Mer enn 15 sa nei til å bli biskop i Tunsberg
Bare én av fem kandidater er kvinne. Ingen er under 50 år.

TUNSBERG: Det sier bispedømmerådsleder Kjellfred Dekko til Vårt Land etter at bispedømmerådet onsdag morgen presenterte sine fem nominerte kandidater: Per Arne Dahl, Torstein Lalim, Jan Otto Myrseth, Margunn Sandal og Paul Erik Wirgenes.
Bispesetet i Tunsberg blir ledig etter at Laila Riksaasen Dahl går av 1. juli 2014.
LES MER: Én av disse blir Tunsberg-biskop
33 navneforslag. Som en del av forberedelsene til nominasjonen har bispedømmet hentet inn forslag fra den kirkelige grasrota. Rådet mottok 50 slike innspill med 33 ulike navneforslag.
– Disse forslagene har vært en del av bakgrunnen for vårt arbeid, sier Dekko.
Han opplyser at noen av de fem nominerte ikke sto på forslagene som rådet fikk fra enkeltpersoner og menighetsråd.
– Har mange svart nei til å bli bispekandidat?
– Mellom 15 og 20 personer har sagt nei til å bli vurdert for nominasjon.
LES MER: Tunsberg kan bli siste bispesjanse for Per Arne Dahl
Enklere enn ventet. – Har det vært vanskeligere enn forventet å komme ut med en nominasjonsliste med fem kandidater?
– Nei, tvert imot. Denne jobben har vært enklere enn jeg trodde. Jeg har hørt rykter om at det har vært vanskelig å få tilstrekkelig mange villige personer. Det krever en del mot å si ja til en slik utfordring, men vi har endt opp med fem personer som vi mener vil være velegnet til å overta som biskop i Tunsberg.
LES MER: Biskop Laila Riksaasen Dahl søker avskjed
Lav kvinneandel. – Bare én av de fem nominerte er kvinne, og ingen av dem er under 50 år. Er det først og fremst kvinner og yngre personer som har svart nei?
– Kjønnsbalansen kunne vært bedre. Vi rekrutterer gjerne bispekandidater i alderssjiktet 50 pluss. Foreløpig er tilfanget av kvinner i presteskapet ikke så stort i den aldersgruppen, men etter hvert vil den situasjonen endre seg, svarer bispedømmerådsleder Kjellfred Dekko, og tilføyer:
– Vi har vurdert kandidater under 50 år, men blant dem har det vært vanskelig å få tilslag. Det er tradisjon for at biskoper står i tjenesten en stund, og mange som er i 40-årene synes det er vanskelig å binde seg til en jobb for 20 år fremover.
Utnevnes i mars 2014. Det er Kirkerådet som utnevner ny biskop, og vedkommende vil være den andre som ikke utnevnes i statsråd etter grunnlovsendringene i mai 2012. Utnevning vil skje på Kirkerådets møte 11.-12. mars 2014.