Japansk kultleder henrettet
Kultlederen bak terrorangrepet på T-banen i Tokyo i 1995, ble fredag henrettet sammen med seks andre kultmedlemmer.

– Dette gir meg sjelefred, sier Kiyoe Iwata til nyhetsbyrået Associated Press. Hun mistet datteren sin i terroraksjonen som i 1995 tok 13 liv og etterlot tusenvis skadet.
Etter 23 år ble lederen av dommedagskulten Aum Shinrikyo, Shoko Asahara nå 63 år gammel, hengt sammen med seks andre kultmedlemmer for å ha stått bak terror-aksjonen.
Siden tallet på henrettelser for første gang ble offentliggjort i Japan i 1998, er fredagenss henrettelser det høyeste antallet foretatt på én og samme dag.
Lettet befolkning
Associated Press kan melde om en lettet japansk befolkning etter at henrettelsene ble gjort offentlig kjent.
– Dagen var endelig kommet, tenkte jeg, sier Shizue Takahashi, som overlevde angrepet.
Angrepet ble utført ved bruk av nervegassen sarin, og kom som et stort sjokk på Japan i en tid hvor det ikke var utbredt frykt for urban terror.
I tillegg til angrepet på T- banen utførte kulten også en rekke andre angrep. Da de skyldige ble arrestert hadde de drept 27 og skadet flere tusen.
Kontroversiell dødsstraff
Etter at henrettelsene ble kjent har blant annet Amnesty gitt uttrykk for misnøye med vedtaket.
– Angrepene utført av Aum var fryktelige, og de ansvarlige fortjener straff. Likevel er dødstraff aldri svaret, sier blant annet Hiroka Shoji, en representant for Amnesty, i en offisiell uttalelse fra organisasjonen.
Japans justisminister forsvarte fredag henrettelsene i en nyhetskonferanse, hvor hun beklaget bruken av dødsstraff, men likevel mente at forbrytelsenes art rettferdiggjorde reaksjonen.
Stor kult
Kulten, som på sitt største hevdet å ha 30.000 tilhengere på verdensbasis, ble etter angrepet oppløst. Likevel praktiserer fortsatt rundt 1600 japanere kultens tro.