Kampen avgjort: Svensk KrF tapte bistandsmål og må sluke tøffe asyl-innstramminger

KRAFTIG KOST: I valgkampen lovet Ebba Busch å kjempe for svensk bistandsmål i ny borgerlig regjering. I avtalen for regjering er 1-prosent skrotet. KrFs søsterparti må dessuten forsvare harde innstramminger i asyl- og krim-politikk.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen.Foto: Tim Aro/TT / NTB
FIKK MAKT: Lederen for KrFs svenske søsterparti, Ebba Busch, skrøt av gjennomslag i helsepolitikken da de fire borgerlige samarbeidspartnerne la frem regjeringsdokument. Men hun må tåle at hjertesaken - 1-prosent til bistand - ryker.
Publisert Sist oppdatert

Dermed har Sverigedemokraterna og Moderaterna kjempet frem avvikling av tradisjonsrik 1 prosent av svensk BNI til bistand og ny kurs: I stedet skal en viss sum skal gå til bistand i tre år fremover. Ukraina skal prioriteres. Og nivået på bistanden skal ned.

– Vi tar bort «fikseringen» på denne 1-prosenten. Sifferet skal ikke være det viktigste, sa påtroppende statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) da samarbeidsdokumentet ble lagt frem.

Til Vårt Land sa lederen i Kristdemokraterna (KD) to uker før valget at «hun skulle verne om 1-prosents-målet». Nå er er tonen en annen fra Ebba Busch:

– Det kan også være en fordel med heller å sette av et fast milliardbeløp: Man vet hva som venter i årene som kommer, uttaler hun nå.

I regjeringsavtalen rykker svensk politikk betydelige hakk til høyre i flyktningpolitikken.

Åkesson: «Vi er med som om vi er regjeringsparti»

Etter over to ukers forhandlinger la vinnerlaget i riksdagsvalget frem både en regjeringsavtale og en avklaring om hvem som skal sitte i regjering. Sverigedemokraterna (SD) står utenfor. Liberalerna tar sammen med KD og Moderaterna plass. Avklaringen av hvilke statsråder partiene får kommer først tidlig neste uke.

– Men vi er med som om vi er et regjeringsparti, sa SD-leder Jimmie Åkesson til pressen fredag.

For i stedet får SD makt på lik linje i et nyopprettet organ for samordning de fire imellom. Ikke minst kunne Åkesson på fredag triumfere over en hel rekke gjennomslag som fører svensk kriminalpolitikk og flyktningpolitikk markant til høyre i landskapet.

From left: Jimmie Åkesson, leader of the Sweden Democrats Party, Ulf Kristersson, leader of the Moderate Party, Ebba Busch, leader of the Christian Democrats, and Johan Pehrson, leader of the Liberal Party, attend a press conference regarding the formation of the government, at the Parliament in Stockholm, Sweden, Friday Oct. 14, 2022. (Jonas Ekströmer/TT News Agency via AP)
AVTALT: Her holder Moderaternas Ulf Kristersson (i midten) frem den såkalte «Tidö-avtalen» som en ny borgerlig regjering skal bygge på. SDs Jimmie Åkesson (til venstre), KDs Ebba Busch og Liberalernas Johan Pehrson har alle fått gjennomslag i Kristerssons nye regjering.

Brutal kontrast: Fra 6.400 til lave 900 kvoteflyktninger

Partiet med høyreradikale røtter kunne blant annet skryte over at antallet kvoteflyktninger nå settes til lave 900 hvert år. Kontrasten er brutal: Forrige år var det svenske nivået 6.400.

Et «paradigmeskifte» var omtalen fra Åkesson om seierspunktene i kriminalpolitikken:

  • Dobbel straff for gjengkriminelle. Strafferabatter avskaffes.
  • Mulighet for «visitasjonssoner» – og mer kameraovervåking.
  • Ekstra fengselsplasser skal kjøpes i andre land.
  • Regelverk for utvisninger grunnet kriminalitet og «vandelsbrist» skal skjerpes.
  • Nasjonalt tiggerforbud skal utredes.

Ytterparti i varmen

  • Sverigedemokraterna (SD) ble ved riksdagsvalget i september Sveriges nest største parti. Nå har partiet satt klare merker i nytt regjeringsprogram der borgerlige strammer inn kriminalpolitikk og asylpolitikk.
  • Selv om SD ikke deltar i den nye svenske regjeringen, inngår de i et eget samordningskontor i Riksdagen sammen med Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna.
  • SD har også fått fremtredende poster i Riksdagen. Og partiet har fått makt over Sveriges statsbudsjett.

Åkesson fikk dyttet asylpolitikken sin vei. Kraftige omlegginger.

Selv om også Moderaterna og KD gikk til valg på strammere flyktning- og asylpolitikk, vedgikk påtroppende statsminister Kristersson at det er SD som har fått store gjennomslag på feltet:

  • Om asylretten vernes, skal den tidsbegrenses. Krav til vandel og det å forsørge seg selv skjerpes.
  • Svensk flyktning- og asylpolitikk skal ikke være mer sjenerøs enn EU-retten krever.

I intervju med Vårt Land i valgkampen poengterte Åkesson at slike innstrammende gjennomslag var helt avgjørende for å kunne samarbeide. Samt å halvere bistanden. Det siste fikk han ikke.

Folkefest med Jimmie Åkesson og Jessica StegrudSverigedemokratene i Helsingborg.
VINNER MAKT: Under folkefest i Helsingborg i valgkampen. I intervju med Vårt Land sa han at halvering av bistanden var regjeringslkrav. Ham vant frem om å kutte ut tradisjonelt bistandsmål.

Busch utfordrer bistands-vennlig grasrot

For KrFs svenske søsterparti er hovedgjennomslaget å få starte større reformer i helsepolitikken. Ikke minst at staten skal få større styring med landets sykehus. Under valgkampen var dette en kjernesak, som nå er på plass i den såkalte «Tidö-avtalen».

Effekten ut til bistandsmottakerne kan bli bedre med omleggingen som nå kommer.

KD-leder Ebba Busch

Men i partiets bakland – og ikke minst blant kristne kjernetropper – var en raus bistandspolitikk også viktig. Og et prosentmål Busch lovet å kjempe for blir ikke politikken til regjeringen hun snart er statsråd i.

– En rekke bistandsorganisasjoner kommer til å oppleve at de får fullført et arbeid de er i gang med. Og effekten ut til bistandsmottakerne kan bli bedre med omleggingen som kommer, sa Busch til pressen.

Nå blir det nye atomkraftverk i nabolandet

I denne riksdagsperioden lover de fire makkerne å grunnlovsretten til fri abort. Det har KrFs svenske søsterparti selv foreslått og partiet vil binde alle mandatene til å stemme for. Ellers varsler regjeringen ny gass i å utvikle kjernekraft.

Storselskapet Vattenfall skal stå sentralt i å bygge nye atomkraftverk.


Powered by Labrador CMS