Livssynsarkitekt mener han vant fram
Stålsett-utvalgets visjon om det livssynsåpne samfunn blir nå politisk doktrine. Da er det OK at regjeringen konkluderer annerledes i mange enkeltspørsmål, mener Sturla Stålsett.
– Visjonen og begrepet «det livssynsåpne samfunn» blir nå gjeldende norsk politikk, sier Sturla Stålsett.
Rett før sommerferien kom regjeringens tros- og livssynspolitiske stortingsmelding. Der knesettes statens helhetlige tros- og livssynspolitikk, for regjeringen har flertall på Stortinget.
LES MER: Livssyns-Norge jubler for ny troslov
Tenkemåten
Dermed har Solberg-regjeringen levert sitt svar på Stålsett-utvalgets omfattende NOU, Det livssynsåpne samfunn.
Det skjer ni år etter at den rødgrønne regjeringen ga den daværende generalsekretæren i Kirkens Bymisjon oppdraget med å nytenke hele tros- og livssynspolitikken.
Utredningen ble overrakt Aps kulturminister Hadia Tajik i 2013. Så skiftet makten hender og den havnet i den berømmelige departementsskuffen helt til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) varslet nytt arbeid. I juni i år kunne KrFs livssynsminister, Kjell Ingolf Ropstad, presentere resultatet.
– Vi var ikke glade for at utredningen havnet i en skuff, men det ga tenkningen vår tid til å synke inn i fagmiljøene, i partiene og i tros- og livssynsfeltet. Man må huske på at vi introduserte et nytt grep og begrep, sier utvalgsederen i dag.
Vårt Land treffer Stålsett, som i dag er professor ved MF vitenskapelig høyskole, utenfor Oslo domkirke for å høre hans dom:
– Dette er et veldig viktig institusjonelt og politisk gjennomslag for en måte å tenke om tro og livssyn i dagens samfunn. Nå slås det livssynsåpne samfunn fast som mål og prosjekt av regjeringen.
LES MER: Slik blir den nye trosloven
Bakteppet
Skal svaret bli meningsfullt, må vi imidlertid gjøre som historikeren og spørre: Hva var Stålsett-utvalget et svar på? Hva var situasjonen i 2010?
– Tros- og livssynslandskapet var endret og den politiske tenkningen hadde ikke holdt tritt. Etterslepet var stort, fastslår Stålsett.
Med kirkeforliket fra 2008 var skillsmissen mellom stat og kirke i gang, med alt det innebar for de involvertes økonomi og selvforståelse.
Etter tiår med innvandring var dessuten et nytt livssynsmangfold vokst fram. Det skapte usikkerhet og verdidebatt. Voldelig religiøs ekstremisme gjorde tematikken betent.
– Men samtidig med økende konfliktfokus og forskjellstydeliggjøring, var en ny interesse for Gud og det eksistensielle vekket i deler av kulturlivet, der det før var tabu, bemerker Stålsett.
Religion gjorde comeback og rykket inn i sentrum av politikken:
– Tro og livssyn ble sett på som uviktig kulturpolitikk, som staten forholdt seg til gjennom kirken med liten oppmerksomhet på tros- og livssynsgrupper og sammenhengene med resten av politikken. Så ble det et sentralt spørsmål på felt som integrering, velferd og sikkerhet. Tro og livssyn gikk fra å være myk til hard politikk.
Noe måtte gjøres med sammenhengen i det hele, konkluderte de rødgrønne. Et bredt flertall på Stortinget sa seg enig.
LES MER: Slik håper Erna Solberg på rødgrønn støtte til Ropstads tros- og livssynspakke
Livssynsåpent
Svaret Stålsett-utvalget kom opp med, var konseptet «det livssynsåpne samfunn»:
En positiv, støttende holdning til tro og livssyn som viktig for individ og samfunn. «Samfunnet bør gi rikelig med rom for tros- og livssynsutfoldelse, i all dets engasjement og synlighet, på alle arenaer, individuelt og kollektivt» – legge til rette for dette.
«Åpenhet for borgernes ulike livssyn». Staten må behandle dem som likeverdige.
For Stålsett var dette nøkkelen til å komme seg ut av «to gamle hjulspor» – enten favorisering av en bestemt tro eller skepsis til religion i seg selv:
– Begge deler er uønsket. Begrepet tar avstand fra sekularismens restriksjoner, tildekning og forglemmelse av tro. Og fra favorisering, diskriminering og manipulering av tro i politisk eller nasjonalt øyemed.
Et sentralt spørsmål utvalget søkte å svare på var: Hvordan holde sammen, være fellesskap, med det nye mangfoldet av livssyn og normer?
Det livssynsåpne samfunn skulle som holdning og tenkemåte la oss se fellesskap og håndtere uenigheter. Det smøres med religionsdialog og har menneskerettigheter og grunnlov som grensepåler.
LES MER: Berit Aalborg om trosloven: – Realpolitisk er dette den beste ordningen kirken kunne håpet på
Stridsspørsmål
Utvalget tok stilling til ene stridsspørsmålet etter det andre som hadde preget samfunnsdebatten:
– Vi lo litt da vi kom til kjønnsdelt svømmeundervisning. Nå hadde vi endelig kommet til kjernen i livssynspolitikken, liksom, minnes Stålsett.
