‘Kvinner’ kan bli droppet

Styret i Norges KFUK-KFUM foreslår å stryke «KFUK» i navnet.

Norges KFUM-KFUM blir snart KFUM Norge, dersom forbundsstyret får viljen sin. Flere på grasrota i organisasjonen er skeptiske til forslaget. Dette bildet er fra organisasjonens konfirmanttreff «TT:konfirmant» i 2010.
Publisert Sist oppdatert

Flere på grasrota reagerer sterkt på forslaget.

«Jeg får vondt i magen og tårer i øynene. Totalt historieløst og uten ideologisk forankring», skrev Camilla Ravnsborg Aschjem (38) på sin Facebook-side torsdag. Aschjem sier hun har fått 40-50 henvendelser etter sitt innlegg om at Norges KFUK-KFUM kan bli til KFUM Norge på landsmøtet i slutten av april.

Forbundsstyret (landsstyret) skriver i sin enstemmige innstilling: «KFUM er betydelig kortere og lettere gjenkjennbart enn Norges KFUK-KFUM, og da navnet KFUM har allerede høy kjennskap blant den voksne befolkning vil vårt historiske rotfeste og våre faste giveres tilhørighet kunne opprettholdes. KFUM, der M står for ‘Mennesker’, gjør navnet mer tidsriktig da det signaliserer likestilling fremfor at vi skiller på to kjønn.»

Ideologi. – Hva er problemet, Camilla Ravnsborg Aschjem?

– KFUK-ideologien handler om at kvinner støtter kvinner. Det var det som var hovedpoenget med å grunnlegge KFUK, og sånn er det fortsatt i resten av verden. Her har vi fortsatt en forpliktelse overfor våre KFUK-søstre internasjonalt. Jeg opplever at denne ideologien blir borte med den foreslåtte navneendringen.

– Hvorfor det?

– KFUM assosieres med menn, det har vært en merkevare siden 1800-tallet. Man kan ikke bare si at nå står m-en for mennesker og ikke menn.

Forbundsstyreleder Øystein Magelssen mener Aschjem tar feil.

– Vi kan endre betydningen. Det viktigste er å ha et navn som kommuniserer godt med primærmålgruppen vår, som er barn og unge, ikke med voksne som meg og Camilla, sier Magelssen.

– Utfordring. Han ser likevel at det kan bli en pedagogisk utfordring å formidle navneendringen til de generasjoner av medlemmer som er vant til at m-en står for «menn».

Camilla Ravnsborg Aschjem er redd for at «den tydelige, strategiske tenkningen» rundt ledertrening for jenter vil forsvinne.

– Alt henger på navnet, fordi navn skaper identitet og definerer hvem vi er.

– Vil Norges KFUK-KFUM bli en annen organisasjon bare fordi navnet endres til KFUM Norge?

– Det tror jeg så absolutt. Dette er bare enda et skritt i retning av at vi slutter å tenke bevisst om kjønn og om kvinner og jenters rettigheter i organisasjon, sier Aschjem, som er tidligere assisterende utenlandssjef i KFUK-KFUM Global.

Forbundsstyreleder Magelssen avviser resonnementet:

– Det vil bli veldig tydelig for alle som tar langtidsstrategien på alvor og studerer bakgrunnsmaterialet, at vi heller enn å svekke ideologien vår på dette feltet, tydeliggjør den, sier han.

Skiftet mening. Da den svenske delen av bevegelsen gjorde en tilsvarende navneendring for to år siden, uttalte Magelssen at et slikt grep ikke var aktuelt for Norges KFUK-KFUM: «I norsk sammenheng ville det være å usynliggjøre at vår bevegelse står trygt på to bein som bærer vår identitet og vårt kall.»

– Hvorfor har du snudd?

– Da Sverige gjorde dette, var spørsmålet helt ubehandlet i Norge, og jeg så ikke for meg at det ville være aktuelt for oss. De siste to årene har vi hatt en stor strategiprosess med omdømmeundersøkelse, medlemsundersøkelse og tenketank, og vi er et helt annet sted nå.

– Er det en fare for å usynliggjøre kvinners plass i organisasjonen gjennom dette?

– Nei, jeg tror ikke det. I kirkelig sammenheng i Norge er vi bærer av den sterkeste likestillingstradisjonen. Vi har en veldig levende jente- og kvinnebevegelse, og vi mener det ligger høyt i vår bevissthet at vi er en bevegelse for begge kjønn.

Mobilisering. – Har du fått noen reaksjoner på forslaget?

– Jeg har registrert noen kommentarer på Facebook de siste dagene, samt noen få, muntlige reaksjoner. Noen sier «endelig får vi et navn som kommuniserer enklere», mens andre opplever at dette er et brudd med hvem vi er og hva navnet skal formidle.

Camilla Ravnsborg Aschjem sier hun vil mobilisere fram mot landsmøtet og sørge for at fleste mulig får vite om at navneendringen skal opp til behandling.

Powered by Labrador CMS