Kims siste reise

Flere tusen mennesker samlet seg i respekt for Kim Jong-il.

En bil med et stort portrett av Kim Jong-il ledet an i begravelsesfølget.
Publisert Sist oppdatert

PYONGYANG: Store menneskemengder tok onsdag farvel med Nord-Koreas «kjære leder», den avdøde diktatoren Kim Jong-il.

Nordkoreansk TV viste bilder av flere titusen soldater som bøyde hodene i respekt utenfor minnepalasset Kumsusan. Det er her Kim Jong-il har ligget på paradeseng i en kiste av glass.

Diktatorens sønn og etterfølger Kim Jong-un gikk sammen med landets øverste militære ledere ved siden av en limousin med den avdøde lederens kiste på taket.

Snødekte gater. Kortesjen beveget seg sakte bort fra palasset langs snødekte gater. Kim Jong-un var kledd i svart og gikk uten lue og med bare hender.

– Å se den hvite snøen falle, får meg til å tenke på general Kims innsats og dette bringer tårer i øynene mine, hulket den rødøyde, kvinnelige soldaten Seo Ju-rim idet båren passerte.

En av mytene rundt Kim Jong-il var at han kunne kontrollere været, og det statlige fjernsynet i landet har mer enn antydet at det bitende kalde vinterværet som landet har opplevd de siste dagene, kan tilskrives hans bortgang.

Lastet med blomster. Begravelsesseremonien begynte klokken 10 lokal tid, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass. Nord-Korea ligger ni timer foran Norge.

Myndighetene i Nord-Korea var som vanlig hemmelighetsfulle, og de oppga på forhånd ingen opplysninger om hvordan seremonien skulle foregå. Ingen utenlandske statsledere var invitert til å delta.

Flere lastebiler fulle av blomster skal ha passert grensa fra Kina til Nord-Korea tidligere denne uka, ifølge den sørkoreanske avisa JoongAng. Det ble antatt at de skulle brukes i markeringen av Kim Jong-ils bortgang.

I tillegg kom det meldinger om at nordkoreanere som jobber i utlandet, har måttet skynde seg hjem til begravelsen.

Parader. Seremoniene som markerer diktatorens bortgang, skal vare i to dager. Sørkoreanske medier spådde på forhånd at onsdagens arrangement vil minne om begravelsen til Kim Jong-ils far Kim Il-sung, som grunnla kommuniststaten Nord-Korea.

Da han gikk bort i 1994, var det militærparader og store sørgende menneskemengder i hovedstaden Pyongyang.

Persondyrkelse. Kim Jong-il var 69 år gammel da han døde i midten av desember. Sønnen Kim Jong-un er utpekt som landets nye leder, og han omtales nå som øverste militære leder og sjef for sentralkomiteen i kommunistpartiet. Likevel skal disse utnevnelsene formelt sett ennå ikke ha funnet sted.

Det nordkoreanske regimet har gjennom mange år fremmet persondyrkelse av landets øverste ledere. Omtalen av dem får til tider et overnaturlig preg, og ifølge landets medier har flere uforklarlige hendelser funnet sted etter at Kim Jong-il døde.

Tirsdag meldte en radiokanal at en due hadde børstet snø vekk fra en statue av den avdøde lederen.

Sender flygeblader. Avhoppere fra regimet er ikke like ærbødige når de omtaler den tidligere diktatoren. Idet begravelsesseremonien begynte onsdag, sendte nordkoreanere bosatt i Sør-Korea opp luftballonger ved grensa mellom de to landene.

Lastet med flere hundre tusen flygeblader drev de innover Nord-Korea. Flygebladene maner til kamp mot det kommunistiske regimet, og noen av dem ber Kim Jong-il dra til helvete.

Ifølge sørkoreanske medier avslutter Nord-Korea begravelsesseremoniene torsdag med en nasjonal minnemarkering og tre minutters stillhet. Tog, skip og kjøretøyer over hele landet skal angivelig tute i kor som et siste farvel til Kim Jong-il.

Powered by Labrador CMS