kvinner hadde rettigheter. Nå var kvinnene opptatt av både rettigheter og ansvar, sier Mestad.