Krever at Bjurstrøm rydder opp i Nav

Krass kritikk fra Riksrevisjonen.

Joakim Lystad har fått ryddejobben som ny Nav-direktør. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (til høyre).
Publisert Sist oppdatert

Opposisjonen på Stortinget krever at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) rydder opp i Nav etter nok en knusende rapport fra Riksrevisjonen.

For andre året på rad nekter Riksrevisjonen å godkjenne regnskapet til Nav. Fjorårets rapport endte med stortingshøring i januar, der Bjurstrøm møtte etter bare 15 dager som statsråd.

Nå kan det gå mot nye runder i Stortinget, og denne gang må arbeidsministeren regne med en langt røffere behandling.

– Nå er prøveperioden ute. Statsråden må vise handlekraft. Det er ingen tvil om at hennes skjebne er lenket til utviklingen i Nav, sier Hans Olav Syversen (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Syversen får støtte av komitéleder Anders Anundsen i Fremskrittspartiet, som sier han forventer at Bjurstrøm reagerer umiddelbart.

– Akkurat nå ser det ut som om Nav ligger med brukket rygg. Dette er en situasjon som ikke kan fortsette, og som statsråden er nødt til å få kontroll over, sier han.

I rapporten for 2009 som ble lagt fram tirsdag, pekes det på at Nav gjør så mange grove feil at det går ut over levekårene til pensjonistene. Helt konkret er det funnet rundt 800 mottakere som har fått feil utbetaling – enten for mye eller for lite.

Ingen tillit. Riksrevisjonen konstaterer at det var liten bedring å spore i fjor, til tross for at det ble innført nye datasystemer. Nav har fortsatt ikke gode nok systemer og grunnlag for å beregne riktige ytelser til pensjonister og andre mottakere og har for svak internkontroll til å oppdage feilene, anføres det i rapporten.

– Det er helt umulig å bli hundre prosent feilfri i et så omfattende system som Nav. Men vi har nå på plass kontrollregimer for 90 prosent av ytelsesordningene, og det blir fortsatt gjort framskritt. Riksrevisjonen selv omtaler dette som et kontrolløft, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Den nye Nav-sjefen Joakim Lystad slår fast at mange av feilene som påpekes i rapporten er knyttet til overgangen til nytt IKT-system, og sier risikoen for å få for lite eller for mye i pensjon er rundt regnet 1 prosent.

– Pensjonister kan være trygge på at de får det de skal ha fra Nav, sier han.

Høyres Per-Kristian Foss føler seg ikke like trygg på det.

– Jeg kan ikke ha tillit til det. Den forrige Nav-sjefen sa også at han hadde ryddet opp i kritikkverdige forhold, sier han.

Heller ikke riksrevisor Jørgen Kosmo kunne på tirsdagens pressekonferanse gå god for at alt nå er blitt bedre i Nav, i og med at revisjonsperioden for 2010 ikke er avsluttet. I rapporten for 2009 blir det imidlertid fastslått at over 60 prosent av feilutbetalingene fortsatte i 2010.

Omfattende rapport. Det såkalte Dokument 1 er Riksrevisjonens årlige rapport til Stortinget om den årlige revisjon og kontroll av departementer og statlige virksomheter. Rapporten er delt i tre og teller 269 sider. Her er noen av funnene:

*Flere enslige, mindreårige asylsøkere har et mangelfullt skoletilbud som strider mot opplæringsloven.

*Politiet har for dårlig kontroll med narkotika, våpen og penger som blir beslaglagt i politiaksjoner.

*Flere hundre tusen dokumenter har strømmet ut fra regjeringens datanettverk uten at det er avslørt hvem som står bak. Alvorlige hull i sikkerheten har åpnet for dataspionasje mot statsrådene og deres medarbeidere.

*Norges Bank har inngått avtale om avkastningsavhengig honorar til en ekstern forvalter, uten noen øvre grense. Forvalteren fikk utbetalt et honorar på 500 millioner kroner.

– Rapporten trekker opp en rekke saker som det er nødvendig at Kontrollkomiteen går nøye gjennom. Dette gjelder både informasjonssikkerhet og forvaltningshonorarer, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Han nevner også Forsvarets operative evne, som et forhold komiteen må se nøye på.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil formelt ta rapporten til behandling under sitt møte i neste uke, og regner med å avgi innstilling før jul.

Powered by Labrador CMS