Kan velge bort «Den lille bibel» ved dåp

«Den lille bibel» skal ikke være obligatorisk ved dåp. Mange er redd for at bibelverset «alle» kjenner kan forsvinne ut bakveien.

Den norske kirke er sterkt opptatt av å motivere til dåp, at kirkens medlemmer døper barna sine og lar dem delta i kirkens trosopplæring. På bildet er soknerest Silje Kivle Andreassen i Holmlia kirke i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

I Kirkemøtets siste sak ved avslutningen tirsdag, ble det vedtatt at skriftstedet Johannes 3,16 ikke blir obligatorisk lest opp ved dåp. Det ble argumentert mot å bruke verset, fordi det kan «oppfattes som at de som ikke blir døpt, kanskje går fortapt».

Evig liv og fortapelse

Stridens kjerne i Kirkemøtets dåpsdebatt har vært om Johannes 3,16 skal, kan eller ikke skal være en del av dåpsliturgien. «For så høyt har ­Gud elsket verden at han ga sin sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv», står det der.

– Når jeg i livet har møtt fordømmelse, har det aldri vært gjennom «den lille bibel». Hvorfor skal denne kirken som sliter med manglende gjenkjennelse blant medlemmene, fjerne noe som folk vet om – fordi det der står noe som kan støte noen, spurte Odd Einar Dørum fra Oslo bispedømme i debatten.

Bispedømmerådsleder Kai Krogh fra Nord-Hålogaland som i likhet med Dørum er valgt inn i Kirkemøtet på Åpen folkekirkes liste, argumenterte annerledes: Han pekte på at ordene om fortapelse i dette skriftstedet kan skape misforståelser om udøpte barn går fortapt.

I saksdokumentet til Kirkemøtet blir det understreket at det ikke er Den norske kirkes lære at udøpte barn går fortapt.

LES OGSÅ: – Religion splitter Forsvaret

– Døper til liv

– Ja, det tales om fortapelse i dette bibelavsnittet. Men vi døper til liv. Så la Johannes 3,16 lyde ved hver dåp, oppfordret Inger Helene Thingvold Nordeide, leder i Bjørgvin bispedømmeråd.

– Dette er et tydelig vers om hva vi er døpt fra og hva vi er døpt til. Det forteller i kortform hvilket under dåpen er, sa Rønnaug Torvik fra Agder og Telemark.

En rekke pedagoger blant møtedeltakerne la stor vekt på at «den lille bibel» er et gjenkjennelig kjernevers i Bibelen – og at det derfor er viktig alltid å ha med ved dåp.

Men en av pedagogene, Hege Bjerkestrand Midthun fra Hamar bispedømme, sa at selv om verset hører med i «bibelvers-kanonen», så «hører det ikke pedagogisk med i dåpsliturgien».

LES OGSÅ: Prest sier opp i protest mot ny vigselsliturgi

Kan få en belærende liturgi

– Det er fare for at vi da kan få en belærende liturgi, innvendte hun.

Møre-biskop Ingeborg Midttømme uttrykker frykt for at «den lille bibel ikke får lyde ved dåp i vår kirke» hvis det ikke blir et valgfritt ledd.

Hun la vekt på at 84 prosent av høringsinstansene i en bred, kirkelig høring om revisjon i dåpsliturgien, ville beholde «den lille bibel» som en fast del av vigselsliturgien.

– Det skal gode grunner for at Kirkemøtet skal gå bort fra noe 84 prosent av høringsinstansene mener, mente Midttømme.

– Gi folket folkebibelverset deres! La oss ikke gjøre dette til et frivillig vers i dåpsliturgien, oppfordret Rikke Elisabeth Grevstad Kopperstad fra Møre.

Men hun fikk bare med seg 45 andre kirkemøte-medlemmer. De resterende tilstedeværende – 60 – stemte for at dette kjerneverset i Bibelen ikke må, men kan brukes ved dåpshandlinger.

– Det eneste kjente vers

En rekke talere tok ordet for å overbevise andre om hvor viktig de mener det er at teksten i Johannes 3,16 er med hver gang, når 40.000 mennesker hvert år døpes i Den norske kirke. En viktig begrunnelse for dem var at «den lille bibel» for mange nordmenn kanskje er det eneste bibelstedet de kjenner.

LES MER: Messe for dummies

Nora Antonsen fra Ungdommens kirkemøte pekte på viktigheten av gjenkjennelse: – Dette er et vers som oppsummerer det grunnleggende i kristendommen, Mange kan det på rams, og for mange er det eneste bibelverset de kan utenat. «Den lille bibel» brukes mye i trosopplæring, og på mange leirer går det sport i å kunne dette verset utenat, sa hun.

Mot slutten av plenumsdebatten tirsdag tok rektor Vidar L. Haanes ved Menighetsfakultetet ordet for å påpeke at «dette ikke er en avstemning for eller imot «Den lille bibel»:

– Ut ifra et pastoralt skjønn kan man vurdere ikke å lese den teksten. Det kan være den beste løsningen, mente Haanes som altså var enig med kirkemøteflertallet.

LES MER: Skal barnet døpes eller ikke?

Powered by Labrador CMS