Mekling har frist til midnatt

12 fagforeninger møter i dag KA hos Riksmekleren. En eventuell streik i kirkelig sektor vil starte i morgen.

Riksmekler Geir Engebretsen skal hjelpe 12 fagforeninger og KA til å bli enige før midnatt tirsdag 18. september.
Publisert Sist oppdatert

12 fagforeninger i kirkelig sektor, deriblant Presteforeningen, Fagforbundet, Musikernes Fellesforbund og Diakonforbundet, møter i dag KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelig virksomhet) hos Riksmekler Geir Engebretsen.

Meklingen startet klokken 10, og fristen for å komme til enighet er satt til midnatt. Det betyr at en eventuell streik vil starte fra og med i morgen, onsdag.

– Vi håper å finne en løsning, men da arbeidstakerorganisasjonene gikk til brudd i juni, var det fordi vi ikke kom til enighet om en del vanskelige temaer, uttalte fagforeningsrepresentanten for Parat, Bjørn Are Sæther, til Vårt Land forrige uke.

LES MER: Tør prestene egentlig å streike?

Oslo rammes

En eventuell streik vil først ramme Oslo. 93 ansatte er plukket ut i første omgang, og av dem tilhører mange kirkeadministrasjonen. Menigheter i Vestre Aker prosti, Nordre Aker prosti, Groruddalen prosti, Søndre Aker prosti og Domprostiet vil imidlertid også bli rammet.

– Vi har gjort et begrenset og moderat uttak med mål om å ramme tredjepart i minst mulig grad, sier leder i Presteforeningen, Martin Enstad.

Mulig første prestestreik

Hvis meklingen ikke skulle føre frem før midnatt, vil det i tilfelle være første gang norske prester tas ut i en fullverdig streik. Presteforeningen opphevet sitt selvpålagte streikeforbud i 2012, men har siden da kun vært involvert i en politisk streik mot Arbeidsmiljøloven i 2015.

Som Vårt Land har skrevet tidligere, sitter det imidlertid langt inne for mange prester å streike.

– Jeg tror stab og ­menighet ville ha undret seg hvis jeg gikk ut i streik, ikke minst fordi menigheten er avhengig av givertjeneste for å lønne våre ­andre stillinger, sa sokneprest i Bogafjell menighet og Presteforening-medlem Torstein Eidem Nordal da det ble kjent at forhandlingene med KA var brutt i juni.

– Kirken har nettopp løsrevet seg fra ­staten, men framstår nå som et offentlig statlig religionsvesen med samme rettigheter som andre offentlige arbeidsplasser, uttalte han da.

LES MER: MF-teolog: Derfor er streiking dårlig teologi.

Brudd i juni

12 av fagforeningene i kirkelig sektor brøt forhandlingene med KA i juni, mens 10 fagforeninger godtok KAs tilbud.

– Bruddet i forhandlingene handlet slik vi ser det ikke om enkeltsaker, men om en avvisning av et helhetstilbud. Vi mener at vi i vårt siste tilbud hadde tatt hensyn til mange av de krav og innspill som hadde kommet fra fagforeningene, uttalte direktør i Arbeidsgiveravdelingen i KA, Ingrid B, Tenfjord, da.

Vårt Land følger saken og kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS