«..., men frels oss fra det onde.»
Hvor kommer det onde fra? Oss. Og når vi ber dette, kan vi ikke skylde på andre.

Et av de store teologiske temaer til enhver tid er det ondes problem. Hvor kommer det onde fra, hvordan kan en kjærlig Gud tillate all ondskapen. Dette er forståelige spørsmål.
Denne bønnen bringer en annen dimensjon inn i dette problemet, her er det vi som stilles til ansvar for det onde som skjer, når vi ber denne bønnen kan vi ikke skylde på noen andre.
Ann Helen Fjeldstad Jusnes Påtroppende biskop i Sør-Hålogaland
Fra det onde, og fra den onde. Jeg kan ikke frelse meg selv, frels meg du, Gud, så jeg blir frelst.
Arnfinn Løyning Seniorrådgiver i Frikirken
Som avslutning slår vi derfor alt dette sammen og sier: Kjære Far, hjelp oss til å bli fri fra all ulykke! I dette er det ikke desto mindre innbefattet alt det som kan møte oss av ondt under djevelens rike: fattigdom, skam, død, kort sagt all den ulykkelige elendighet og hjertekval som det er så uendelig mye av på jorden.
Martin Luther Tysk reformator og teolog (1483-1546)
Fristelser er ikke bare fristelser til å synde, det inkluderer kamper, prøvelser, tester og så videre. Det Jesus virkelig lærer oss her er noe lignende å spørre Gud om å gjøre våre stier rette. Med andre ord: vi spør Gud om å ikke gi oss noe vi ber om, hvis det vil gjøre så vi faller.
C. S. Lewis Forfatter og trosforsvarer (1898-1963)
Ja, gjør det! Vær så snill, Gud. Fra alt ondt.
Fra mobbing, krig, sykdom, død. Fra sårende kommentarer og utestengelse. Fra baksnakking og falskhet. Fra synd. Fra unødig dårlig samvittighet. Fra fordømmelse. Fra alt som kan skade som jeg ikke har nevnt. Fra alt ondt.
Det ønsker vi Gud. Det ber vi om. Hver dag. Frem til vi skal være sammen med deg.
Linn Sæbø Rystad Stipendiat på Det teologiske menighetsfakultetet.
Vår verden og hvert enkelt menneske har både det gode og det onde i seg. Jesus går inn i kampen mot det onde på Golgata og vinner over det. Bare derfor kan vi be denne bønnen og få tro at Han kan hjelpe. Jesus har seiret over døden og ondskapen.
Les 1. Korinterbrev 15,53-57
Espen Andreas Hasle Prest i Manglerud kirke og tidligere leder i Acta - barn og unge i Normisjon
Vi er svake mennesker som ofte faller i fristelser og svikter i prøvelser, men selv om vi snubler og faller, behøver vi ikke bli liggende. Vi kan be om vilje til å vende om, slik at vi ikke blir sittende fast i det onde.
Peter gikk noen skritt på vannet, men da han begynte å synke og holdt på drukne, ropte han: «Herre, berg meg!». Vi kjemper ikke bare mot det onde utenfor oss, men også det onde i oss. Vi ber om frelse for oss selv og hele verden.
Egil Svartdahl Pastor, Pinsebevegelsen
Takk at du som er i oss, er sterkere enn han som er i verden.
Takk at din frelse er mer enn nok.
Hold min fot borte fra ondskap og bevar mine tanker fra forførelse og min tunge fra løgn. Skjul meg under skyggen av dine vinger.
Marianne Braseth Ansatt i Ungdom i Oppdrag, Skjærgårdsheimen
Det heter i Matteusevangeliet 1,21 at Jesus fikk sitt navn fordi han skal frelse sitt folk fra deres synder. Frelse fra synd og skyld er berørt i den femte bønnen om tilgivelse.
Her er frelse forstått som befrielse fra ondskapen.
Også her er det nok i særlig tenkt på endetidens ondskap og forfølgelser. Det er en bønn om å bli bevart gjennom prøvelser og alle former for ondskap i denne verden.