Men nettopp det ble umiddelbart tema på pressekonferansen etter at utredningen var lagt fram i 2013. Religion og livssyn var nå en faktor på nær alle politikkens felt, selv små detaljer kunne ha prinsipielle og personlige sider som fikk temperaturen til å stige.
Hvordan håndterte utvalget alle dilemmaene, både kontroversielle og tilsynelatende trivielle? Vurderingene bygget åtte prinsipper det hadde samlet seg om. Det livssynsåpne samfunn var grunnholdningen, tros- og livssynsfrihet utgangspunktet. Sistnevnte måtte veies opp mot «sentrale fellesverdier» og andre menneskerettigheter den kom i konflikt med.
Men størst av alt var likebehandlingen mellom livssyn, erklærte utvalget, før det ga seg i kast.
Navn og gavn
Og da er vi tilbake ved regjeringens tros- og livssynsmelding. For i mange stridsspørsmål konkluderer den motsatt – holder igjen der utvalget ville endre – eller lar være å ta stilling.
– Har dere bare fått gjennomslag for et livssynsåpent samfunn i navn og ikke i gavn?
– Selv om regjeringen på en del punkter lander annerledes – og på andre justerer, forskyver eller tildekker de konkrete spørsmålene – er retningen i meldingen tydelig. En skal ikke lenger enn til Danmark for å se en annen holdning. Globale utviklingstrekk går en helt annen vei. Derfor er hovedposisjonen vesentlig, svarer Stålsett.
– Trosmeldingen kan virke mer opptatt av religionsforsvar og kristenarv enn dere?
– Vår mandat ga noen føringer: Tros- og livssynsfrihet og en aktivt støttende politikk, begynner Stålsett.
Kirkeforliket fra 2008, der den kristne arven understrekes og Den norske kirke fortsatt sees som landsdekkende folkekirke, lå til grunn. Hensyn måtte veies:
– Vi tok pragmatiske avgjørelser for å verne om arven, som å beholde helligdagene. Samtidig hentet vi inn et kritisk blikk på majoritetsreligionen, å sikre for mer likebehandling. Utredningen kan leses som et forsøk på å korrigere politikken på detaljert nivå, for å gi mer rom og retterigheter til minoritetslivssyn.
– Skolegudstjenester synes som en sak der dere var pragmatiske og vektla tradisjon?
– Flertallet mente at det ikke måtte snike seg inn en berøringsangst for religion, forskjeller og nærkontakt med hverandres livssynsutøvelse. Vi ønsket heller å invitere inn, forutsatt at ikke bare Den norske kirke kunne gjøre det.
Klinsj
Men i flere kontroversielle spørsmål havner altså utvalg og regjering i klinsj:
Et knapt flertall sa for eksempel ja til religiøse plagg og symboler på ansatte i offentlige maktinstitusjoner som politi og domstol – kun praktiske hensyn skulle kunne begrense slik bruk. Her sier regjeringen tvert nei.
Et knapt flertall i utvalget ville kreve åpenhet for alle kjønn i de organene i trossamfunnene som forvalter statsstøtte. Regjeringen sier nei.
Stålsett mener det er forståelig, for også utvalgsmedlemmene konkluderte ulikt «når det kom til de siste, konkrete valgene». Igjen er det snakk om en avveining. I sistnevnte spørsmål står trosfrihet og trossamfunns frihet fra innblanding mot kvinnekonvensjonens krav om at staten aktivt må hindre kjønnsdiskriminering.
– Staten er forpliktet på begge. Hvor balansen skal trekkes er et politisk og juridisk skjønnsspørsmål. Likestilling og kvotering er en naturlig diskusjon å hente inn i livssynspolitikken. Historien har vist at det kan være riktig og viktig at staten fører en aktiv, antidiskrimineringspolitikk her, sier Stålsett, og viser til kvinners stilling i Den norske kirke.
Langt nok?
Også i en del mer administrative spørsmål er utvalg og regjering uenig:
Utvalget ville flytte gravplassforvaltningen fra Den norske kirke til staten. Regjeringens korte svar: Nei.
Utvalget ville ta vigselsretten fra trossamfunnene og gjøre den sivil for å tydeliggjøre at norsk, ikke religiøs lov, gjelder i skilsmissespørsmål. Det hopper regjeringen bukk over.
I andre spørsmål er de prinsipielt på linje – for alles tilgang til rom for livssynsutøvelse i skolen, behov for livssynsåpne seremonirom og for likeverdig livssynsbetjening på sykehus og i fengsel.
– Regjeringen varsler ikke store grep for det siste. Går den ikke langt nok i å likebehandle?
– Vi må tilstrebe det, men være pragmatiske. Pasientenes behov, ikke ulike livssyns oppslutning, må stå i sentrum. Modellene må stadig forbedres når feltet endrer seg. Dette er et pågående prosjekt, svarer Stålsett.