‘Jesu død på korset er den viktigste begivenheten i verdenshistorien’
Erik Solheim (SV): – Jeg er bekymret for at kristendomskunnskapen er på drastisk retur i det norske samfunnet.

– Det er ikke julen som er kjernen i kristendommen, det er Jesu død på korset. Det er den viktigste begivenheten i verdenshistorien, sa tidligere miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim under en religionsdebatt torsdag.
I anledning tankesmien Skaperkraft sin ettårsmarkering, ble det i går arrangert debatt om «kristne verdier i politikken» på Litteraturhuset i Oslo. I panelet satt Erik Solheim og de tidligere stortingspolitikerne Inge Lønning (H) og Einar Steensnæs (KrF).
Kristendom i skolen. Solheim mener kristendommen i sterkere grad må undervises i skolen for å opprettholde kunnskapsnivået.
– Kristendommens kjerne, om Jesu død og oppstandelse, skal ikke forkynnes på skolen, men historien skal fortelles så tydelig at alle kan den, sier Solheim.
– På samme måte må også kristne ha en grunnkunnskap om andre livssyn, ingen tar skade av det. Men den dominerende religionen i historiske Norge er kristendommen, så selvsagt må kristendommens kjerne tydeliggjøres, fortsetter Solheim.
Den kristne arv. Inge Lønning løftet frem grunnlovsendringene i forrige uke som han mente var «helt riktig og en naturlig utvikling. Men understreket at ordet «arv» innebærer en forpliktelse. I dagens lovtekst står det: «Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv»
– Arv er i høyeste grad et verdiladet ord. En arv er per definisjon ikke noe man har laget selv, men noe man tar i mot, sa Lønning.
– En hver arv rommer en moralsk forpliktelse, nemlig å forvalte den, gjøre den rentebærende, og helst øke omfanget, fortsatte Lønning.
– Ikke kristne verdier. Steensnæs stilte spørsmål ved om man egentlig kan snakke om spesifikke «kristne verdier» i politikken. Han mener det egentlig ikke er noe som heter «kristne verdier»:
– De verdiene som skjuler seg bak begrepet «kristne verdier» er felles med veldig mange andre religioner og livssyn.
– Men etter min mening gjør ikke dette fellesskapet verdiene mindre kristelige, men settes i et system og blir viktigere, sa Steensnæs.