Kvinne halshugges for politisk protest?

Den saudiske, kvinnelige aktivisten Israa al-Ghomgham risikerer dødsstraff etter å ha sittet fengslet siden 2015.

Donald Trump og kronprins Mohamed bin Salman viste i mars fram rekordtall for amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia. Det reises nå spørsmål om saudisk reformvilje er ekte.
Publisert Sist oppdatert

Saudi-Arabia har det siste året fått mye oppmerksomhet for en tilsynelatende oppmykning og reformvilje fra den ferske kronprins Mohamed bin Salman, inklusive åpning for kvinner til å kjøre bil. Nå øker mistanken om at det mest er symbolske tiltak for å bedre landets dårlige rykte på menneskerettighetsfeltet.

Ifølge Human Rights Watch risikerer nå fem menneskerettighetsaktivister å bli idømt dødsstraff i det autoritære kongedømmet. Det oljerike landet styres etter en fundamentalistisk form for sunniislam, wahhabisme, med strenge islamske sharialover.

LES MER: Fengsler kvinner

Første kvinne

Blant de fem er Israa al-Ghomgham som har sittet fengslet siden 2015. Hun skal være den første kvinnen som risikerer dødsstraff for rettighetsrelatert arbeid. Hun er blant annet anklaget for å ha oppfordret til protester og å gi moralsk støtte til opprørere.

29-åringen ble fengslet sammen med ektefellen Moussa al-Hashem under demonstrasjoner i protest mot myndighetene i Qatif-regionen, der flertallet er sjiamuslimer, mens det er sunnidominans i landet som helhet.

LES MER: Ny Midtøsten-aktør

Påstand om dødsstraff

Påtalemyndigheten ba etter en høring i hovedstaden Riyadh 6. august om dødsstraff for Ghomgham og fire andre tiltalte. Rettssaken vil bli avsluttet 28. oktober, da en dommer enten vil bekrefte eller forkaste dødsdommen.

– Enhver henrettelse er forferdelig, men det å be om dødsstraff for aktivister som Ghomgham, som ikke engang er anklaget for voldelig oppførsel, er avskyelig, sier direktør Sarah Leah Whitson i Human Rights Watch (HRW).

LES MER: Tomme islam-løfter?

Kvinnelige aktivister fengsles

De siste månedene har stadig flere kvinneaktivister i Saudi-Arabia blitt kastet i fengsel, til tross for løfter om reformer. Flere anklages for å samarbeide med «fiender av landet».

Nylig skapte det bølger da Canadas utenriksminister Chrystia Freeland krevde løslatelse av Samar Badawi, søsteren til den fengslede bloggeren Raif Badawi. Saudierne brøt deretter diplomatiske forbindelser med Canada.

Powered by Labrador CMS