Junta blokkerer humanitær hjelp: Tusenvis kan miste livet sitt i Myanmar, advarer FN
MYANMAR: Hvis det internasjonale samfunnet ikke handler nå, kan tusenvis miste livet sitt, i langt større grad enn vi har sett siden kuppet i februar, hevder FNs spesialrapportør.

– Massedødsfall som følge av sult, sykdom og eksponering kan forekomme i Kayah i Myanmar. Mange av de 100.000 som ble tvunget til å flykte inn i skogene fra juntabomber, har nå ikke tilgang til mat, vann og medisin. Det internasjonale samfunnet må handle, sier Tom Andrews, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, i en offisiell uttalelse.
Det var nyhetsbyrået Al Jazeera som først omtalte saken.
Juntastyret har hatt makten i landet siden militærkuppet den 1. februar. Det er daglige protester over hele landet og kamp i grenseområder mellom juntastyrker og væpnede etniske minoritetsgrupper. Menneskerettighetsgrupper sier at sikkerhetsstyrker har drept minst 849 mennesker siden kuppet og arrestert 5800 andre.
Alvorlige helseproblemer
Tom Andrews opplyser at han har fått flere rapporter som viser at det er stor mangel på drikkevann og ly og alvorlige diaréutbrudd blant de rundt 100.000 som har flyktet for livet sitt.
– Det er rapportert om at juntastyrker stanser den humanitære hjelpen ved å sette opp militære blokkeringer. Jeg har også mottatt bekymringsfulle rapporter om at juntastyrker legger landminer på offentlige veier, sier han.
Han berdet internasjonale samfunnet å benytte alle midler for at juntaregimet ikke kan fortsette å angripe folk i Myanmar.
Angrep fra sikkerhetsstyrker mot sivile områder i delstaten Kayah, har ført til intern flukt for cirka 100.000 menn, kvinner og barn. Mange av dem søker for øyeblikket sikkerhet i vertssamfunn og skog over Kayah og sørlige deler av nabolandet Shan. Denne krisen kan presse folk over internasjonale grenser for å søke trygghet, som ble allerede observert i andre deler av landet, opplyser FN Myanmar.
I mai fortalte utviklingsminister Dag Inge Ulstein til Vårt Land at den norske regjeringen har frosset stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar etter militærkuppet 1. februar i år.
– I stedet har vi valgt å støtte frivillige organisasjoner som arbeider mot sårbare grupper i landet, sa han.
