Koranbrenning: Frykter voldsomt sinne etter fredagsbønn
DEMONSTRASJONER: Muhammed-karikaturer fikk muslimer til å brenne ned ambassade og slutte å kjøpe danske varer. Koranbrenning 17 år senere får muslimer på nytt til å demonstrere med brann.

I moskeer verden over samles muslimer til fredagsbønn. Fredag er det seks dager siden en koran ble brent utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Det er fare for at de allerede vidtrekkende reaksjonene vil eskalere, frykter SVTs Midtøsten-korrespondent Samir Abu Eid:
– Dette er utrolig sterke følelser. Fundamentalistiske, radikale predikanter kan skyte fra talerstolen i morgen, sier han til svt.se torsdag.
Fundamentalistiske, radikale predikanter kan skyte fra talerstolen
Samir Abu Eid, Midtøsten-korrespondent i Sveriges Television
Frykter konsekvensene av boikott
Mens svenske flagg brennes, frykter svensk næringsliv de langsiktige konsekvensene av boikotten som ble forkynt fra Kairo.
– Dette er en kraftfull markering som kan få konsekvenser, sier Jan Hjärpe om oppfordringen til boikott av svenske varer, til nyhetsbyrået TT.
Hjärpe er professor i islamstudier ved Lunds universitet, og sier al-Azhar-universitetet i Kairo har en svært sterk stilling i den islamske verden.
Lærestedet er verdens nest eldste universitet, det største islamistiske universitetet i verden og tilknyttet moskeen Al-Azhar – og var sentralt i karikaturstriden i 2005–2006

Karikaturer provoserte
September 2005: Den danske avisen Jyllands-Posten trykket 12 fortolkninger av hvordan profeten Muhammed kan ha sett ut. Al-Azhar-universitetet oppfordret til boikott av det danske meierikonsernet Arla.
Januar 2023: Den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan brente en koran utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm. Al-Azhar-universitetet oppfordrer til boikott av svenske varer.
Koranbrenningen i Stockholm utløste sterke reaksjoner fra Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdogan sa at Sverige ikke lenger kunne forvente tyrkisk støtte til Nato-søknaden.
I etterkant av Paludans koranbrenning har det vært demonstrasjoner mot Sverige i Tyrkia, Pakistan, Afghanistan, Jordan og flere andre muslimske land.

Satte ambassader i brann
Da danske Jyllands-Posten trykket Muhammed-karikaturene i 2005, og norske Magazinet fulgte opp i januar 2006, ble konsekvensene av karikaturstriden alvorlige i januar og februar 2006:
- En internasjonal samling av muslimske geistlige oppfordret til boikott av norske og danske varer, det danske meierikonsernet Arla ble hardt rammet av boikott.
- Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) instruerte norske diplomater om å beklage den uro trykkingen av bildene hadde skapt i muslimske miljøer.
- Den palestinske gruppen Islamsk hellig krig ba nordmenn, dansker og svensker forlate Gaza umiddelbart.
- Muslimer over hele verden brukte fredagsbønnen til nye angrep på Danmark og Norge.
- Den norske og danske ambassaden i Syria ble stormet og satt i brann.
- Danmarks generalkonsulat i Beirut ble angrepet og satt i brann av rasende demonstranter. Protestene spredde seg ytterligere.
Da flammene hadde sluknet, og demonstrantene ikke var å se i gatene med antidanske slagord, regnet danske Arla ut hva karikaturstriden hadde kostet i tapte eksportinntekter:
I årene 2006 til 2009 kostet boikotten meierigiganten to milliarder danske kroner i omsetning.
Død over den svenske regjeringen
Protestanters rop i Afghanistan
Demonstranter i flere land
Etter koranbrenningen i Sverige, har det vært protester i Pakistan, Afghanistan, Irak, Jordan og Jemen.
– Død over den svenske regjeringen, ropte demonstranter i den afghanske byen Khost tirsdag.
Flere hundre menn var til stede, melder NTB. Også i storbyen Lahore i Pakistan demonstrerte flere hundre mennesker mot koranbrenningen. I den irakiske hovedstaden Bagdad ble flere mennesker skadd i en lignende protest dagen før.
Sårer 1,5 milliarder muslimer
I flere muslimske land reagerer også myndighetene på koranbrenningen. Blant dem Indonesia – verdens mest folkerike muslimske land med 275 millioner innbyggere.
I Pakistan har statsminister Shehbaz Sharif hevdet at «et dekke av ytringsfrihet ikke kan brukes til å såre de religiøse følelsene til 1,5 milliarder muslimer over hele verden», skriver NTB.
I Tyrkias hovedstad Ankara ble den svenske ambassaden stengt onsdag som følge av demonstrasjoner. Utenriksdepartementet i Norge opplyser til Vårt Land at de følger nøye med på utviklingen.