– Jesus ser ikke noe bedre ut om du snakker ned jødene

Da jødiske Amy-Jill Levine var sju år fikk hun høre av en nabojente at hun hadde drept Jesus. I dag er hun en av verdens fremste professorer i nytestamentlige studier.

Feminist og ortodoks jøde: Amy-Jill Levine kaller seg selv en «Yankee Jewish feminist». Til vanlig bor hun i Nashville, Tennessee og underviser i nytestamentlige studier.
Publisert Sist oppdatert

– Søndagsskolelærere, ungdomsledere, prester og pastorer i den vestlige verden gjentar stadig antijødiske stereotypier. Noe av det handler om mangel på ressurser, noe handler om dårlig religionsundervisning og noe handler om den generelle kulturen vi lever i, sier Amy-Jill Levine.

Den amerikanske professoren er på norgesbesøk for å undervise nye og gamle teologer på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, i forbindelse med Jervell- og alumniseminaret som avholdes årlig.

Trodde hun hadde drept Gud

Levine er selv jøde og vokste opp i et katolsk nabolag i delstaten Massachusetts. Hun har kjent på fordommene Gunnar Haaland og Eliana Hercz snakket om på Trosopplæringskonferansen onsdag.

– Da jeg var sju år var det ei jente på skolebussen som pekte på meg og sa: «Du drepte Herren vår.» Jeg husker jeg nektet, men hun stod på sitt. Presten hennes hadde nemlig sagt det, forteller Levine.

Hun husker at hun gråtende gikk av bussen og fortalte moren sin at hun hadde drept Gud. Ikke før moren forsikret henne om at Gud hadde det bra, kunne hun trøstes. Så lurte hun på hvorfor i alle dager noen gikk rundt og sa så slemme ting om henne.

– Foreldrene mine var veldig kloke. Så da jeg ville begynne å gå i kirken for å finne mer ut av hva som ble sagt om oss, sa de at det var helt i orden, så lenge jeg husket hvem jeg var.

Misforståtte jøder

Det var ikke før hun var 14 år og leste Det nye testamentet at Levine skjønte hvor presten hadde fått ideen om at jødene hadde drept Jesus fra.

– Men det var absolutt ikke det jeg hadde lært fra nonnene i kirken jeg gikk i. Så jeg ble nysgjerrig på disse mekanismene. Hvordan vi kan lese ting så forskjellig. Sånn endte jeg opp som professor i nytestamentlige studier.

I 2006 ga Levine ut boka The Misunderstood Jew, der hun tar for seg de typiske fremstillingene av jøder: At de er pengekjære, loviske, elitistiske, militaristiske og lider av fremmedfrykt.

– Heldigvis har mye forandret seg, men det er fortsatt stereotypier og fordommer som henger igjen. At jeg kunne bli invitert til dette universitetet og snakke om dette i dag, sier også mye om hvor langt vi er kommet, sier forfatteren.

Forstår ikke Jesus

Til studentene sine pleier Levine å si at de ikke trenger få jødedommen til å se ille ut for at Jesus og Paulus skal se bra ut.

– Jeg synes både Jesus og Paulus er fantastiske – og jeg er jøde! Hvis studentene mine tror at de må snakke ned jødedommen, forstår de ikke Jesus.

Du snakker mye om frigjøringsteologi. Hva trenger vi å bli frigjort fra i dag?

Fra fordommene våre. Særlig de vi ikke er klar over selv. Og stereotypier og uvitenhet, sammen med mange andre politiske og sosiale problemer.

MER OM JØDEDOMMEN:

• Trosopplæringskonferansen 2019: Tar oppgjør med fordommer mot jødedommen

• Majorstuen skole: Jødehets stod på skoleporten i månedsvis

• NRK: Beklager bruken av «jødesvin»

Amy–Jill Levine

  • Amerikansk professor i nytestamentlige studier ved Vanderbilt Divinity School i Nashville, Tennessee.
  • 63 år gammel.
  • Kaller seg selv en «Yankee Jewish feminist» og går i en ortodoks synagoge i Nashville.
  • Skrevet flere bøker, blant annet bestselgeren The Misunderstood Jew (2006).
  • Deltar på Jervell- og alumniseminaret på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo fredag 7. november.
Powered by Labrador CMS