Kongefest i takknemlighet
Alvor, humor og ettertanke under kongefesten i Nidarosdomen
TRONDHEIM: Takke- og gledesgudstjenesten i Nidarosdomen ble innledet med sangen som avsluttet kongeparets signingsgudstjeneste for 25 år siden: «Dette er dagen som Herren har gjort».
Og slik opplevde de det nok også, de tusener som i strålende solskinn fulgte kongefesten i Trondheim.
For de 1.100 som fikk plass i domkirken ble dette en feststund preget av alvor, humor og ettertanke.
– Fra hele vårt folk stiger en stor takk som vi håper dere kjenner strømmer mot dere og varmer dere, sa Den norske kirkes ledende biskop, Helga Haugland Byfuglien i sin preken – henvendt til kong Harald og dronning Sonja.
– Har fremstått med troverdighet
– Deres gjerning har vært preget av den forpliktelsen som svarer til deres ansvar og kall. Dere har vist mot og oppfinnsomhet til å være i tiden og har gått veier ingen har gått før. Dere har fremstått med troverdighet: Slik dere har gjort det, slik skulle det være. Dere har latt oss se dere som ekte mennesker i rollen, fortsatte biskopen.
Det var kongeparet selv som i 1991 tok initiativet til gudstjenesten der de ønsket å bli bedt for og velsignet ved alteret i domkirken ved innledningen til sin kongsgjerning. Kongeparet har i ettertid sagt at signingen var en de viktigste dagene i livet deres.
Høydepunktet i jubileet
På dagen 25 år etterpå, St. Hans-aften 2016, var kongefamilien med gjester fra hele landet igjen samlet til gudstjeneste i Norges nasjonalhelligdom. Konge-eksperter er ikke i tvil om at denne gudstjenesten er selve høydepunktet – også for kong Harald og dronning Sonja selv – i jubileumsreisen Norge rundt.
Gudstjenesten trakk linjer tilbake til det som skjedde i 1991:
– Vårt kongepar ble kalt – ved navn - for et kvart århundre siden – til å være det samlende symbol på kallet vi har til å leve sammen i dette landet vårt langt mot nord, sa preses Helga Haugland Byfuglien i sin preken.
– Beriket med ulike livssyn
Hun pekte på at mye har forandret seg i Norge på 25 år:
– Landet er blitt rikere på goder, og vi er beriket med ulike kulturer og livssyn. Det utfordrer oss på vårt kall til å være et åpent og gjestfritt samfunn. Verden er tettere på oss Vi deler ansvar og bekymring for klodens fremtid. Vi kan ikke være oss selv nok, men ved Guds nåde søke å fylle vårt felles kall.
Til forskjell fra signingsgudstjenesten i 1991 er hele bredden av tros- og livssynssamfunn i Norge denne gangen invitert til Nidarosdomen. Men gudstjenesten foregikk i Den norske kirkes regi.
Sterkt musikalsk preg
Fire kor, et korps og Nidarosdomens dyktige kirkemusikere satte sitt sterke preg på gudstjenesten torsdag formiddag.
Dikterprestene Eyvind og Sindre Skeie hadde for anledningen skrevet tekstene «Konge og dronning i 25 år» – som ble fremført av skuespilleren Wenche Strømdahl og 13 år gamle Teodor Merakerås Rasmussen.